Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Σκληρά μέτρα με ορίζοντα έξι μηνών ανακοίνωσε ο Τζόνσον στη Βρετανία

22.09.2020 | 16:11
Κορονοϊός: Σκληρά μέτρα με ορίζοντα έξι μηνών ανακοίνωσε ο Τζόνσον στη Βρετανία

Britain's Prime Minister Boris Johnson attends a service to mark the 80th anniversary of the Battle of Britain at Westminster Abbey in London, Britain September 20, 2020. Aaron Chown/PA Wire/Pool via REUTERS

Σφίγγει τα… λουριά στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνοντας μια σειρά από νέα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα με ορίζοντα έξι μηνών.

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τη χρήση μάσκας και θα αυστηροποιήσει τον λεγόμενο «κανόνα των έξι».

Μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί πολύ αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, ο Τζόνσον δεν προχώρησε στην ανακοίνωση ενός νέου, πλήρους lockdown, όπως είχε κάνει τον Μάρτιο, αλλά είπε πως θα αναληφθεί περαιτέρω δράση αν η ασθένεια δεν κατασταλεί.

Όπως ανακοίνωσε οι παμπ, τα μπαρ αλλά τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 10 το βράδυ, θα επιτρέπεται μόνο η εξυπηρέτηση καθημένων, ενώ είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαγαζιά και ταξί. 

Μειώνεται ο αριθμός όσων δίνουν το «παρών» σε γάμους και βαφτίσεις από 30 σε 15 άτομα

Όσοι δεν φορούν μάσκα θα πληρώνουν πρόστιμο 200 λίρες.

Επιβάλλεται η εργασία από το σπίτι όπου η τηλεργασία δεν επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Αναβάλλεται η επιστροφή του κοινού στις αθλητικές διοργανώσεις, που είχε οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στα ταξίδια αυτά θα επιτρέπονται μόνο αν είναι για λόγους υγείας και επαγγελματικούς και δεν μπορούν να αναβληθούν

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν το μέτρο της καραντίνας κινδυνεύουν με πρόστιμο 10.000 λιρών.

Σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζόνσον είπε ότι θέλει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυστηρότερους περιορισμούς για τους πολίτες και τη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων όσο συμμορφώνονται με τις οδηγίες για το πώς θα είναι «ασφαλείς από την COVID». Είπε πως η Βρετανία έχει φθάσει ένα επικίνδυνο σημείο όπως χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε πως τα τέσσερα έθνη που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Και ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα αν… 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, αν τα επιπλέον βήματα που περιέγραψε σήμερα δεν καταφέρουν να μειώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής της ασθένειας.

«Πρέπει να τονίσω ότι, αν όλες οι ενέργειές μας για μείωση του R κάτω του ενός αποτύχουν, διατηρούμε το δικαίωμα να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός με σημαντικά μεγαλύτερους περιορισμούς», είπε.

Οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις και στους πολίτες μπορεί να ισχύσουν για έξι μήνες αν δεν επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε τομείς όπως η ανάπτυξη εμβολίων και η θεραπεία, είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Λυπάμαι που αυτό μπορεί να πλήξει πολλές επιχειρήσεις που μόλις είχαν αρχίσει να στέκονται πάλι στα πόδια τους», είπε.

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας στην ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών, νέων μορφών μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, αλλά, αν δεν έχουμε χειροπιαστή πρόοδο, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως οι περιορισμοί που ανακοίνωσα θα παραμείνουν σε ισχύ ίσως για έξι μήνες», είπε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version