Site icon NewsIT
12:10 | 18.08.20

Κορονοϊός: Μεταλλάχτηκε και μεταδίδεται πιο εύκολα! Ανησυχία ότι τα εμβόλια δεν θα έχουν αποτέλεσμα

κορονοϊός Νορβηγία
Newsit Newsroom

Το ότι ο κορονοϊός “μεταλάσσεται” δημιουργώντας επιπλέον πονοκεφάλους στους επιστήμονες είναι ήδη γνωστό.

Ωστόσο μια συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίζεται όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τμήματα της Ασίας και μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά δείχνει λιγότερο θανατηφόρα.

Ο Πολ Ταμπάια του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για μολυσματικές ασθένειες (International Society of Infectious diseases), δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση της μετάλλαξης D614G του SARS-CoV-2 σε ορισμένα μέρη του κόσμου συνέπεσε με μια μείωση στα ποσοστά θανάτων, κάτι το οποίο δείχνει ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα.

click4more: “Καμπανάκι” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: 20χρονοι, 30χρονοι και 40χρονοι είναι τώρα οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού

“Μπορεί να είναι καλό το να έχουμε έναν ιό που είναι περισσότερο μολυσματικός, αλλά λιγότερο θανατηφόρος”, δήλωσε στο Reuters ο Ταμπάια.

Οι περισσότεροι ιοί τείνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνονται λιγότερο λοιμογόνοι όσο μεταλλάσσονται.

“Είναι προς το συμφέρον του ιού να προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει, καθώς ο ιός εξαρτάται από τον ξενιστή για τροφή και στέγη”, σημείωσε.

Εντοπίζεται από τον Φεβρουάριο

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την μετάλλαξη αυτή ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ αυτή έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ έχει επίσης ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή έχει οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια.

Την Κυριακή, ο γενικός διευθυντής υγείας της Μαλαισίας Νουρ Χίσαμ Αμπντάλα ζήτησε μεγαλύτερη δημόσια επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό, όπως πιστεύεται, από τις αρχές της χώρας της μετάλλαξης D614G του νέου κορονοϊού σε δύο πρόσφατες εστίες.

Ο Σεμπάστιαν Μάουρερ Στροχ, της υπηρεσίας επιστημών, τεχνολογίας και έρευνας της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η μετάλλαξη αυτή εντοπίστηκε επίσης στην Σιγκαπούρη, αλλά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν απέτρεψαν την εξάπλωσή της σε ευρεία κλίμακα.

“Μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια”

Ο Νουρ Χίσαμ της Μαλαισίας δήλωσε παράλληλα ότι το στέλεχος D614G που εντοπίστηκε εκεί ήταν 10 φορές πιο μολυσματικό και ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται τώρα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης αυτής.

Ωστόσο οι Ταμπάια και Μάουρερ-Στροχ σημείωσαν ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις δεν θα αλλάξουν μάλλον τον ιό τόσο ώστε να καταστήσουν τα πιθανά εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι “μεταλλάξεις είναι σχεδόν ίδιες και δεν άλλαξαν τα πεδία που κατά κανόνα αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, άρα δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά για τα εμβόλια που αναπτύσσονται”, σημείωσε ο Μάουρερ-Στροχ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version