Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Παγκόσμιος ταξιδιώτης” από Βρετανία και Ολλανδία μέχρι Μεξικό και Βραζιλία

Κορονοϊός: “Παγκόσμιος ταξιδιώτης” από Βρετανία και Ολλανδία μέχρι Μεξικό και Βραζιλία

Το γύρο του κόσμου κάνει ο νέος κορονοϊός! Χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Ασίας και Νότιας Αμερικής ανακοινώνουν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σε 19 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ουαλία και δύο νέων κρουσμάτων στην Αγγλία, γνωστοποίησαν οι αρχές.

“Το σύνολο των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι 19”, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Κορονοϊός – Γερμανία

Υπάρχουν περίπου 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Γερμανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και κάποιοι που έχουν αποθεραπευτεί.

Ερωτηθείσα πόσα ακριβώς είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, η ίδια απάντησε: “Αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδόν 60, αλλά είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται, όπως επαναλαμβάνουμε διαρκώς”.

Κορονοϊός – Γαλλία

Μια γυναίκα που είχε πρόσφατα επιστρέψει από το Μιλάνο είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, έκανε γνωστό μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης. “Ενημερώθηκα για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού που διαγνώστηκε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο της Νίκαιας”, ανέφερε ο δήμαρχος Κριστιάν Εστροζί.

Κορονοϊός: Ολλανδία – Κροατία

Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του covid-19 εντοπίστηκε στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, αυτή τη φορά στο Άμστερνταμ. Το προηγούμενο κρούσμα ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ και αφορούσε έναν ασθενή στην πόλη Τίλμπουργκ της νότιας Ολλανδίας. Και τα δύο κρούσματα αφορούν ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία, οι οποίοι πλέον νοσηλεύονται σε απομόνωση. Το νέο κρούσμα “δεν συνδέεται με τον πρώτο ασθενή”, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού (COVID-19) στην Κροατία, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε πέντε, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βίλι Μπέρος. Πρόκειται για άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες από τον ιό και νοσηλεύονται, με ήπια συμπτώματα, στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ, “Fran Mihaljevic”, όπως ανέφερε ο κ. Μπέρος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ασθενείς είχαν προσέλθει οικειοθελώς για εξετάσεις και τέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, σε απομόνωση.

Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, επαναλαμβάνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Κορονοϊός – Νιγηρία

Το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19 “λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις”, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού στην Νιγηρία και την υποσαχάρια Αφρική, επαναλαμβάνοντας ότι ο ιός μπορεί να πλήξει τις περισσότερες “αν όχι, όλες τις χώρες”.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμάιερ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ. Γενικώς, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κορονοϊός – Ιαπωνία

Σε μια δραστική κίνηση, το βόρειο νησί του Χοκάιντο, που έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας στους περίπου 5 εκατ. κατοίκους του, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της πόλης Σαπόρο, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους το Σαββατοκύριακο.

“Το Χοκάιντο κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τον ιό, αλλά η κρίση επιδεινώνεται”, δήλωσε ο κυβερνήτης Ναομίσι Σουζούκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.

Τα κρούσματα στην Ιαπωνία έχουν ξεπεράσει τα 200, με πέντε θανάτους – συμπεριλαμβανόμενου ενός 70χρονου άνδρα που πέθανε σήμερα.

Ο αριθμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τα 700 και πλέον κρούσματα και τους πέντε επιπλέον θανάτους από το κρουαζιερόπλοιο “Diamond Princess”, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Ενώ ο ιός μέχρι στιγμής έχει πλήξει σοβαρότερα την Κίνα, προκαλώντας σχεδόν 80.000 κρούσματα και σχεδόν 2.800 θανάτους, η ταχεία εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε εκ νέου συναγερμό.

Κορονοϊός – Μεξικό

Το Μεξικό επανεξετάζει ένα πιθανό κρούσμα κορονοϊού που αφορά έναν άνδρα, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από την Ιταλία και σε μια πρώτη εξέταση βρέθηκε θετικός, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό θα είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη χώρα και μόλις το δεύτερο στη Λατινική Αμερική. Ο υφυπουργός Υγείας Ούγκο Λόπες – Γκατέλ Ραμίρες δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό:

“Δεν είναι σοβαρή η κατάστασή του”, είπε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι ο άνδρας είχε πονοκέφαλο, πυρετό και μυϊκούς πόνους, ενώ εμφάνιζε και συμπτώματα στο αναπνευστικό. Ο άνδρας αυτός είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία και τέθηκε σε απομόνωση, τόνισε ο Λόπες – Γκατέλ.

Μέχρι στιγμής η Βραζιλία είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει αναφέρει κρούσμα του νέου κορονοϊού. 

Ιράν: Στον αστερισμό του κορονοϊού

Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στο Ιράν, όπου ακυρώθηκε η μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Στους 26 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι αρχές της χώρας, όπου μεγαλώνει και ο κατάλογος των αξιωματούχων που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια covid-19.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ ανακοίνωσε χθες ακόμη επτά θανάτους, αλλά και 106 νέα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στην Τεχεράνη και την Γκιλάν (στο βόρειο Ιράν), ανεβάζοντας σε 245 τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.

Εξάλλου μετά την ανακοίνωση την Τρίτη (25.02.2020) της μόλυνσης του υφυπουργού Υγείας Ιράζ Χαριρσί και του βουλευτή Μαχμούντ Σαντέκγι, το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Irna” μετέδωσε χθες ότι η αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Γυναίκες και την Οικογένεια, κ. Μασουμέζ Εμπτέκαρ επίσης μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό.

Άλλη μία γνωστή προσωπικότητα του Ιράν που έχει μολυνθεί είναι ο Μοζτάμπα Ζολνούρ, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε βίντεο που μεταδόθηκε από πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου χθες οι αρχές προχώρησαν σε μια σπάνια κίνηση: ακύρωσαν τη μεγάλη, εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής (28.02.2020) στην Τεχεράνη και στις πρωτεύουσες άλλων 22 επαρχιών, ανάμεσά τους και στις ιερές πόλεις των σιιτών Κομ και Μασχάντ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις