Ο κορονοϊός σκορπά τον θάνατο στην Ιταλία και ο Έλληνας οικονομολόγος Βασίλης Γεωργακίλας, μόνιμος κάτοικος στην πόλη της Βερόνα – του ιταλικού βορρά – ζει από “πρώτο χέρι” τον εφιάλτη. Γι’ αυτόν μιλάει στο newsit.gr.
Εάν οι αριθμοί θυμάτων και κρουσμάτων του κορονοϊού δεν περιοριστούν στην Ιταλία, τότε εκφράζονται φόβοι πως τα νοσοκομεία θα ξεκινήσουν να “θυσιάζουν” αρρώστους στο βωμό της νοσηλείας, επισημαίνει στο newsit.gr ο οικονομολόγος Βασίλης Γεωργακίλας, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια ζει στην Βερόνα, που βρίσκεται στο “τρίγωνο” του θανάτου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κορονοϊός: Οι συμβουλές προς τους Έλληνες
“Τα πράγματα είναι σοβαρά και όλοι ζουν υπό το καθεστώς του τρόμου με αποτέλεσμα για προληπτικούς λόγους να ζουν σε καραντίνα” προσθέτει και απευθυνόμενος στην “μητέρα” πατρίδα προειδοποιεί:
“Θέλω να πω σε όλους τους Έλληνες πως εάν οι Ιταλοί είχαν δεχτεί να παραμείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας του κορονοϊού μια εβδομάδα νωρίτερα, οι αριθμοί με τα θύματα και τα κρούσματα του ιού, δεν θα ήταν τόσο δραματικοί”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Έλληνας επιστήμονας δεν βρίσκεται ανάμεσα στα 7.985 επιβεβαιωμένα κρούσματα, απλά μετά την έξαρση του ιού και τα 631 θύματα (σ.σ. μέχρι στιγμής…) είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει, όπως και όλοι οι Ιταλοί, τις οδηγίες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε που κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν την εξάπλωση στην κοινότητα.
Κορονοϊός: Ζώντας τον τρόμο
“Μένω μόνιμα στη Βερόνα εδώ και είκοσι χρόνια. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά ειδικά αυτή την εβδομάδα όπου ανακοινώθηκαν και τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού. Την Δευτέρα (σ.σ. 09.03.2020) ανακοινώθηκαν 113 και την Τρίτη (σ.σ. 10.02.2020) 97 με τον κόσμο να έχει σταματήσει πια να κυκλοφορεί.
Το μήνυμα της κυβέρνησης Κόντε είναι πως πρέπει να παραμένουμε στα σπίτια μας, οπότε ο κόσμος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες έχει σταματήσει να μετακινείται παρά μόνο για εργασίες στον ιδιωτικό τομέα και για ψώνια στο σούπερ μάρκετ”, αναφέρει ο 40χρονος οικονομολόγος και προσθέτει:
“Το τοπίο είναι ερημικό. Μένω κοντά στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο “Arena di Verona” στο κέντρο της πόλης και δεν κυκλοφορεί κανένας. Ό,τι βλέπετε με τους άδειους δρόμους, τις πλατείες χωρίς κόσμο είναι πραγματικότητα. Ακόμα και με φίλους που μιλάω που ζουν κοντά στο Duomo του Μιλάνο το ίδιο μου περιγράφουν και εκείνοι πως βγαίνουν μόνο για τα τελείως απαραίτητα”.
Σχετικά με την εικόνα που αντικρίζει στους δρόμους τα τελευταία 24ωρα, αλλά και για τα μέτρα που υποχρεωτικά λαμβάνονται, ο Βασίλης Γεωργακίλας περιγράφει:
“Στους δρόμους βλέπεις αρκετούς να φοράνε μάσκα, ωστόσο άλλοι όχι γιατί υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, δεν βρίσκεις εύκολα πια στην αγορά. Στα νοσοκομεία φοράνε όλοι, όπως και στα ταχυδρομεία και γενικότερα σε υπηρεσίες που τώρα πια υπολειτουργούν. Από την άλλη στα καταστήματα και κυρίως στα ταμεία επιβάλλεται πλέον να τηρείται κατά γράμμα η απόσταση ασφαλείας, που είναι το 1,5 μέτρο.
Έτσι οι επιχειρηματίες έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν λωρίδες στο πάτωμα, ώστε να φαίνεται η απόσταση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην συνωστίζεται ο ένας πίσω από τον άλλον. Είναι υποχρεωτικό αυτό διαφορετικά κόβουν κλείσεις και πρόστιμα.
Οι καφετέριες όσες έχουν μείνει ανοιχτές, αλλά και τα εστιατόρια από σήμερα ανακοινώθηκε πως έξι το απόγευμα θα κλείνουν αυστηρά”.
“Δεν αψηφούμε τις οδηγίες”
Στην περιγραφή ο Βασίλης Γεωργακίλας αναφέρεται και στην υποχρεωτική τώρα πια τήρηση των οδηγιών:
“Οι εταιρείες πολλές έχουν κλείσει εντελώς και άλλες υπολειτουργούν, οι υπάλληλοι πήραν τις άδειες τους, ενώ άλλοι όπως εγώ δουλεύουμε από το σπίτι. Ο πρωθυπουργός Κόντε εξήγησε πως αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για την Ιταλία, γι’ αυτό και τόνισε πως είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα τα μέτρα πρόληψης, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, διαφορετικά τα μέτρα θα σφίξουν κι άλλο.
Μπορεί μέχρι ώρας να λένε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι τις 3 και 6 Απριλίου, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι το διάστημα θα ξεπεράσει το Πάσχα. Αυτή η εβδομάδα θα κρίνει πολλά. Εδώ πολλοί πιστεύουν πως ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων που ως ευπαθής ομάδα πλήττεται γρηγορότερα.
Επίσης, υπάρχουν και περισσότεροι έλεγχοι γι αυτό και τα κρούσματα είναι πολλά”.
Εξαιτίας των χιλιάδων κρουσμάτων οι Ιταλοί έχουν ξεκινήσει στα νοσοκομεία να εξυπηρετούν βάσει κριτηρίων:
“Αυτό που αναφέρουν συχνά εδώ και θεωρείται ως το πιο κρίσιμο είναι ότι αν αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός, δεν θα μπορέσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα μετά να πηγαίνουν βάσει κριτηρίων. Αυτά θα είναι η ηλικία και το ποιος είναι εύκολο να σωθεί. Αν αρρωστήσω εγώ που είμαι στα 40 και την ίδια κι ένας μεγαλύτερος, τότε στο νοσοκομείο θα δώσουν προτεραιότητα σ’ έμενα. Αν αρρωστήσω εγώ και κάποιος μικρότερος από εμένα, για οποιαδήποτε αιτία, τότε προτεραιότητα θα έχει εκείνος.
Δυστυχώς κάνουν σαφές πως αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε θα φτάσουν στο σημείο να “θυσιάζονται” άνθρωποι. Μέχρι ώρας άτομα κάτω από 60 ετών έχουν προτεραιότητα στην περίθαλψη εύχομαι να μείνουμε εδώ”, λέει και προσθέτει:
“Ξαφνικά αυτή την εβδομάδα ο κόσμος έχει κυριευθεί από τρόμο και πανικό. Μέχρι την Κυριακή (08.03.2020) για παράδειγμα όλοι μιλούσαν για μια απλή ίωση, μια γρίπη και κυκλοφορούσαν στους δρόμους κανονικά.
Από την Δευτέρα (09.03.2020) έχουν σοβαρέψει τα πράγματα αρκετά και γίνεται και μια μεγάλη καμπάνια, ώστε ο κόσμος να μένει στο σπίτι του. Τώρα πια είναι ελάχιστοι εκείνοι που θεωρούν πως ότι είναι υπερβολικό όλο αυτό. Μιλώντας με φίλους στην Ελλάδα μαθαίνω πως κάποιοι ακόμα το βλέπουν χαλαρά.
Κακώς γιατί θα έπρεπε να μάθουν από το πάθημα εδώ. Αν οι Ιταλοί είχαν συνειδητοποιήσει την κατάσταση και είχαν μείνει στα σπίτια τους μια εβδομάδα νωρίτερα ίσως να είχαμε αυτά τα νούμερα σήμερα θυμάτων και κρουσμάτων”.
Σκηνές πανικού στην Ιταλία
Μέχρι και τα συναισθήματα των Ιταλών άλλαξαν από την μια μέρα στην άλλη με τον φόβο και τον τρόμο να τους έχουν πλέον κυριεύσει:
“Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος τρέχει στα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να λείπουν κάποια είδη, ενώ όλοι αγοράζουνε πράγματα που αντέχουν. Επίσης υπάρχει και ο πανικός και εκείνων πως αν και έχουν και άλλα σπίτια σε άλλα σημεία της χώρας δεν μπορούν να μετακινηθούν διότι απαγορεύεται η μετακίνηση από μια πόλη σε άλλη.
Ακόμα κι εγώ που θα μπορούσα τον Απρίλιο να έρθω στην Ελλάδα δεν μπορώ. Αυτή την στιγμή δεν μου επιτρέπεται να ταξιδέψω με τραίνο γιατί δεν έχω κάποια δουλειά ή σημαντικό λόγο για να φύγω και φυσικά έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις μέχρις τις 23 Μαρτίου λογικά θα αλλάξει η ημερομηνία από την Βόρεια Ιταλία για την Ελλάδα κι αλλού.
Είμαστε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας για προληπτικούς λόγους. Στο χθεσινό (σ.σ. 09.03.2020) του ανακοινωθέν ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι ο μοναδικός λόγος για να σταματήσει η εξάπλωση.
Η ενημέρωση τώρα πια είναι καλή μπορεί αρχικά να σημειώθηκαν πολλά λάθη στη πορεία διορθώθηκαν. Η τηλεόραση δείχνει συνεχώς σποτάκια σχετικά με τον κορονοϊό, η κυβέρνηση προειδοποιεί καθημερινά και ο κόσμος ενημερώνεται συνεχώς από το ίντερνετ”, καταλήγει ο Έλληνας οικονομολόγος Βασίλης Γεωργακίλας.