Στο 50% της περσινής χρονιάς θα περιοριστεί η τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι, με την μεγαλύτερη ζήτηση να αφορά την Ελλάδα, τα Κανάρια Νησιά, την Μαγιόρκα και την Τουρκία, εκτιμά ο επικεφαλής της Alltours Βίλι Φερχούφεν.
Ωστόσο, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει την ισχύ της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για 160 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, προκαλεί αντιδράσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι άνθρωποι θα πάνε όπου θεωρούν ότι είναι όμορφα και περιμένουν ασφάλεια», δηλώνει ο κ. Φερχούφεν στην Rheinische Post και προτείνει οι επιβάτες των αεροπλάνων να ελέγχονται με τεστ για κορονοϊό πριν από την αναχώρησή τους. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις πτήσεις, θεωρεί ότι είναι ασφαλείς, καθώς, όπως λέει, ο αέρας της καμπίνας φιλτράρεται πολύ καλά και αλλάζει τακτικά.
Ειδικά για την εταιρεία του, ο γερμανός ταξιδιωτικός επιχειρηματίας προβλέπει κίνηση στο 70% της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Κατά την περίοδο 2018-19 ο κύκλος εργασιών της Alltours ανήλθε σε 1,45 δισεκατομμύριο ευρώ, εξυπηρετώντας περίπου 1,7 εκ. ταξιδιώτες. «Το κέρδος μας έφτασε πέρυσι στα 46 εκατομμύρια. Φέτος θα είναι παρόμοια η ζημιά. Μπορούμε να το διαχειριστούμε. Έχουμε ίδια κεφάλαια 290 εκ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση φθάνει σε ποσοστό 61%», δηλώνει ο κ. Φερχούφεν, υποδεικνύοντας ότι η Alltours δεν θα υποβάλει αίτηση για κρατική χρηματοδότηση.
Την ίδια ώρα, ταξιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες παραδοσιακά προσφέρουν διακοπές στην Τουρκία, διαμαρτύρονται για την απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να συμπεριλάβει την χώρα μεταξύ των 160 για τις οποίες η ταξιδιωτική οδηγία θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Αυγούστου. «Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους γείτονες, ο υπόλοιπος κόσμος δεν διαθέτει ακόμη κοινές αξιόπιστες βάσεις δεδομένων, κριτήρια και διαδικασίες συντονισμού, οι οποίες να καθιστούν και πάλι δυνατή την απεριόριστη κυκλοφορία τουριστών χωρίς ανυπολόγιστους κινδύνους», δήλωσε χθες σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει «το καλοκαίρι οι Γερμανοί να φτάσουν και πάλι σε όλο τον κόσμο ή οι παραθεριστές να μεταφέρουν τον ιό στη Γερμανία χωρίς να ανιχνεύονται».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα έπρεπε να υπάρχει «λίγο περισσότερο θάρρος προκειμένου να καταστούν εφικτά τα ταξίδια σε επιλεγμένες χώρες, οι οποίες σε τελική ανάλυση ήταν πολύ καλά προετοιμασμένες, όπως η Τουρκία», θεωρεί η TUI, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt. Ο διευθύνων σύμβουλος της FTI Ραλφ Σίλερ επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης η οποία, όπως λέει, «συνεχίζει να στερεί από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Γερμανία ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής τους βάσης, ενώ η απόφαση αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για πολλούς προορισμούς».
Ο ταξιδιωτικός Σύνδεσμος DRV περιγράφει από την πλευρά του την απόφαση ως «δυσανάλογη», επισημαίνοντας ότι «η πανδημία υποχωρεί σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο». Ο Νόρμπερτ Φίμπιγκ, πρόεδρος του DRV, ζητά ακόμη διαφοροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες για κάθε χώρα το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες χώρες για τις οποίες θα έπρεπε να αρθεί η προειδοποίηση, δηλώνει στην εφημερίδα ο Ερκάν Γιαγτσί, επικεφαλής του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Μεσογείου Aktob.
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η τουρκική πλευρά τονίζει ότι τα ξενοδοχεία έχουν ζητήσει για την λειτουργία τους την συνδρομή του γερμανικού οργανισμού πιστοποίησης TÜV και εγγυώνται την ασφάλεια των πελατών τους. Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ζητά από το Βερολίνο η χώρα να περιληφθεί στις εξαιρέσεις και ελπίζει πως η οδηγία για την Τουρκία θα αρθεί στις αρχές Ιουλίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ