Κόσμος

Κορονοϊός – Προέλευση: Αναπτύχθηκε στο σώμα κινέζου ανθρακωρύχου πριν δέκα χρόνια – Νέα θεωρία

Μια νέα θεωρία σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει πως ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος και δεν διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν, ενώ παραθέτει την ανατρεπτική άποψη του δρ. Jonathan Latham για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Latham, εκτελεστικός διευθυντής του US Bioscience Resource Project, εικάζει για την προέλευσή του πως ο κορονοϊός μπορεί να εξελίχθηκε στο σώμα ενός μολυσμένου κινέζου εργάτη ορυχείου σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Μάλιστα, ο Latham υποστηρίζει πως δείγματα της αινιγματικής ασθένειας του ανθρακωρύχου είχαν σταλεί για μελέτη στη Γουχάν και ενδεχομένως από εκεί να διέφυγε στον πληθυσμό.

Σημειώνει πως η εμφάνιση της μετάλλαξης Άλφα στο Κεντ της Βρετανίας είναι η απόδειξη ότι ο κορονοϊός μπορεί να κάνει «περίεργα εξελικτικά άλματα» και να αναπτύξει γρήγορα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, όταν βρίσκεται μέσα σε ένα άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται, πως ήδη το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη Άλφα, ενδεχομένως να εξελίχθηκε στον οργανισμό ενός και μόνο ανοσοκατεσταλμένου ασθενή που είχε κορονοϊό επί μήνες.

Ο ερευνητής αναφέρει για την προέλευση της πανδημίας: «Η θεωρία απαιτεί πολλές εκατοντάδες μεταλλάξεις σε έναν ανθρακωρύχο για να μετατραπεί σε Sars-Cov-2. Δεκαετίες συμπιέστηκαν σε περίπου έξι μήνες. Αλλά έχουμε ακούσει για το εκπληκτικό φαινόμενο μεμονωμένων περιπτώσεων πολύ επιταχυνόμενης εξέλιξης των ιών στη Βρετανία. Σε αυτό το ένα άτομο στην Αγγλία συνέβη τόση εξέλιξη όση είχε συμβεί σε εκατομμύρια άλλες μολύνσεις. Η θεωρία μας προτείνει ότι μια παρόμοια εξέλιξη συνέβαινε στο εσωτερικό των πνευμόνων των ανθρακωρύχων μετά τη μυστηριώδη ασθένεια το 2012 και υποστηρίζει ότι ο ιός διέρρευσε από ένα ιατρικό δείγμα που ελήφθη από τους ανθρακωρύχους που μολύνθηκαν από την επιδημία».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2012 έξι ανθρακωρύχοι αρρώστησαν βαριά όταν καθάριζαν γκουανό νυχτερίδας στο ορυχείο Tongguan. Η ασθένεια έμοιαζε με πνευμονία, ενώ τρεις από αυτούς πέθαναν. Οι υπόλοιποι έμειναν για μήνες στο νοσοκομείο.

Κινέζος ερευνητής που διερεύνησε τους θανάτους για τη μεταπτυχιακή του διατριβή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργάτες πιθανότατα είχαν μολυνθεί από ένα είδους κορονοϊό που μοιάζει με τον Sars και προέρχεται από νυχτερίδες.

Μάλιστα, το 2013 επιστήμονες της Γουχάν μπήκαν στις συγκεκριμένες σπηλιές και βρήκαν έναν ιό που ονόμασαν RaTG13. Ο νέος ιός διαπιστώθηκε αργότερα ότι ταυτίζεται κατά 96% με τον Covid-19, αλλά πρέπει να έχει αποκλίνει 40 χρόνια νωρίτερα.

Μέσα στο σώμα του ανθρακωρύχου

Η νέα θεωρία του Letham αναφέρει πως η εξέλιξη του RaTG13 στο κορονοϊό, συνέβη μέσα στο σώμα του ανθρακωρύχου: «Γνωρίζουμε ότι οι κορονοϊοί ήταν άφθονοι κοντά στο ορυχείο, και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα. Η θεραπεία τους διήρκεσε έξι μήνες και επέτρεψε την εξέλιξη νέων προσαρμοσμένων ανθρώπινων κορονοϊών. Γνωρίζουμε ότι πολλά ιατρικά δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, οπότε το ερώτημα είναι, τι υπήρχε στα δείγματα και τι έγινε με τους ιούς που βρέθηκαν;».

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι επιστήμονες έχουν ζητήσει επανειλημμένα στοιχεία για τους κορονοϊούς μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Ωστόσο, μια βάση δεδομένων που περιείχε λεπτομέρειες για τα δείγματα τέθηκε εκτός λειτουργίας λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Η Άλισον Γιανγκ, διευθύντρια της Έδρας στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Μιζούρι, ανέφερε πως τα εργαστηριακά ατυχήματα δεν είναι τόσο σπάνια: «Ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι τα εργαστηριακά πειράματα είναι εξαιρετικά σπάνια γεγονότα. Τα εργαστηριακά ατυχήματα δεν είναι σπάνια. Στις ΗΠΑ το 2020 αναφέρθηκαν 134 περιστατικά έκθεσης σε ιούς, βακτήρια και τοξίνες σε εργαστήρια, τα οποία ρυθμίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά ατυχήματα και οι εκθέσεις συμβαίνουν συχνά».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα