Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Ο θάνατος “βασιλεύει” στην Λατινική Αμερική – Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ

17.08.2020 | 07:06
Κορονοϊός: Ο θάνατος “βασιλεύει” στην Λατινική Αμερική – Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ

People hold a funeral for their relative who died from the coronavirus disease (COVID-19) at a cemetery in Acapulco, Mexico May 26, 2020. Picture taken May 26, 2020. REUTERS/Javier Verdin

Ο κορονοϊός συνεχίζει να “θερίζει” την Λατινική Αμερική με την Κολομβία να ξεπερνά χθες Κυριακή το ορόσημο των 15.000 θανάτων, το Περού να καταγράφει ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ η Βολιβία να αυξάνει τα συνολικά κρούσματα σε πάνω από 100.000.

Στην ΜπογΚοτά, το κολομβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι αρχές κατέγραψαν 287 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια των 24 προηγούμενων ωρών, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού σε 15.097 νεκρούς στη χώρα των Άνδεων, όπου το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου.

Η Κολομβία καταμετρά ως αυτό το στάδιο 468.332 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται τέταρτη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των θανάτων και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Ξεπέρασαν τα 100.000 τα κρούσματα στην Βολιβία

Στη Βολιβία ξεπεράστηκε το ορόσημο των 100.000 κρουσμάτων. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 100.344, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Έχουν καταγραφεί 4.058 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αφότου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στις αρχές του Μαρτίου.

«Τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, τουλάχιστον στη δυτική πλευρά της χώρας. Ως τα τέλη του μηνός», προβλέπεται «να έχουν φθάσει τα 130.000 ως 150.000», τόνισε ο Ρενέ Σαονέρο, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Βολιβίας, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Σαονέρο, τα κρούσματα επιταχύνθηκαν εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της νέας αναβολής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα των 11,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αναβολή των εκλογών

Το ανώτατο εκλογοδικείο αποφάσισε την αναβολή των εκλογών ως την 18η Οκτωβρίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Αρχικά, είχαν αναβληθεί για την 6η Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, πήραν μέρος σε διαδηλώσεις και απέκλεισαν δρόμους σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Στις εκλογές θα αναμετρηθούν το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) με το διασπασμένο στρατόπεδο της συντηρητικής παράταξης. Υποψήφια για την προεδρία είναι μεταξύ άλλων η μεταβατική αρχηγός του κράτους Τζανίνε Άνιες, η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι υποσχόμενη να οργανώσει άμεσα νέες εκλογές.

click4more: ΗΠΑ: Πάνω από 170.000 οι νεκροί από κορονοϊό

Η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία και τον στρατό να φρουρούν αυστηρά εγκαταστάσεις-κλειδιά και τη μεταφορά ιατρικών υλικών, καθώς πάνω από 30 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που υπέκυψαν στην COVID-19 τις τελευταίες ημέρες ήταν η αδελφή του Έβο Μοράλες. Ο πρώην πρόεδρος, πολιτικός εξόριστος στην Αργεντινή, όπου του έχει χορηγηθεί άσυλο, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Εσθέρ Μοράλες ήταν «σαν μητέρα για ’μένα» και εξέφρασε τη θλίψη του διότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία της.

Πάνω από 10.000 κρούσματα στο Περού σε ένα 24ωρο

Στη Λίμα, το περουβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, νέο ρεκόρ που έσπασε αυτό το οποίο καταγράφηκε μόλις την προηγουμένη.

Το υπουργείο έκανε λόγο για 10.143 νέες μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 535.946 αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην περουβιανή επικράτεια. Την προηγουμένη, είχε ανακοινώσει 9.501 κρούσματα μόλυνσης.

Οι θάνατοι που διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 206, κάτι που αύξησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στο Περού στους 26.281 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που πάντως αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος του Τύπου.

Μπαίνει στην “κούρσα” του εμβολίου και το Εκουαδόρ

Στον Εκουαδόρ, μια ακόμη από τις λατινοαμερικάνικες χώρες που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία — έχει καταγράψει πάνω από 100.000 περιπτώσεις — η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες, όπως και εκείνες άλλων κρατών της περιοχής, την πρόθεση της να συμμετάσχει στην παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

«Το Εκουαδόρ έχει επίσης τη δυνατότητα να κατασκευάσει εμβόλια» για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό, «όπως η Αργεντινή, η Κολομβία και το Μεξικό, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τα παραγάγουν», τόνισε σε δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην υφήλιο από την πανδημία του κορονοϊού, με πάνω από 6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version