Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κλειστά ως το Καθολικό Πάσχα τα σχολεία και «κόκκινη» η Ιταλία

Βατικανό
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Όλη η Ιταλία πρόκειται να παραμείνει πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη μέχρι τα τέλη Απριλίου, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, όμως, αποφασίσθηκε ότι από τις 6 Απριλίου θα ξανανοίξουν παιδικοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια (μόνον για τους μαθητές της πρώτης γυμνασίου) με φυσική παρουσία καθηγητών και παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστά (μόνο με λειτουργία take away και κατ’΄οίκον παράδοση) εστιατόρια και καφέ, αλλά και θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη. Παράλληλα, τόνισε ότι σε ορισμένα σχολεία πρόκειται να πραγματοποιηθούν και διαγνωστικά τεστ, ενώ εξήγησε ότι αν άνοιγαν και τα λύκεια, οι μολύνσεις θα κινδύνευαν να αυξηθούν και πάλι.

Ο Ντράγκι για τον κορονοϊό στην Ιταλία

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του κορονοϊού, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εγκριθεί νέο μέτρο, το οποίο θα περιέχει απαγόρευση, για γιατρούς και νοσοκόμους που δεν θέλησαν να εμβολιαστούν, να έρχονται σε επαφή με ασθενείς σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Ο ίδιος είπε και πάλι ότι θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με την δυνατότητα έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η έγκριση του EMA θα χρειαστεί, ακόμη τρεις ή τέσσερις μήνες

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην χθεσινή διαδικτυακή σύνοδο της ΕΕ. Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε: «Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, έφερε οξυγόνο στην σχέση Ηνωμένων Πολιτειών- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη είναι ο κύριος σύμμαχος της χώρας του, αυτό ήταν και το κύριο σημείο της παρέμβασής του. Σε ότι αφορά την Τουρκία, υπογράμμισε την σημασία της σχέσης με την χώρα αυτή, αλλά και ότι υπάρχουν βασικές διαφορές, με αξίες που δεν συμμεριζόμαστε. Ή μάλλον, ακριβέστερα, με αρνητικές αξίες. Και η Ιταλία αναφέρθηκε στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Ο Μάριο Ντράγκι ερωτήθηκε, τέλος, και σχετικά με την χθεσινή του παρέμβαση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με την οποία στάθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης, έστω και μακροπρόθεσμα, ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.

Απαντώντας στο ερώτημα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν διαθέτει αγορά κεφαλαίων, ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση και ενιαίο ομόλογο. Κάτι που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».

«Δεν μπορούμε να τρέφουμε υπερβολικές αυταπάτες σε ό,τι αφορά την διεθνή αξία του ευρώ, τουλάχιστον έως ότου δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά. Χρειαζόμαστε και μια φορολογική ένωση, και θα ήταν απαραίτητη μια πολιτική δέσμευση προς τις κατευθύνσεις αυτές».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις