Παρά την υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Κίνα μιας ομάδας ειδικών του ΠΟΥ τον Ιανουάριο, η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται πιο κοντά στο να γνωρίζει την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες ανοικτής επιστολής που καλεί να διεξαχθεί μια νέα έρευνα για την πανδημία.
«Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο από εκεί όπου ήμασταν πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφκσι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας (Αυστραλία), και ένας από τους 26 ειδικούς από όλον τον κόσμο που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, η οποία δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον Ιανουάριο, ομάδα επιστημόνων που επελέγησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) επισκέφθηκε νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα στην Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου ταυτοποιήθηκε ο κορονοϊός, σε αναζήτηση στοιχείων για την προέλευση του κορονοϊού.
Όμως η αποστολή βρέθηκε υπό τα πυρά της κριτικής, με τους επικριτές να κατηγορούν τον WHO ότι στηρίχθηκε υπερβολικά σε πολιτικά υποκινούμενη κινεζική επιτόπια έρευνα και δεδομένα.
«Απρόθυμη η Κίνα να βοηθήσει»
Τα μέλη της ομάδας ανέφεραν επίσης ότι η Κίνα ήταν απρόθυμη να μοιραστεί κρίσιμης σημασίας δεδομένα που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε μήνες προτού αναγνωριστεί για πρώτη φορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανοικτή επιστολή αναφέρει πως η αποστολή του WHO «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις προκειμένου να διεξαγάγει πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες που αφορούν την προέλευση της COVID-19.
«Όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και θα πρέπει να περιμένω ακόμη για να δω ένα θραύσμα ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που αποκλείει οποιαδήποτε από αυτές», ανέφερε ο Πετρόφσκι.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων με το τέλος της επίσκεψης του WHO στην Ουχάν, ο επικεφαλής της αποστολής Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο ο ιός να ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν.
Όμως ο Πετρόφσκι είπε πως «δεν έχει νόημα» να αποκλείεται οποιαδήποτε πιθανότητα και πως σκοπός της ανοικτής επιστολής είναι να «γίνει γνώση σε όλο τον κόσμο πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ταυτοποιήσει την πηγή του ιού και [πως] πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε».
«Χρειαζόμαστε ανοικτό μυαλό και το να αποκλείουμε ορισμένους δρόμους που θεωρούνται πολύ ευαίσθητοι, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη», είπε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ