Η Ιαπωνία τίθεται σε κατάσταση «μέγιστου συναγερμού», αφού κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως δήλωσε την Πέμπτη (19/11) ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται νέα περιοριστικά μέτρα. «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Την Τετάρτη (18/11) στην Ιαπωνία διαγνώστηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων σχεδόν 500 Τόκιο. Επρόκειτο και στις δύο περιπτώσεις για ρεκόρ. Μολονότι μοιάζουν μικροί σε σύγκριση με εκείνους που ανακοινώνονται σε άλλα κράτη, οι αριθμοί αυοί πιστοποιούν την έξαρση της πανδημίας στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, όπου σημειωτέον δεν γίνονται τεστ σε μεγάλη κλίμακα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ζητώ από τον ιαπωνικό λαό να λαμβάνει συστηματικά μέτρα, όπως το να φοράει μάσκα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, προσθέτοντας πως κρίνει επιθυμητό οι πολίτες να τη φοράνε ακόμη κι όταν συζητούν σε εστιατόρια.
Σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο επικεφαλής της κυβέρνησης συγκάλεσε συσκέψεις με ειδικούς σήμερα και αύριο για να μελετηθεί η αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, προτού ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε οι τοπικές αρχές να καλέσουν τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και να προωθήσουν νέα μέτρα, όπως να περιοριστεί ο αριθμός των καθημένων στα τραπέζια των εστιατορίων σε τέσσερις, μεταξύ άλλων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Τόκιο αναμενόταν επίσης να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού σήμερα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει αυτομάτων την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ιαπωνικά ΜΜΕ θεωρούσαν απίθανο να ζητηθεί από εμπορικά καταστήματα να μειώσουν τα ωράρια λειτουργίας τους.
Τα διάφορα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ιαπωνία αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της ουδέποτε πήραν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι αρχές βασίστηκαν κυρίως στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών και στην κοινωνική πίεση, ακόμη κι όταν κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άνοιξη.
Η χώρα αύξησε τον αριθμό των τεστ που γίνονται, μολαταύτα παραμένουν συγκριτικά λίγα: μόλις 5.000 ως 6.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε τέτοιες εξετάσεις στην ιαπωνική πρωτεύουσα των περίπου 14 εκατομμυρίων κατοίκων.
Από τον Ιανουάριο, όταν διαγνώστηκε η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση, η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά 121.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και λίγους περισσότερους από 1.900 θανάτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ