Όλο και περισσότερο “θερίζει” ζωές ο κορονοϊός στην Λατινική Αμερική, με τον απολογισμό να είναι βαρύς σε αρκετές χώρες.
Πάνω από 1.000 θάνατοι στο Μεξικό
Στο Μεξικό ξεπεράστηκε το φράγμα των 1.000 θανάτων, και οι αρχές πλέον καταμετρούν πάνω από 11.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.
Σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 99 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 1.069.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.089, στα 11.633.
“Είμαστε σε φάση ταχείας ανόδου”
«Είμαστε στη φάση της ταχείας ανόδου του καθημερινού αριθμού κρουσμάτων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε ολοένα πιο πολλά κρούσματα της ασθένειας, περισσότερους ανθρώπους που θα χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομεία και ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση, ως την κορύφωση της επιδημίας», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ.
Το όριο των χιλίων θανάτων ξεπεράστηκε δύο ημέρες αφού η κυβέρνηση αύξησε στην κορυφαία βαθμίδα του το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, εξαιτίας της επιτάχυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, που εγείρει φόβους ότι τα νοσοκομεία πολύ σύντομα θα έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό.
Η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα θα καταγραφεί μεταξύ της 8ης και της 10ης Μαΐου.
click4more: Γερμανία: Αυξάνεται ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό! 227 το τελευταίο 24ωρο
Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την διασπορά του ιού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναστείλει ως την 30ή Μαΐου όλες τις μη απολύτως απαραίτητες δραστηριότητες και προτρέπει τους Μεξικανούς να μείνουν σπίτι. Δεν έχει πάντως ανακοινώσει υποχρεωτικό περιορισμό, όπως κυβερνήσεις άλλων χωρών της περιοχής.
Ωστόσο, οι αρχές στη Χαλίσκο και στη Μιτσοακάν, πολιτείες του δυτικού Μεξικού όπου ζει περί το 10% των 120 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, εφαρμόζουν ήδη μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμού της κίνησης.
Μάχη για εφοδιασμό εξοπλισμού
Οι αρχές του Μεξικού έχουν ριχτεί το τελευταίο διάστημα σε κούρσα με τον χρόνο για να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με υλικό. Αρκετά αεροσκάφη έχουν φθάσει στη χώρα από την Κίνα με μέσα ατομικής προστασίας, κυρίως μάσκες.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει κατέβει επανειλημμένα σε διαδηλώσεις, καθώς καταγγέλλει ότι δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να περιθάλψει τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προειδοποίησε προχθές Τετάρτη πως το Μεξικό και ευρύτερα η Λατινική Αμερική οδεύει πλέον να βιώσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας και προέτρεψε όλες τις κυβερνήσεις της περιοχής να αυξήσουν το ταχύτερο τις δυνατότητές τους ως προς τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.
Πάνω από 20.000 κρούσματα στο Περού
Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των 32 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας ως τουλάχιστον τη 10η Μαΐου, ενώ εξήγγειλε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε σχεδόν 7 εκατομμύρια οικογένειες, εν μέσω της επιτάχυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι περουβιανές αρχές έκαναν λόγο χθες για 572 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.914 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε 9 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Η καμπύλη βρίσκεται ακόμα σε άνοδο» και «αυτό μας υποχρεώνει να μη μειώσουμε το επίπεδο επαγρύπνησης», τηρώντας «υπεύθυνη» στάση, εξήγησε ο Βισκάρα. «Είναι προτιμότερο να παρατείνουμε την κατάσταση για δύο επιπλέον εβδομάδες (…) ως την Κυριακή 10η Μαΐου», συνέχισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση» της πανδημίας, έκρινε ο αρχηγός του κράτους.
click4more: Ναγκασάκι: Άλλα 40 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Costa Atlantica
Μέτρα όπως ο υποχρεωτικός περιορισμός των πολιτών στα σπίτια τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 04:00 τέθηκαν σε ισχύ σε όλη τη χώρα από τη 16η Μαρτίου.
Ο περουβιανός πρόεδρος πάντως προβλέπει ότι κάποιες δραστηριότητες θα μπορέσουν να επαναληφθούν από την 4η Μαΐου, όπως η λειτουργία εστιατορίων που παραδίδουν γεύματα κατ’ οίκον.
Ο Βισκάρα εξήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει επίδομα 760 soles (ή περίπου 210 ευρώ) σε 6,8 εκατομμύρια οικογένειες που δεν έχουν πλέον εισόδημα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το 40% έχασε το εισόδημά του
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos, οι τέσσερις Περουβιανοί στους δέκα απώλεσαν τις πηγές εισοδημάτων τους εξαιτίας της παράλυσης της οικονομίας.
Η κρίση άφησε εκατομμύρια άνεργους, την ώρα που τα νοσοκομεία δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων — πτώματα αφήνονται πλέον σε διαδρόμους, μάσκες μιας χρήσης ξαναχρησιμοποιούνται επανειλημμένα, ενώ καταγράφονται διαμαρτυρίες από πλευράς πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που στηλιτεύουν το ότι ρισκάρουν τη ζωή τους δίνοντας μια μάχη χωρίς όπλα.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί εντός ημερών, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
Πάνω από 22.000 κρούσματα στο Εκουαδόρ
Επίσης, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό διπλασιάστηκε στο Εκουαδόρ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 22.160 επιβεβαιωμένα, καθώς έγιναν γνωστά με καθυστέρηση τα αποτελέσματα χιλιάδων εξετάσεων που δεν υπήρχε δυνατότητα να αναλυθούν ως εδώ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της χώρας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.
«Το σύνολο, για να γίνει σαφής ο αριθμός, είναι 22.160 επιβεβαιωμένα κρούσματα», ξεκαθάρισε ο υπουργός στη δημόσια τηλεόραση.
Ως λίγο νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έκανε λόγο για 11.183 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 560 θανάτους από την COVID-19 από την 29η Φεβρουαρίου. Έχει εξάλλου κάνει λόγο για ακόμη 1.028 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί αυτό.
Με τον νεότερο απολογισμό, ο Εκουαδόρ, συγκριτικά μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, γίνεται ξανά η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης σε όλη την περιφέρεια μετά τη Βραζιλία, όπου επισήμως γίνεται λόγος για σχεδόν 45.800 κρούσματα, αλλά επί συνόλου πληθυσμού 210 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Δεν υπάρχει νέα έξαρση (της επιδημίας). Απλώς βγήκαν τα αποτελέσματα τεστ που περιμέναμε», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δεν διευκρίνισε αν αναθεωρήθηκε επίσης προς τα πάνω ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας.
Ο Σεβάγιος εξήγησε ότι με τη συμβολή ιδιωτικών εργαστηρίων και δημόσιων θεσμών που πάντως δεν ανήκουν στο υπουργείο Υγείας κατέστη δυνατό να αναλυθούν περίπου 23.800 εξετάσεις, οι οποίες προστέθηκαν στις 23.400 που είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Απέφυγε να πει πόσες ακόμη μένουν να αναλυθούν.