Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το επόμενο μεγάλο βήμα – Άρχισαν οι δοκιμές εμβολίων σε παιδιά

Μετάλλαξη Δέλτα
Φωτογραφία αρχείου

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν τα εμβόλια τους κατά του κορονοϊού και σε παιδιά άνω των 12 ετών. Άλλες τρεις εταιρείες σχεδιάζουν δοκιμές.

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν τα εμβόλια τους κατά του κορονοϊού και σε παιδιά άνω των 12 ετών, ελπίζοντας ότι θα έχουν τα αποτελέσματα έως το καλοκαίρι, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τον εμβολιασμό των εφήβων σε πρώτη φάση. Ανάλογα με το πώς «δουλεύουν» τα εμβόλια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μετά οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε δοκιμές και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Συνεπώς στο ερώτημα πολλών γονιών «πότε θα εμβολιαστεί το παιδί μου», η σύντομη απάντηση είναι «όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού», σύμφωνα με τους «New York Times». Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνήθως χρειάζεται μερικές εβδομάδες για αξιολογήσει τα δεδομένα από μια κλινική δοκιμή και να δώσει την έγκριση της στον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε για τους άνω των 16 ετών και η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει τη δοκιμή του σε 2.259 εθελοντές 12 έως 15 ετών. Οι έφηβοι έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορονοϊό, σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Pfizer έκανε γνωστό ότι τα αποτελέσματα στους εφήβους θα είναι γνωστά μέσα στο καλοκαίρι και διευκρίνισε ότι για τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα χρειαστεί μια νέα μελέτη και πιθανώς η τροποποίηση του σχήματος των δόσεων. Αυτή η μελέτη στα μικρότερα παιδιά αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, αφότου βγουν τα αποτελέσματα για τα παιδιά 12-15 ετών.

Η Moderna ξεκίνησε το Δεκέμβριο τις δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους 12 έως 17 ετών και σχεδιάζει να συμπεριλάβει περίπου 3.000 εθελοντές, αναμένοντας τα αποτελέσματα περίπου στα μέσα του έτους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Με βάση τα ευρήματα, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει και αυτή να ξεκινήσει μετά μελέτη σε παιδιά έξι μηνών έως 11 ετών.

Δοκιμές για την AstraZeneca

‘Άλλες τρεις εταιρείες, οι Johnson & Johnson, AstraZeneca και Novavax, σχεδιάζουν επίσης να δοκιμάσουν τα δικά τους εμβόλια στα παιδιά, αλλά υστερούν χρονικά σε σχέση με τις Pfizer/BioNTech και Moderna.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε για πρώτη φορά έρευνα για να εξετάσει την ασφάλεια και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών στο εμβόλιο κατά της covid-19 που έχει αναπτύξει με την AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα.

Η νέα έρευνα έχει στόχο να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στα παιδιά ηλικίας 6 με 17 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Περίπου 300 εθελοντές θα συμμετάσχουν σε αυτή, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται αυτό τον μήνα.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά της covid-19 έχει χαρακτηριστεί “το εμβόλιο του κόσμου” διότι είναι πιο φθηνό στην παρασκευή του και πιο εύκολο στη συντήρηση και τη διανομή από κάποια άλλα.

Η AstraZeneca έχει στόχο να παράξει 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και σκοπεύει από τον Απρίλιο και μετά να παράγει περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.

Τι ισχύει για τις δοκιμές των εμβολίων

Συνήθως οι δοκιμές των νέων φαρμάκων και εμβολίων ξεκινούν από τους ενήλικες και κατεβαίνουν στη συνέχεια σε πιο μικρές ηλικίες. Μερικά εμβόλια, όπως κατά του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, δοκιμάστηκαν πρώτα σε παιδιά, επειδή προλαμβάνουν κατ’ εξοχήν παιδικές νόσους.

Παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών και θανάτων λόγω Covid-19 αφορούν την τρίτη ηλικία, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που όταν μολύνονται από κορονοϊό, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και σε ΜΕΘ. Από την άλλη, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική συλλογική ανοσία («αγέλης»), πιθανώς θα χρειαστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών, εφόσον απαιτηθεί να καλυφθεί με ανοσία πάνω από το 70% του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι ορισμένοι ενήλικοι είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν ή αδυνατούν λόγω προβλήματος υγείας, ίσως καταστεί αναγκαίος ο εμβολιασμός και των παιδιών, σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο δρα Έμιλι Έρμπελντινγκ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Τα βρέφη μπορεί κατά τη γέννηση τους να έχουν μερικά αντισώματα κατά του κορονοϊού, τα οποία απέκτησαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν ή μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά αυτή η προστασία θεωρείται απίθανο από τους επιστήμονες ότι θα διαρκεί καθ’ όλο το πρώτο έτος της ζωής τους. Λόγω και του σχετικά αδύναμου ακόμη ανοσοποιητικού συστήματος τους, τα μωρά μπορεί να είναι ευάλωτα στη λοίμωξη, αν η μετάδοση στην κοινότητα είναι μεγάλη.

Οι δοκιμές θα αξιολογήσουν επίσης την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά, ώστε να καθησυχαστούν και οι όποιες ανησυχίες των γονιών. Λαμβανομένου υπόψη ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 είναι χαμηλότερος στα παιδιά, οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν δείξει ότι μερικοί γονείς εμφανίζουν σκεπτικισμό για το κατά πόσο επείγει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορονοϊού, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σημαντικό να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή στα παιδιά.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις