Οι εργοδότες στον ευρύτερο υγειονομικό κλάδο θα πρέπει από σήμερα να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή δεν έχουν προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση η οποία να βεβαιώνει αντένδειξη στον εμβολιασμό.
Οι παραβάτες απειλούνται με απόλυση, πρόστιμο και απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματός τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και φαρμακεία είχαν προθεσμία έως χθες, Τρίτη, να ενημερώσουν τον εργοδότη τους για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Εκείνος με τη σειρά του θα πρέπει να αναφέρει στις υγειονομικές αρχές εκείνους οι οποίοι δεν συμμορφώθηκαν, ενώ εξαίρεση προβλέπεται μόνο για όσους δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, τηρώντας αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας, με τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες, έως τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλουν τα στοιχεία τους. Στη συνέχεια οι υγειονομικές υπηρεσίες θα εξετάζουν κάθε περίπτωση χωριστά. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα λαμβάνουν γραπτή προειδοποίηση και στη συνέχεια θα μπορούν να αποφασίσουν τερματισμό της σύμβασης εργασίας, άρση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και επιβολή προστίμου ύψους 2.500 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης ή ακόμη και προσφυγής κατά των αποφάσεων των υγειονομικών υπηρεσιών.
Ενδεικτικά, στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η Ένωση Νοσοκομείων ανέφερε σήμερα ότι στις περισσότερες κλινικές το ποσοστό εμβολιασμού φθάνει το 99% και σε πολύ λιγότερες περιορίζεται έως το 85%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από σήμερα, έως και το 15% των εργαζομένων του κλάδου απειλείται με κυρώσεις. Ακόμη και στις υπηρεσίες του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στο κρατίδιο, ένα 10% των απασχολούμενων δεν έχει εμβολιαστεί και ενδέχεται να αποκλειστεί από την εργασία του. Όπως πολλοί αντίστοιχοι εργοδότες, έτσι και ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός του Μεκλεμβούργου, αναφέρει η ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας NDR, ελπίζει ότι τελικά θα υπάρξουν εξαιρέσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα από έλλειψη προσωπικού.
Στην Κάτω Σαξονία, περίπου 240.000 άτομα εργάζονται στον υγειονομικό κλάδο και, σύμφωνα με την κρατιδιακή υπουργό Υγείας Ντανιέλα Μπέρενς, το 95% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Οι εντονότερες αντιδράσεις ήρθαν από τη Βαυαρία και τον Πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος είχε απειλήσει να μην εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Η βαυαρική ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης των ανεμβολίαστων από τους εργοδότες έχει ωστόσο τεθεί ήδη σε λειτουργία, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να επισημαίνει ότι η εφαρμογή θα προχωρήσει «με ρεαλιστικό τρόπο και αίσθηση αναλογικότητας και με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η βαυαρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τις 18 Μαρτίου, με έμφαση στη δυνατότητα εμβολιασμού και με το σκεύασμα της Novavax.