Τρομάζουν στη Γαλλία οι εκτιμήσεις ότι οι θάνατοι στα σπίτια μπορούν να εκτοξεύσουν τον αριθμό νεκρών που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στη χώρα. Φόβοι πως οι ανθρώπινες απώλειες στα σπίτια λόγω COVID – 19 μπορεί να αγγίζουν τις 9.000.
Τον Απρίλιο – ανήσυχος ότι τον είχε “χτυπήσει” ο κορονοϊός – ένας ηλικιωμένος κάτοικος του Σεν – Ντενί, της πιο φτωχής κοινότητας της Γαλλίας στις παρυφές του Παρισιού, πήγε στο νοσοκομείο. Το τεστ ήταν αρνητικό και ο συνταξιούχος γύρισε στο σπίτι του. Δέκα ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός. Προς το παρόν, ο θάνατός του δεν εμφανίζεται στον επίσημο απολογισμό της χώρας για τους θανάτους από COVID – 19, που περιλαμβάνει μόνο όσους πεθαίνουν στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας.
Όμως στοιχεία από το ινστιτούτο στατιστικής INSEE δείχνουν μια αύξηση σε εθνική κλίμακα των θανάτων στο σπίτι. Η αύξηση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ορισμένα από τα χαμηλού εισοδήματος προάστια που περιβάλλουν το κεντρικό Παρίσι.
«Είναι σαφές πως η COVID-19 σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στα σπίτια τους», δήλωσε ένας εργαζόμενος στον τομέα υγειονομικής φροντίδας που γνωρίζει τον θάνατο του συνταξιούχου, «επειδή δεν ήξεραν ότι την είχαν ή φοβούνταν να επικοινωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια».
Κορονοϊός: Θανατηφόρος αντίπαλος
Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 25.500 ανθρώπους στη Γαλλία, που έχει τον 5ο υψηλότερο απολογισμό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να προσθέσει τους θανάτους στο σπίτι τον ερχόμενο μήνα. Πόσοι είναι αυτοί είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς οι υγειονομικές αρχές δεν διενεργούν τεστ για τον Covid – 19 στους ανθρώπους που πεθαίνουν στο σπίτι.
Τα στοιχεία του INSEE δείχνουν πως 109.327 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία την περίοδο 1η Μαρτίου – 20 Απριλίου, μία αύξηση 26% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019 και 2018. Ως εκ τούτου οι θάνατοι που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την νόσο είναι το 19% των συνολικών θανάτων. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι θάνατοι στο σπίτι στη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2019 στους 26.324.
Ο Ζαν Μπατιστονί, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γενικών Ιατρών της Γαλλίας, δήλωσε στο Reuters πως η οργάνωσή του εκτιμά πως τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid – 19 στο σπίτι. Είπε πως ο αριθμός αυτός βασίζεται στις αναφορές ενός στους έξι από τους 55.000 γενικούς ιατρούς της Γαλλίας που κατέγραψαν τουλάχιστον έναν θάνατο που φέρεται να οφείλεται στην νόσο. «Οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε στον γιατρό τους ή να τον ενοχλήσουν με συμπτώματα που μπορεί να είναι μην είναι σοβαρά», επισήμανε.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας στη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού ήταν εμφανώς μεγαλύτερη σε κάποιες περιοχές χαμηλού εισοδήματος έξω από τον περιφερειακό δακτύλιο που περιβάλλει το Παρίσι. Οι θάνατοι στο σπίτι στη διάρκεια της ίδιας περιόδου των έξι εβδομάδων διπλασιάστηκε και πλέον στο Σεν – Ντενί στα βορειοδυτικά, στη Βαλ – ντε – Μαρν ανατολικά και την Ο – ντε – Σεν δυτικά, σε σύγκριση με το 2019 και το 2018.
Ο βαρύς απολογισμός υπογραμμίζει πώς ο συνδυασμός στριμωγμένων εργατικών συνοικιών, εργαζομένων σε δουλειές πρώτης γραμμής και ενός πληθυσμού που δεν εμπιστεύεται τις αρχές μετέτρεψε τέτοιες περιοχές σε εστίες (hotspots) μόλυνσης όπου πολλοί άνθρωποι ήταν απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια. Γιατροί είπαν πως το ποσοστό των επιπλέον θανάτων μπορεί επίσης να συνδέεται με το ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ασθένειες επειδή η επιδημία του κορονοϊού τους αποτρέπει από το να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.
Ο Εντουάρ Ζαν – Μπατίστ, γενικός ιατρός στις ανατολικές παρυφές του Παρισιού είπε ότι θα χρειαστεί μέχρι και ένας χρόνος προκειμένου να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα της επίδρασης του Covid – 19, όπως συμβαίνει και με τα ετήσια στοιχεία για τη γρίπη. «Νομίζω πως τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες θα ανακαλύψουμε περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι πέθαναν από κορονοϊό στο σπίτι και για τους οποίους δεν γνωρίζαμε τίποτε», είπε.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ