Τον απόλυτο πανικό ζουν στη Βρετανία από τον κορονοϊό με τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθεί να βρει τρόπους προκειμένου να συγκρατήσει την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπατριώτες του να «συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο» και να μην αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ τα οποία άρχισαν να μοιράζουν με το δελτίο ορισμένα προϊόντα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης.
Η επιδημία του Covid-19 έχει προσβάλει 319 ανθρώπους στη Βρετανία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε από αυτούς. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην λάβει μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων προς το παρόν, εκτιμώντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
Όμως πολλοί Βρετανία σπεύδουν εδώ και μερικές ημέρες στα καταστήματα ή δίνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες για να συγκεντρώσουν προμήθειες: κυρίως χαρτιά υγείας, κονσέρβες και αντιβακτηριδιακά τζελ.
«Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφέρονται όλοι υπεύθυνα», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ταυτόχρονα όμως δήλωσε «αισιόδοξος» ότι τα σούπερ-μάρκετ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διανομείς.
Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ λαμβάνουν ήδη μέτρα, όπως η Tesco που από το Σαββατοκύριακο έχει επιβάλει «δελτίο» στις αγορές: οι πελάτες επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο πέντε πακέτα ζυμαρικών, αντιβακτηριδιακών, τζελ και γάλακτος μακράς διαρκείας. Άλλες αλυσίδες, όπως η Waitrose, επιβάλλουν περιορισμούς μόνο στα σαπούνια και τα απολυμαντικά και όχι στα τρόφιμα.
Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική αλυσίδα φαρμακείων Boots έθεσε δελτίο στην πώληση απολυμαντικών τζελ για τα χέρια, η ζήτηση για τα οποία εκτοξεύτηκε στα ύψη με αφορμή την επιδημία.
Ο Τζόνσον προασπίστηκε την απόφασή της κυβέρνησης να μην λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις ή θέτουν περιοχές σε καραντίνα. Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα «τις επόμενες εβδομάδες», εξηγώντας ότι όλα θα γίνουν «τη σωστή στιγμή».
«Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που θα είχε περιορισμένες συνέπειες στο ιατρικό επίπεδο και θα αποδεικνυόταν αντιπαραγωγικό», συνέχισε.
Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε από την πλευρά του ότι ο κόσμος μπορεί να κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα, αν επιβληθούν πολύ νωρίς. Πρόσθεσε όμως ότι στο εγγύς μέλλον, «πιθανότατα μέσα σε 10-14 ημέρες, θα φτάσουμε στο σημείο όπου θα πούμε πως όποιος αντιμετωπίζει ακόμη και τη μικρότερη αναπνευστική λοίμωξη ή έχει πυρετό θα πρέπει να απομονωθεί για επτά ημέρες», κατέληξε.