Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει ανατρέψει τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τόσο στα μέτρα προστασίας που είχαν λάβει, όσο και στον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα απανωτά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων έχουν σημάνει συναγερμό και οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να… φρενάρουν την επέλαση της πανδημίας. Το απόγευμα της Τρίτης (28.12.2021), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον σοκαριστικό αριθμό των 21.657 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ ρεκόρ κατέγραψε και η Μεγάλη Βρετανία με 129.000. Η Γαλλία άγγιξε τις 180.000 ημερήσες μολύνσεις, η Ισπανία ξεπέρασε τις 75.000, παρά το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, και η Πορτογαλία ανέφερε 17.172 κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί από τις 28 Ιανουαρίου, όταν σάρωνε στην Ευρώπη το στέλεχος Α.
Ήταν αναμενόμενο…
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε ότι η “εκτόξευση” κρουσμάτων ήταν κάτι που περίμεναν οι επιστήμονες, κυρίως λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον το τριήμερο των Χριστουγέννων.
Όπως εξήγησε, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχουν στόχο να εμποδίσουν την κορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας, ενώ επισήμανε ότι αυτοί που κινδυνεύουν από την Όμικρον είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και εκείνοι που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Ραγδαία εξάπλωση αλλά σύντομη διάρκεια
Την εκτίμηση ότι είμαστε στην αρχή του κύματος, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το κύμα αυτό διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, κάτι που βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει τα χαρακτηριστικά της ραγδαίας εξάπλωσης, αλλά σύντομης διάρκειας. «Αυτό καταγράφεται στα θετικά», τόνισε ο κ. Παρασκευής.
Απαντώντας σε ερώτηση αν τα μέτρα που αρχικά είχαν εξαγγελθεί για μετά την Πρωτοχρονιά επισπευσθούν και εφαρμοστούν άμεσα, είναι αρκετό, ο κ. Παρασκευής υπενθύμισε ότι η πανδημία μάς έχει διδάξει ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας, «ευτυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άνω των 60 έχει προχωρήσει με την αναμνηστική δόση και ευελπιστούμε ότι τα αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την ηπιότητα της νόσου θα είναι πραγματικότητα».
Τέλος, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι σε σχέση με πέρυσι που εφαρμόστηκαν μέτρα τύπου lockdown, έχουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέσα όπως ο εμβολιασμός, «ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο έχει περιοριστεί σε ευπαθείς ομάδες κι επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κόπωση του πληθυσμού και η ανοχή σε μέτρα τύπου λοκντάουν είναι περιορισμένη και αντίστοιχα η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μικρή».
«Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ο ιός αλλάζει, διασπείρεται πιο εύκολα αλλά μάλλον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.