Site icon NewsIT
18:18 | 19.06.22

Κορονοϊός: Παραδοχή «βόμβα» του επικεφαλής του ΠΟΥ ότι διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν

Κορονοϊός: Παραδοχή «βόμβα» του επικεφαλής του ΠΟΥ ότι διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν
Newsit Newsroom

Ο κορονοϊός «διέρρευσε από εργαστήριο» της Γουχάν στην Κίνα. Αυτό πιστεύει off the record ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, όπως αποκάλυψε μια πηγή στα διεθνή ΜΜΕ.

Αν και δημόσια η θέση του ΠΟΥ παραμένει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» για την προέλευση του κορονοϊού, ο ΓΓ του Οργανισμού είχε πρόσφατα εκμυστηρευτεί σε υψηλόβαθμο Ευρωπαίο πολιτικό ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι από ένα «καταστροφικό ατύχημα σε εργαστήριο στη Γουχάν», όπου ξεκίνησαν οι λοιμώξεις στα τέλη του 2019.

Την αποκάλυψη κάνει η Mail On Sunday, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, όπως και τα υπόλοιπα βρετανικά ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για το ότι θεωρούσε πως η πιθανότητα διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο ήταν απλώς μια «θεωρία συνωμοσίας».

Ωστόσο, ο οργανισμός παίρνει όλο και περισσότερο μια «ουδέτερη» δημόσια στάση μετά από περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι έχει βρεθεί «ζωονοσογόνος» εξάπλωση, δηλαδή η διαδικασία με την οποία ένας ιός μεταπηδά από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν για πρώτη φορά ανησυχίες σχετικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν τον Απρίλιο του 2020, υποδεικνύοντας ότι οι επιστήμονες χειρίζονταν τους κοροναϊούς από νυχτερίδες σε σπηλιές 1.000 μίλια μακριά από το κέντρο. Αυτές οι σπηλιές μπορεί να είναι εκεί που προήλθε ο Covid-19.

Ο ΓΓ του ΠΟΥ, πρόσφατα, είχε τονίσει στα κράτη μέλη σε μια ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια πως «δεν έχουμε ακόμη τις απαντήσεις ως προς το από πού προήλθε ή πώς εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η κατανόηση της προέλευσης του ιού είναι πολύ σημαντική επιστημονικά για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών.

Αλλά ηθικά, το οφείλουμε σε όλους εκείνους που υπέφεραν και πέθαναν και τις οικογένειές τους. Όσο περισσότερο διαρκεί η έρευνα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Πρέπει να επιταχύνουμε».

Όμως, η αποκάλυψη της ιδιωτικής συνομιλίας των δύο αξιωματούχων, προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με τη στάση του ΠΟΥ και της Κίνας απέναντι στην πανδημία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version