Μπορεί να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά του, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ προχωράει στην χρήση της υδροξυλοχλοροκίνης για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
«Εδειξε πολύ, πολύ ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανάβοντας το πράσινο φως για τη παραγωγή του φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την ελονοσία.
«Θα μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμο το φάρμακο τούτο σχεδόν αμέσως», διαβεβαίωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο εκτιμώντας πως η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να «αλλάξει τα δεδομένα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Τραμπ σήμερα κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων να επιταχύνουν την κυκλοφορία δυνητικών θεραπειών για τον κορονοϊό, λόγω της τάχιστης εξάπλωσής του, υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσουν μία σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπισή του ενώσω οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου ακόμη βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.
Στη συνέντευξη Τύπου του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Gilead Sciences Inc’s να αναπτύξει το αντιϊκό φάρμακο Remdesivir και το σκεύασμα κατά της ελονοσίας hydroxychloroquine, τονίζοντας πως εισηγήθηκε σχετικά στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή φαρμάκου FDA να επισπεύσει τις αδειοδοτήσεις.
«Θα πρέπει να μετακινήσουμε κάθε εμπόδιο. Αυτό μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, ή όχι», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Ο επίτροπος της FDA Στέφεν Χαν δήλωσε πως η υπηρεσία του εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες: «σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, κοιτάζουμε για φάρμακα που ήδη έχουν εγκριθεί για άλλες ενδείξεις» και συμπτώματα, τόνισε ο Χαν.
Ο κόσμος πληρώνει “την καθυστέρηση της Κίνας”
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι ο κόσμος πληρώνει «το υψηλό τίμημα» της αρχικής καθυστέρησης της Κίνας να δώσει πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό.
«Θα είχε πάει καλύτερα όλο αυτό αν τα ξέραμε αυτά λίγους μήνες νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στην περιοχή της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επιμένοντας να χρησιμοποιεί τη φράση «κινέζικος ιός».
«Ο κόσμος πληρώνει υψηλό τίμημα για αυτό που έκαναν» οι Κινέζοι, συνέχισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.
Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Ουχάν της Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Πεκίνο επικρίθηκε αρχικά για έλλειψη διαφάνειας και μια σχετική καθυστέρηση στην αντίδρασή του. Όμως στη συνέχεια οι κινεζικές αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα καραντίνας και η επιδημία επιβράδυνε, αν και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.
Για πρώτη φορά σήμερα, οι κινεζικές αρχές δεν ανέφεραν κανένα εγχώριο κρούσμα.
«Θα πρέπει να πιστέψουμε όσα λένε τώρα; Ελπίζω να είναι αλήθεια. Ποιος ξέρει, ελπίζω να είναι αλήθεια» ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.
Τους 150 έφτασαν οι νεκροί στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το όριο των 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 και καταμετρούν 154 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Επομένως, οι ΗΠΑ είναι η έκτη κατά σειρά χώρα σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, πίσω από την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και η Νότια Κορέα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, καταμετρώνται περισσότερα από 220.000 κρούσματα και ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους,.
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι αναμένουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, που υπερβαίνει πλέον τα 10.700, θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες ημέρες, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ που θα γίνουν.
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή, έχει καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης (άνω των 4.000).