Κόσμος

Κορονοϊός: Μερικό lockdown στην Ουκρανία

Η Ουκρανία υιοθέτησε σήμερα ένα νέο μέτρο, με το οποίο υποχρεώνονται όλα τα καταστήματα που δεν διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης να κλείσουν για τα τρία επόμενα Σαββατοκύριακα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας του κορονοϊού και παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών εταιρειών.

Η απόφαση αφορά μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τους αθλητικούς χώρους. Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερη μια «πλήρης καραντίνα», όμως η οικονομία της χώρας δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει ένα τέτοιο μέτρο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Αφήστε με να εργαστώ» και «Χωρίς δουλειά, δεν έχει φόρους». Στην πλειονότητά τους ήταν εργαζόμενοι σε εστιατόρια και κινηματογράφους.

Ο Ντίμτρο Ντέρκατς, συνιδιοκτήτης της αλυσίδας κινηματογράφων Planeta Kino, είπε ότι το 80% των εσόδων του εξαρτάται από τις προβολές του Σαββατοκύριακου. «Είναι παράλογο για εμάς να εργαζόμαστε μόνο τις καθημερινές. Θα χρειαστεί πιθανότατα να κλείσουμε τελείως τους κινηματογράφους και να απολύσουμε τους υπαλλήλους», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι αυτά τα μέτρα «μπορεί να βλάψουν τους επιχειρηματίες».

Η Ουκρανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βοήθεια των Δυτικών πιστωτών της. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 480.000 μολύνσεις και πάνω από 8.900 θάνατοι και το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκίνηση στην πρώτη Κυριακάτικη Λειτουργία στο Βατικανό χωρίς πάπα - Κοσμοσυρροή στον τάφο του Πάπα Φραγκίσκου
Οι ιερείς της Βασιλικής της Σάντα Μαρία Ματζόρε ζητούν από τους προσκυνητές να κάνουν μια σύντομη προσευχή μπροστά στον τάφο του πάπα Φραγκίσκου και στη συνέχεια να βγαίνουν από την εκκλησία
Πλήθος κόσμου στο Βατικανό