Πέμπτη, 14 Νοε.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πάνω από 400 πράξεις βίας σε βάρος εργαζομένων στον χώρο της Υγείας

Κορονοϊός: Πάνω από 400 πράξεις βίας σε βάρος εργαζομένων στον χώρο της Υγείας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Προσβολές, ξυλοδαρμοί, συλλήψεις… Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, που εργάζονται στο σύστημα υγείας και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 2020 βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες περιστατικά βίας που συνδέονται με τον κορονοϊό. Αυτό αναφέρει έκθεση ΜΚΟ υπεράσπισης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο Συνασπισμός για την Προστασία της Υγείας σε Συγκρούσεις (CSSC) παρουσιάζει έναν χάρτη με 1.172 πράξεις βίας και επιθέσεις κατά προσώπων ή υποδομών υγείας την περασμένη χρονιά, με τον υπολογισμό αυτό να αποτελεί “μια ελάχιστη εκτίμηση”, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επισημαίνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτές –412- αφορούσαν άμεσα την πανδημία του κορονοϊού.

Στο Μεξικό, μια νοσηλεύτρια δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε από μια ομάδα που την κατηγορούσε ότι μετέδιδε τον ιό. Στο Ντακάρ, στην Σενεγάλη, τρεις κοινωνικοί λειτουργοί τραυματίστηκαν από πέτρες που τους έρριξαν κάτοικοι που αρνούνταν να ενταφιαστεί ένα θύμα της COVID-19 κοντά στα σπίτια τους. Στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία, γείτονας μιας εργαζομένης στο σύστημα υγείας την έφτυσε και την προσέβαλε.

Η συντριπτική πλειονότητα (80%) αυτών που ασκούν βία είναι πολίτες, αλλά η απειλή προέρχεται μερικές φορές και από τις δημόσιες αρχές.

Στην Αίγυπτο, εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, που επέκριναν την διαχείριση της πανδημίας από τις αρχές, συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας κατηγορούμενοι ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Insecurity Insight, η οποία ανήκει στον συνασπισμό αυτής της MKO και έφτιαξε τον διαδραστικό χάρτη μετά τη συλλογή δεδομένων που αφορούσαν αυτές τις πράξεις βίας, αναφέρει επίσης 802 επιθέσεις σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε αυτές μαίνονται εμφύλιες συγκρούσεις: βομβαρδισμοί νοσοκομείων στην Υεμένη, απαγωγή γιατρών στην Νιγηρία ή καταστροφή φιαλών με αντισηπτικό τζελ σε επίθεση που αποδόθηκε σε αυτονομιστές μαχητές στο Καμερούν.

“Ο χάρτης δείχνει ότι η βία και ο εκφοβισμός σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αποτέλεσαν πραγματικά μια παγκόσμια κρίση το 2020, καθώς αυτή αφορά 79 χώρες”, δήλωσε η Κριστίνα Βίλε, η οποία είναι διευθύντρια του Insecurity Insight.

Ο Λέοναρντ Ρούμπενσταϊν, πρόεδρος-ιδρυτής του CSSC και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να προστατεύσουν το υγειονομικό τους προσωπικό, κυρίως αγωνιζόμενες κατά της παραπληροφόρησης και διασφαλίζοντας την τιμωρία των δραστών βίαιων ενεργειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters (Αρχείου)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις