Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Κορονοϊός – Φιλιππίνες: Άνοιξαν «πιλοτικά» κάποια σχολεία μετά από 20 μήνες

Κορονοϊός – Φιλιππίνες: Άνοιξαν «πιλοτικά» κάποια σχολεία μετά από 20 μήνες
Πηγή φωτογραφίας: Reuters (Αρχείου)

Χιλιάδες παιδιά στις Φιλιππίνες επέστρεψαν στις τάξεις τους για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού βάσει ενός πιλοτικού προγράμματος επαναλειτουργίας των σχολείων. Ο αριθμός των μαθητών στις αίθουσες έχει μειωθεί, ενώ ισχύουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων.

Την ώρα που τα σχολεία σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν ανοίξει και πάλι, εν μέρει ή εντελώς, στις Φιλιππίνες παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2020. Περίπου εκατό σχολεία, σε σύνολο περισσότερων από 61.000, επιλέχθηκαν για το πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο μήνες και το οποίο αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας.

Ο Ζιρέξ Νταμάγιο, εκπαιδευτικός σε νηπιαγωγείο, δήλωσε ότι αισθανόταν «λίγο ανήσυχος» αναμένοντας να υποδεχθεί οκτώ από τους μαθητές του στο νησί Σέμπου. «Πίστευα ότι κάποιοι θα κλαίνε. Όμως έγιναν όλα με ηρεμία και δεν είχαμε προβλήματα», προσθέτει.

Περίπου εκατό σχολεία, σε σύνολο περισσότερων από 61.000, επιλέχθηκαν για το πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο μήνες και το οποίο αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας.

Πολλά από αυτά τα σχολεία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, σε βουνά ή σε νησιά.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είναι 100% επιτυχές, όμως βάσει των εκτιμήσεών μας έχουμε πολλές ελπίδες ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας Λεονόρ Μπριόνες.

Άνοιξαν «πιλοτικά» κάποια σχολεία

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού όπως και αυτά του λυκείου.

Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη έχει μειωθεί, όπως και ο χρόνος που θα περνούν μέσα στις αίθουσες, ενώ θα ισχύουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων.

Το πρόγραμμα «μικτής μάθησης» –το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα μέσω διαδικτύου, εκτυπώσεις και μαθήματα που θα μεταδίδονται μέσω της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης– θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον Όλιβερ Σάντσες, λυκειάρχη στην Ναβότας Σίτι, οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο.

«Πιστεύω ότι έχουν κουραστεί να διδάσκουν τα παιδιά τους», εξήγησε ο ίδιος.

Εκκλήσεις για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους

Σχεδόν το 30% των 110 εκατομμυρίων κατοίκων των Φιλιππίνων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, με το ποσοστό να φτάνει το 70% στη Μανίλα.

Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια κρούσματα covid-19, με τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Unicef και πολλοί εκπαιδευτικοί απευθύνουν ολοένα και πιο έντονες εκκλήσεις υπέρ της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία, φοβούμενοι ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων θα επιδεινώσει την κρίση παιδείας στη χώρα.

Οι νέοι Φιλιππινέζοι ηλικίας 15 ετών βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των καταλόγων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις τους στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Οι περισσότεροι μαθητές πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία, όπου υπάρχουν πολλοί μαθητές σε κάθε τάξη, οι εκπαιδευτικές μέθοδοι είναι ξεπερασμένες, δεν γίνονται επενδύσεις σε βασικές υποδομές, όπως οι τουαλέτες, παράγοντες που εξηγούν την υστέρηση των Φιλιππινέζων μαθητών, όπως και η φτώχεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις