Το Ισραήλ οδεύει προς παράταση του lockdown καθώς έχει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας της χώρας την Τρίτη (29.09.2020).
“Η καραντίνα που επιβλήθηκε σε εθνικό επίπεδο στο Ισραήλ για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού στην χώρα αυτή, που έχει το υψηλότερο ποσοστό προσβληθέντων από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως, θα παραταθεί πέραν των τριών εβδομάδων που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως”, προειδοποίησε ο Γιουλί Έντελσταϊν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε 10 μέρες να αρθούν όλα τα μέτρα και να πούμε ότι όλα τελείωσαν και ότι όλα είναι καλά”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας στον δημόσιο ραδιοσταθμό Kan. “Αυτή τη φορά, με δεδομένο αυτό που συνέβη τον Απρίλιο, θα βγούμε από το lockdown σταδιακά και με υπεύθυνο τρόπο”, σημείωσε.
Το Ισραήλ είχε δεχθεί επαίνους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το πρώτο κύμα της επιδημίας του Covid – 19 και είχε άρει γρήγορα τους περιορισμούς προκειμένου να ξαναθέσει σε λειτουργία την οικονομία του.
Ωστόσο η χώρα των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού το διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), και επέβαλε γενικό lockdown στις 18 Σεπτεμβρίου, το οποίο κατέστησε ακόμη αυστηρότερο μια εβδομάδα αργότερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ισραήλ: Σαρωτικός κορονοϊός
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έχει επισήμως καταγράψει 233.554 ασθενείς, εκ των οποίων 1.507 έχουν πεθάνει, ενώ μόνον στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 κατέγραψε σε μια μόνο ημέρα περισσότερα από 8.200 κρούσματα του κορονοϊού.
“Το λέω εδώ και τώρα, και καμία πίεση δεν θα το αλλάξει. Το άνοιγμα της οικονομίας και της ζωής μας θα είναι σταδιακό και αργό”, σημείωσε επίσης ο Έντελσταϊν.
Ως τις 11 Οκτωβρίου, σχολεία, συναγωγές και τόποι αναψυχής θα είναι κλειστά, και μόνον οι εργασιακοί τομείς που κρίνονται “βασικοί” έχουν άδεια να λειτουργούν, ενώ οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέους περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις.
Οι προσευχές σε εξωτερικούς χώρους περιορίζονται στους 20 συμμετέχοντες και όχι σε μεγαλύτερη απόσταση του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι κάποιου, όπως και οι διαδηλώσεις.
Το κοινοβούλιο εξετάζει εξάλλου σήμερα, Τρίτη (29.09.2020) νόμο που θα περιορίζει κι άλλο τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελεί στόχο κινητοποιήσεων εδώ και αρκετούς μήνες για την καταδίκη κυρίως του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομική και την υγειονομική κρίση που προκλήθηκαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Στις 26 του μηνός, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, παραδέχθηκε ότι ήταν “λάθος” το γρήγορο άνοιγμα των αιθουσών γάμων και η επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος μετά το πρώτο lockdown.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters