«Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη» προειδοποιεί ο ΠΟΥ όσο ο κορονοϊός «καλπάζει». Γιατί ανησυχεί ιδιαίτερα και ποια τα δεδομένα σε κάθε χώρα της Ευρώπης σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων. Τι ισχύει για την χώρα μας.
Τα πάνω – κάτω έχει φέρει ο κορονοϊός στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο. Οι αριθμοί; Εφιαλτικοί. Πάνω από 1.600.000 κρούσματα παγκοσμίως και περισσότεροι από 102.000 νεκροί (σ.σ. πάνω από 70.000 εξ αυτών μόνο στην Ευρώπη).
Ο κορονοϊός είναι εδώ, εξαπλώνεται συνεχώς και “θερίζει” ζωές, ωστόσο σε πολλές χώρες τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα– και πλέον η συζήτηση έχει μετατοπιστεί στο εξής ερώτημα: Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα;
Κορoνοϊός… εφιάλτης – Προσοχή συνιστά ο ΠΟΥ!
Σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κατηγορηματικός: Προειδοποίησε τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές στην άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του φονικού ιού.
Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.
Click4more: Κoρονοϊός: «Ξεθάρρεψαν» στην Αττική; Αυξημένη κίνηση στους δρόμους και οργή Πατούλη
Ανησυχητικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος κορονοϊός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος εξάλλου στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ικανοποιημένος που ο «φίλος του», όπως τον αποκάλεσε, δεν νοσηλεύεται πλέον στην εντατική και του ευχήθηκε τα καλύτερα.
Ηττάται ο κορονοϊός; Η Ευρώπη ξεκινά να εξετάζει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Την ίδια ώρα και παρά τις σαφείς επιφυλάξεις του ΠΟΥ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια και άλλες ήδη τα εξετάζουν, για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής ζωής, των μετακινήσεων και των διασυνοριακών ταξιδιών, που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσης του εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός.
Ας δούμε αναλυτικά τα -μέχρι στιγμής διστακτικάς σχέδια ευρωπαϊκών χωρών με βάση τα όσα έχουν ανακοινώσει τα κράτη για τα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών.
Ο κoρονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει η κυβέρνηση, οι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν στις 27 Απριλίου τα ισχύοντα μέτρα. Μέχρι τότε μεσολαβεί η… κρίσιμη περίοδος του Πάσχα, από την εξέλιξη της οποίας (σ.σ. δηλαδή το κατά πόσο θα τηρηθεί η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας) θα κριθούν πολλά. Ήδη, πάντως, οι πρώτοι… πονηροί έκαναν απόπειρες “απόδρασης”.
Ο κορονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Αυστρία
Η Βιέννη σχεδιάζει να επιτρέψει να ξανανοίξουν στις 14 Απριλίου καταστήματα με μη απαραίτητα προϊόντα έκτασης έως και 400 τετραγωνικών μέτρων, καθώς σε καταστήματα ειδών μαστορέματος και με είδη κηπουρικής. Εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια και μεγαλύτερα καταστήματα θα ξανανοίξουν από την 1η Μαΐου, με βάση το κυβερνητικό πλάνο, το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί αν επιταχυνθούν οι μολύνσεις του ιού. Εστιατόρια και ξενοδοχεία μπορεί να επιστρέψουν σε λειτουργία σταδιακά από τα μέσα Μαΐου, ωστόσο λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Ο κoρονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Βουλγαρία
Το κοινοβούλιο ψήφισε στις 6 Απριλίου για να χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα, με τις λαϊκές αγορές να επιτρέπεται να ξαναλειτουργήσουν καθώς να μειωθούν τα πρόστιμα για κάποιες δραστηριότητες.
Ο κορονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Τσεχία
Η κυβέρνηση επέτρεψε σε καταστήματα που πωλούν είδη ψυχαγωγικής διασκέδασης ή κατασκευαστικά υλικά και σε μαγαζιά ποδηλάτων να ανοίξουν εκ νέου από τις 7 Απριλίου, ενώ χαλάρωσε περιοριστικούς κανόνες για υπαίθριους χώρους αναψυχής και δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή η το ποδηλασία. Επίσης ενέκρινε τον μετριασμό κάποιων ταξιδιωτικών περιορισμών για άτομα που προβάλλουν «βάσιμους όρους» μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα και εξετάζει να ξανανοίξει περισσότερα καταστήματα.
Ο κoρονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης σε Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία
Η Δανία, μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλε lockdown, θα επιτρέψει την επαναλειτουργία για κέντρα φροντίδας και για σχολεία για μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη τάξη στις 15 Απριλίου. Όλοι οι υπόλοιποι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση συναθροίσεων ανω των δέκα ατόμων και το κλείσιμο των καφετεριών, εστιατορίων, γυμναστηρίων και κομμωτηρίων θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου.
Click4more: Νέος θάνατος στην Ελλάδα και 92 συνολικά οι νεκροί από κορονοϊό
Το Όσλο ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου ότι θα αμβλύνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, ξεκινώντας την επαναλειτουργία παιδικών σταθμών στις 20 Απριλίου και των σχολείων για μαθητές από την πρώτη έως την τέταρτη τάξη μια εβδομάδα αργότερα. Το κλείσιμο για κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και η επίσκεψη σε ορεινά εξοχικά σπίτια, επίσης θα αρθεί τον Απρίλιο.
Η κυβέρνηση εξετάζει την άρση των περιορισμών στις μη απαραίτητες μετακινήσεις για την περιοχή γύρω από το Ελσίνκι, αλλά παρέτεινε μέχρι τις 13 Μαΐου τις περισσότερες άλλες απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει.
Ο κορονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Γερμανία
Το υπουργικό συμβούλιο θα σταθμίσει στις 14 Απριλίου την χαλάρωση των κανόνων αποστασιοποίησης, αφού η Εθνική Επιστημονική Ακαδημία καταθέσει τις συστάσεις της, ανακοίνωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Μια «θετική τάση» στην πορεία των μολύνσεων, αν συνεχιστεί, θα επιτρέψει τη συζήτηση μιας σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα, δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Ο κoρονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης σε Ιρλανδία και Λιουανία
Το Δουβλίνο ενδεχομένως να χαλαρώσει τα μέτρα κατ’οίκον περιορισμού και να επιτρέψει σε κάποια καταστήματα να ξανανοίξουν τις ερχόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο ενός σταδιακού μετριασμού του lockdown, τόνισε σήμερα ένας ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας παρέτεινε τα μέτρα απαγόρευσης έως τις 27 Απριλίου. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις δήλωσε πως μετά το Πάσχα μπορεί να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο κορονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Ισπανία
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο περιορισμός μετακινήσεων σε όλη τη χώρα που ισχύει έως τις 26 Απριλίου, πιθανώς να παρατηθεί και τον Μάιο. Κάποιες από τις σκληρότερες απαγορεύσεις ενδέχεται να χαλαρώσουν σταδιακά, με αφετηρία την Κυριακή, αλλά οι πολίτες θα εξακολουθούν να επιτρέπεται να αποχωρούν από τα σπίτια τους μόνο για την εργασία τους, για αγορά τροφίμων και φαρμάκων έως τις 26 Απριλίου.
Τι σκέφτεται η Ελβετία και η Ουκρανία
Οι αρχές παρέτειναν έως τις 26 Απριλίου τα μέτρα περιορισμών, ανάμεσα σε αυτά οι διασυνοριακοί έλεγχοι, το κλείσιμο σχολείων, μπαρ και εστιατορίων καθώς την απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από πέντε ατόμων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει την χαλάρωση αυτών στα τέλη Απριλίου.
Click4more: Τσιόδρας: Τότε να πηγαίνετε στο νοσοκομείο – «Καμπανάκι» για τα εγκεφαλικά (video)
Το Κίεβο ανακοίνωσε επιπλέον απαγορεύσεις για συναθροίσεις και μετακινήσεις ατόμων στις 3 Απριλίου, αλλά την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ δήλωσε πως μπορεί να ελαφρύνει κάποιους από τους περιορισμούς αργότερα αυτό το μήνα, ξεκινώντας με την επαναφορά των δημόσιων συγκοινωνιών και να επιτραπεί σε πολίτες να πάνε στις εργασίες τους.
Κράτη που δεν έχουν κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις χαλάρωσης μέτρων
Φάκελος… Κύπρος
Οι ισχύοντες περιορισμοί ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού επιτρέπονται μόνο μία φορά την ημέρα και μόνο για συγκεκριμένο σκοπό, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί.
Ο κoρονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Γαλλία
Η κυβέρνηση είναι πιθανό να επεκτείνει το εθνικό lockdown πέρα από την τρέχουσα προθεσμία της 15ης Απριλίου και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί διάγγελμα στις 13 Απριλίου για τις νέες αποφάσεις. Οι ισχύοντες κανόνες απαιτούν από τους πολίτες να συμπληρώνουν ένα πιστοποιητικό που να δηλώνει τον λόγο της αποχώρησης από τα σπίτια τους.
Ο κορονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Ιταλία
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράταση του lockdown μέχρι τις 3 Μαΐου, δήλωσαν χθες εκπρόσωποι συνδικάτων μετά από συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ο περιορισμός μετακινήσεων, το κλείσιμο των περισσότερων ιταλικών επιχειρήσεων και η αποτροπή των ανθρώπων να φεύγουν από τα σπίτια τους εκτός αν πρόκειται για βασικές ανάγκες, λήγει στις 13 Απριλίου. Κάποιες εργοστασιακές εγκαταστάσεις ωστόσο μπορεί να ανοίξουν πριν από τα τέλη Απριλίου, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Ο κoρονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης σε Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε χθες ότι η γενική απαγόρευση μετακινήσεων παρατείνεται επ ‘αόριστον και η κυβέρνηση θα αναθεωρεί τα μέτρα κάθε εβδομάδα. Οι δημοτικές αρχές της χώρας έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.
Click4more: Νεκρό παιδί από κορονοϊό στην Γαλλία – Εφιαλτικοί οι αριθμοί των απωλειών
Σύμφωνα με το ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF, η Βαρσοβία σχεδιάζει να διατηρήσει τους περιορισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 20 Απριλίου. Χθες, η κυβέρνηση παρέτεινε το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και διέταξε τους πολίτες να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν εγκαταλείπουν το σπίτι τους από τις 16 Απριλίου.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ανέφερε ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν μέχρις ότου «ο κίνδυνος μετάδοσης τεθεί υπό έλεγχο», με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για το υπόλοιπο ακαδημαϊκό έτος. Η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για τελευταία φορά μέχρι τις 17 Απριλίου, με το κλείσιμο όλων των μη βασικών υπηρεσιών και οι πολίτες διατάχθηκαν να μείνουν σπίτι.
Ο κορονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης σε Ρουμανία, Ρωσία και Σλοβακία
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 30 μέρες έως τα μέσα Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι στην Ρωσία δεν επιτρέπεται να δουλεύουν σε γραφεία έως τις 30 Απριλίου. Οι περιορισμοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ενώ βρίσκεται σε ισχύ ενός καθεστώς γενικής αυτό-απομόνωσης.
Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καμία χαλάρωση των μέτρων στην Σλοβακία και η κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον περιορισμούς για το διάστημα μεταξύ 8 Απριλίου και 13 Απριλίου για να περιορίσει τα ταξίδια εντός της χώρας κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.
Ο κoρονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης σε Σουηδία και Ολλανδία
Με την κανονική ζωή να μην έχει διαταραχθεί με δραστικά μέτρα, δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των σημερινών περιορισμών στην Σουηδία. Αυτοί περιλαμβάνουν απαγόρευση επισκεπτηρίου σε γηροκομεία, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων και την μεταφορά της ανώτατης εκπαίδευσης σε διαδικτυακά μαθήματα. Οι αρχές έχουν επίσης ενθαρρύνει τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν περιττά ταξίδια. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν ανοικτά και τα εστιατόρια και τα μπαρ προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες.
Click4more: Τραμπ: Απειλεί τον ΠΟΥ με… μαχαίρι στην χρηματοδότηση
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας, αποφάσισε να παρατείνει τα μέτρα περιορισμού που περιλαμβάνουν κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων παιδικής φροντίδας και άλλων τοποθεσιών μέχρι τις 28 Απριλίου και θα ενημερώσει για τα περαιτέρω σχέδια της κατά την εβδομάδα που προηγείται της εν λόγω προθεσμίας.
Ο κορονοϊός και τα σχέδια χαλάρωσης στην Τουρκία
Η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε γενικευμένα μέτρα απαγόρευσης για να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την 1η Απριλίου ότι οι αρχές θα μπορούσαν να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα περιορισμού αν ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται και οι πολίτες αγνοούν τους «εθελοντικούς» κανόνες καραντίνας.
Το πλάνο στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν αναμένει να μπορέσει να συμπεράνει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας εάν οι μολύνσεις και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν ήδη κορυφωθεί και τα μέτρα θα παραμείνουν έως έχουν μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις ότι η κορύφωση έχει περάσει.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.