Η κλινική δοκιμή του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βραζιλία θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της, ανέφερε μια πηγή με γνώση της κατάστασης.
Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.
Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.
Ο νεκρός εθελοντής και η αναστάτωση με την AstraZeneca
Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την νόσο Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, πέθανε όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη, 21.10.2020, η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.
Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος.
Click4more: Κορονοϊός: “Φλέγεται” η Αττική με 331 νέα κρούσματα! 181 στη Θεσσαλονίκη
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.
Η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία Anvisa δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων.
Εδώ να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες παγκοσμίως σε ό, τι αφορά την μάχη ενάντια στον κορονοϊό και οι επόμενες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον.
Τέλος, να σημειωθεί πως η βρετανο-σουηδική εταιρεία βρίσκεται στην τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου της για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι δοκιμές γίνονται στην Βραζιλία, την Αγγλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η έρευνα “πάγωσε” για λόγους ασφάλειας, καθώς ένας από τους εθελοντές παρουσίασε επιπλοκές.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.