Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Μαρτυρία Ελληνίδας από το βαριά πληγωμένο Αλικάντε – ‘’Το είχαμε πάρει όλοι χαλαρά’’

Κορονοϊός: Μαρτυρία Ελληνίδας από το βαριά πληγωμένο Αλικάντε – ‘’Το είχαμε πάρει όλοι χαλαρά’’

Αν και η Ισπανία εξακολουθεί να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ στη μαύρη λίστα των θυμάτων του κορονοϊού που αγγίζουν πλέον τους 6.500, κάτοικοι του βαριά πληγωμένου Αλικάντε, τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους τον ύμνο της τελικής αναμέτρησης, το θρυλικό “The Final Countdown” των Europe στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας πως η χώρα θα τα καταφέρει.

Το βίντεο απέστειλε στο newsit.gr η Ελένη Δαμιανού, που ζει με την οικογένεια της μόνιμα στο τουριστικό θέρετρο της Μαδρίτης, το οποίο όπως εξηγεί χτυπήθηκε από τον φονικό ιό μετά την απόφαση των Ισπανών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πρωτεύουσα με προορισμό τα εξοχικά τους: ”Έχουμε σταματήσει να διαβάζουμε στατιστικές και νούμερα, διότι θεωρούμε ότι μας κάνει κακό γιατί το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ποιοι από τους γνωστούς μας εδώ, μπορεί να νοσούν και στα πόσα κρούσματα μπορεί να μολυνθούμε κι εμείς. Ελπίζουμε πως είμαστε στο pic της περίφημης καμπύλης των κρουσμάτων κι αν όχι τουλάχιστον το πλησιάζουμε. Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα μας ανησυχούν, αλλά τουλάχιστον θεωρούμε πως όλα αυτά τα άτομα είχαν νοσήσει πριν επιβληθούν τα μέτρα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.” αναφέρει η Ελένη Δαμιανού και συνεχίζει “Το Αλικάντε είναι το θέρετρο της Μαδρίτης και ένας από τους λόγους, όπου ανέβηκαν δραματικά τα νούμερα εδώ, είναι γιατί πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλοι πήραν τα αυτοκίνητα τους ή το τρένο και ήρθαν στα εξοχικά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι αυτοί για μέρες να κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους, να κάθονται για ώρες στην παραλία, οπότε ο ιός εξαπλώθηκε περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε”.

Συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα

Όπως αναφέρει η Ελληνίδα κάτοικος του Αλικάντε αν και ο ιός  στην Ισπανία εξακολουθεί να ανεβαίνει τον Γολγοθά της περίφημης επιδημικής καμπύλης, ωστόσο σε πρώτη φάση κανένας δεν περίμενε την τόσο δραματική εξάπλωση του ιού στη χώρα :

“Το είχαμε πάρει χαλαρά όλοι, ακόμα και όταν ο ιός χτύπησε την Ιταλία, λέγαμε σιγά. Οι Ισπανοί έχουν έναν τρομερό σεβασμό στο νόμο, ενώ η αστυνομία τους είναι ιδιαιτέρως αυστηρή. Υπάρχει παντού αστυνομία και αυστηρή επιβολή των μέτρων. Έχουν αδειάσει οι δρόμοι και όλοι περιμένουμε πoια θα είναι η επόμενη φάση. Εμείς δεν συμπληρώνουμε κάποιο έγγραφο από τις 13 Μαρτίου, όπου απαγορεύτηκε η έξοδος με διάταγμα από τον βασιλιά, το οποίο αναφέρει τις κατηγορίες των μαγαζιών που μπορεί να είναι ανοιχτά και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να κυκλοφορείς. Για παράδειγμα η βόλτα του σκύλου πρέπει να γίνεται από ένα άτομο και όχι δυο. Νομίζαμε ότι ήταν πλάκα, ωστόσο επιβλήθηκαν σοβαρά πρόστιμα σε άτομα που έβγαζαν μέσα στην ημέρα ο κάθε ένας ξεχωριστά τον ίδιο σκύλο βόλτα. Είχε βγει σκύλος έξι φορές την ίδια μέρα με έξι διαφορετικά άτομα”.

Στην Ισπανία τα κομμωτήρια είναι ανοιχτά για συγκεκριμένες υπηρεσίες. ”Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά. Για παράδειγμα τα κομμωτήρια είναι ανοιχτά, αλλά για συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσφέρουν και για ειδικές κατηγορίες ατόμων. Δεν μπορείς να πας για βαφή, κούρεμα ή χτένισμα, αλλά μια κυρία που δεν μπορεί να λούσει μόνη τα μαλλιά της ή ένας κύριος που δεν μπορεί να κόψει τα νύχια του μπορεί να εξυπηρετηθεί. Με την τροφοδοσία μέχρι ώρας είμαστε σε ελεγχόμενο επίπεδο. Οι online παραγγελίες έχουν σχεδόν καταρρεύσει, ενώ μια παραγγελία σου μπορεί να είναι έτοιμη από τέσσερις μέχρι επτά μέρες. Εννοείται πως δεν υπάρχουν αντισηπτικά, γάντια, μάσκες. Κάνουν απολύμανση συνεχώς σε δρόμους και πλατείες, ενώ τα μέσα μεταφοράς είναι δωρεάν κι αυτό για να μην έρχεσαι σε επαφή με τον οδηγό, που άλλες φορές πλήρωνες σ’ εκείνον το εισιτήριο σου”.

Click4more: Ισπανία: 812 νεκροί σε μια μέρα, αλλά ο ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων «φρενάρει»

Τα σχολεία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, όμως ακόμα δεν έχουν παρθεί αποφάσεις σχετικά με το σχολικό έτος: “Τα σχολεία έχουν κλείσει κανονικά, ενώ το ισπανικό κράτος έβγαλε ανακοίνωση πως σκέφτεται να παρατείνει το σχολικό έτος και πως οι εξετάσεις θα γίνουν ένα μήνα μετά την κανονική ημερομηνία. Όσοι Έλληνες ζούμε εδώ στέλνουμε τα παιδιά μας στο Ευρωπαϊκό σχολείο, το οποίο ακόμα δεν έχει πάρει κάποιες αποφάσεις με το έτος και τις εξετάσεις. Η εκπαίδευση από απόσταση δεν έχει κάποια προβλήματα, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, καμία αξιολόγηση, όλα είναι πειραματικά”.

«Αντέδρασε γρήγορα η Ελλάδα»

Πολλοί από τους Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από Μαδρίτη και Βαρκελώνη και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο του Μεταξουργείου, είναι μέλη της Ελληνικής κοινότητας του Αλικάντε στην οποία ανήκει και η Ελένη Δαμιανού:  ”Έχουμε μια ελληνική κοινότητα εδώ στο Αλικάντε, ενώ αρκετά μέλη μας που ταξίδεψαν στην Ελλάδα τώρα βρίσκονται σε καραντίνα στο ξενοδοχείο του Μεταξουργείου. Δεν βρέθηκαν, όπως μα ενημερώνουν θετικοί στον ιό, όμως σκέφτονται όπως μαθαίνουμε να κάνουν καταγγελίες στην αρχή προσωπικών δεδομένων, διότι το γεγονός πως υπήρχαν κρούσματα ανάμεσα τους το έμαθαν μέσα από τα ελληνικά δελτία ειδήσεων κι αυτό γιατί κανένας δεν φρόντισε να τους παρέχει κάποια επίσημη ενημέρωση” λέει η Ελένη Δαμιανού μητέρα δυο παιδιά και συνεχίζει “Υπάρχει μια αβεβαιότητα και ένα ερωτηματικό γιατί δεν υπάρχει ένας ορίζοντας για το τι θα γίνει. Πότε μας λένε ότι το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες δυο εβδομάδες, άλλες φορές πως ακόμα είναι νωρίς για υπολογισμούς. Η αλήθεια είναι πως το σύστημα στην Ελλάδα αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα, γι αυτό και όταν μιλάμε με τους δικούς μας τους λέμε πως είναι τυχεροί και πως πρέπει να πιστέψουν όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Οι Έλληνες πρέπει πιστέψουν πως ο,τι γίνεται είναι για το καλό τους, να παραμείνουν σπίτι και να αφήσουν τα σενάρια συνωμοσίας γιατί διαβάζω διάφορες βλακείες στο διαδίκτυο”.

Μπορεί να έχουμε περιορισμό και τον Μάιο

Η δραματική εξάπλωση του ιού στην Ισπανία για την Ελένη Δαμιανού είναι απορίας άξιο, καθώς οι Ισπανοί ως λαός είναι απόλυτα πειθαρχημένος: ”Από τα πρώτα που απαγορεύτηκαν εδώ ήταν οι βόλτες στην παραλία και μετά η κυκλοφορία. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως ξέφυγε όλη αυτή η ιστορία, διότι οι Iσπανοί είναι τόσο νομοταγείς, σέβονται την αστυνομία, τις αρχές, που πραγματικά απορούμε που οφείλεται το κακό. Ίσως ήταν περισσότεροι αυτοί που υπολογίζαμε που ταξίδεψαν το προηγούμενο διάστημα. Έχουν ακυρωθεί τα πάντα για το Πάσχα που γίνεται μια εβδομάδα πιο μπροστά από το ελληνικό. Είμαστε σίγουροι πως ακόμα και τον Μάιο ίσως ζούμε κάτω από περιορισμό, ενώ ήδη συζητάνε για την μεγάλη γιορτή που έχουν εδώ του Αγίου Ιωάννη του κλείδωνα  στις 24 Ιουνίου, που είναι επίσημη γιορτή. Ακόμα δεν έχουν απαγορεύσει κάτι που σημαίνει πως ίσως έχουμε μια ελπίδα”.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μπορεί τα καθολικά μέτρα απαγόρευσης να έχουν ανακοινωθεί πως θα ισχύσουν μέχρι τις 20 Απριλίου, ωστόσο κανένας δεν το πιστεύει: “Τα καθολικά μέτρα εμείς τα έχουμε μέχρι τις 20 Απριλίου, όμως θα πάει και πιο κάτω γιατί ακόμα και οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Την επόμενη μέρα που λένε ότι θα είμαστε διαφορετικά και ως άνθρωποι θα αλλάξουμε, εγώ δεν πιστεύω όλα αυτά γιατί ο κόσμος ξεχνάει εύκολα. Σε πολιτικό επίπεδο και σίγουρα στην ιατρική θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις