Site icon NewsIT

Κορονοϊός στην Τουρκία: Μέτρα για τα μάτια του κόσμου! Μαρτυρία Έλληνα δημοσιογράφου

07.04.2020 | 11:03
Κορονοϊός στην Τουρκία: Μέτρα για τα μάτια του κόσμου! Μαρτυρία Έλληνα δημοσιογράφου

FILE PHOTO: A worker in a protective suit sprays disinfectant at Grand Bazaar, known as the Covered Bazaar, to prevent the spread of coronavirus disease (COVID-19), in Istanbul, Turkey, March 25, 2020. REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Την ώρα που η Κωνσταντινούπολη ανακηρύσσεται σε πρωτεύουσα του κορονοϊού και την Τουρκία να αποτελεί μαζί με τις ΗΠΑ το νέο επίκεντρο της πανδημίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντί να λαμβάνει σκληρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, μοιράζει δωρεάν μάσκες στους πολίτες.

Ο συνολικός αριθμός των επίσημων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Τουρκία είναι 30.217 και οι νεκροί 649. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι πως το επόμενο κρίσιμο διάστημα τα νούμερα μπορεί και να διπλασιαστούν, όσο οι Τούρκοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τόσο αψήφιστα τον φονικό ιό.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο διευθυντής της ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας “Ηχώ της Πόλης” Κυριάκος Πεταλίδης η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα ελλειπή μέτρα τον ανάγκασαν να φύγει από την Τουρκία κι αυτό γιατί ήξερε καλά πως οι Τούρκοι πολίτες θα αργούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα:

«Τα νούμερα που δημοσιεύονται είναι ευρέως γνωστό, πως δεν είναι τα πραγματικά. Είναι μια κυβερνητική γραμμή, όπου κανένας δεν μπορεί να παρέμβει. Το πρόβλημα όμως στην Τουρκία εστιάζεται και στους πολίτες της, που λόγω έλλειψης ευρωπαϊκής κουλτούρας, δεν μπορούν να δεχτούν αυτή την κρίση με αποτέλεσμα να μην θέλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που δίνονται στην Ευρώπη, όπως το μένεις στο σπίτι προφυλαγμένος, να κρατάς αποστάσεις στο περπάτημα, έχουν μια διαφορετική αντίληψη», λέει ο Κυριάκος Πεταλίδης.

«Τα μαγαζιά είναι ακόμα ανοιχτά μπαινοβγαίνει κόσμος, την ώρα που περπατάνε φτύνουν κάτω γιατί έτσι έχουν συνηθίσει να κάνουν»

Και προσθέτει: «Τα μαγαζιά είναι ακόμα ανοιχτά μπαινοβγαίνει κόσμος, την ώρα που περπατάνε φτύνουν κάτω γιατί έτσι έχουν συνηθίσει να κάνουν, καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, απ ότι ακούγεται».

Τα μέτρα που λαμβάνονται στη γειτονική χώρα, όπως αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος δεν σχετίζονται με την δημόσια υγεία:

«Τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι προς όφελος των πολιτών κι αυτό φαίνεται από τα νούμερα, σε σχέση με την Τουρκία που εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα πως η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η εμπορική πολιτική και όχι εκείνη που σχετίζεται με την προστασία και την υγεία του πολίτη. Όταν ακούς συστάσεις οι κάτω από 20 ετών και οι άνω των 60 να μένουν στο σπίτι, αλλά αν έχουν κάποιες δουλειές ή εργάζονται να τις κάνουν κανονικά και μετά να κλείνονται σπίτι, αυτό κάτι λέει για την ασφάλεια του πολίτη», εξηγεί ο Κυριακός Πεταλίδης ο οποίος μόλις είδε σε αρχικό στάδιο πως αντιμετωπίζεται η πανδημία αποφάσισε να φύγει από την χώρα και να γυρίσει στην Αθήνα.

«Μόλις είδα πως αντιμετωπίζεται στην Τουρκία το θέμα του κορονοϊού σκέφτηκα πως πρέπει να προστατέψω τον εαυτό μου. Έτσι από την στιγμή που μπορούσα να μεταφέρω τα επαγγελματικά μου καθήκοντα, χωρίς δεύτερη σκέψη πήρα την απόφαση και ήρθα. Παραλίγο δεν θα μπορούσα γιατί από ένα τυχαίο γεγονός έμαθα ότι επρόκειτο να κλείσουν τα σύνορα και πως αναστέλλονταν κι όλες οι πτήσεις για Αθήνα. Αυτό δεν είχε ανακοινωθεί, κανένας δεν το ήξερε. Εγώ το έμαθα γιατί ήθελα να στείλω κάτι πράγματα στην Αθήνα και όταν επικοινώνησα με την μεταφορική εταιρεία μου είπαν πως δεν εκτελούν πια μεταφορές. Έτσι τηλεφώνησα σε μια αεροπορική εταιρεία και μου είπαν πως την Δευτέρα είναι η τελευταία πτήση. Εκεί αισθάνθηκα ως πρόσφυγας και χωρίς δεύτερη σκέψη είπα θα φύγω. Επ’ ουδενί δεν ήθελα να αντιμετωπίσω κάποιο θέμα υγείας εκεί. Εδώ ότι και να γίνει είναι η πατρίδα μου, η οικογένεια μου».

«Οι Τούρκοι συνεχίζουν την ζωή τους κανονικά, μόλις σκάσει ο ήλιος βγαίνουν στους δρόμους, πάνε για ψάρεμα στο Βόσπορο, κάνουν πικ νικ, βόλτες λες και δεν τους αφορά καθόλου ο κορονοιός»

Καθημερινά ο δημοσιογράφος επικοινωνεί με τους συνεργάτες του και μαθαίνει από πρώτο χέρι όσα συμβαίνουν:

«Καθημερινά επικοινωνώ με Τουρκία είναι εκεί η γραμματέας μου, οι συνεργάτες μου, οι φίλοι μου. Οι ευρωπαϊκής κουλτούρας Τούρκοι φίλοι μου είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και προσπαθούν να αυτοπροστατευτούν. Οι συνεργάτες μου δουλεύουν όλοι από τα σπίτια τους. Από την άλλη στην πλειοψηφία τους οι Τούρκοι, όπως μαθαίνω, συνεχίζουν την ζωή τους κανονικά, μόλις σκάσει ο ήλιος βγαίνουν στους δρόμους, πάνε για ψάρεμα στο Βόσπορο, κάνουν πικ νικ, βόλτες λες και δεν τους αφορά καθόλου ο κορονοιός. Την Κυριακή έμαθα ότι ο κόσμος ήταν κανονικά στους δρόμους και το διασκέδαζε, υπήρχε παντού κίνηση στους δρόμους. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει».

Δεν γράφαμε τίποτα για τον κορονοϊό γιατί θα μπαίναμε φυλακή

Από τα πρώτα κιόλας κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία φάνηκε, πως η χώρα ήθελε να βγάλει προς τα έξω ένα διαφορετικό προφίλ, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα:

«Από την αρχή υπήρχε κυβερνητική γραμμή και σ’ εμάς τους ξένους δημοσιογράφους πως αν αναφέραμε θέματα που είχαν να κάνουν με τον κορονοϊό και δεν είχαμε αποδείξεις, θα είχαμε διώξεις έτσι δεν έγραφε κανένας μας τίποτα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πολύ περιορισμένα δυστυχώς. Ναι μεν υπάρχουν πλάνα που δείχνουν άδεια την πλατεία Ταξίμ ή τις μεγάλους λεωφόρους, αλλά στις υπόλοιπες γειτονιές τι γίνεται, μιλάμε για μια πόλη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν κρατάνε αποστάσεις στις λαϊκές αγορές, εξακολουθούν να είναι ο ένας πάνω στον άλλον στα σούπερ μάρκετ επίσης. Είπε ο πρόεδρος πως απαγορεύονται τα παιδιά στα σούπερ μάρκετ, αλλά ποιος τον ακούει. Οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν κουλτούρα, δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτοπροστατεύομαι. Σου λέει από την στιγμή που δεν βλέπουμε τον εχθρό δεν υπάρχει εχθρός, τόσο απλά. Κοροϊδεύουν ακόμα κι αυτούς που κρατούν τα μέτρα ή φορούν μάσκες. Δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα από τον πρόεδρο γιατί δεν θέλει να πληγεί η οικονομία και η βιομηχανία του. Εγώ έφυγα και άφησα τη λίρα στο 6,5 που ισοδυναμούσε με 1 ευρώ και τώρα η σημερινή της τιμή είναι 8,8».

Μέτρα όμως κατά της εξάπλωσης του ιού ακολουθεί αυστηρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι:

«Το Πατριαρχείο έχει λάβει κανονικά μέτρα έχει κλείσει όλες τις εκκλησίες, οι ιερείς είναι κλεισμένοι στα μοναστήρια τους ή στις ενορίες τους. Δεν κάνουν ανοιχτές λειτουργίες, ενώ όπως μαθαίνω το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα τζαμιά».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version