«Πυροσβεστική» παρέμβαση στο Κόσοβο για να καθησυχάσει τους Σέρβους επιχείρησε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.
Ο Εσκομπάρ έδειξε στο Κόσοβο τόσο το «καρότο» – δηλαδή την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που διακαώς επιθυμεί η Πρίστινα – αλλά και το «μαστίγιο» – δηλαδή την μεγαλύτερη αυτονομία στους Δήμους στους οποίους η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι.
Υπενθυμίζεται ότι βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Κόσοβο αφότου οι αρχές εγκατέστησαν αλβανικής εθνότητας δημάρχους στα γραφεία των Δήμων μετά την εκλογή τους με τη συμμετοχή μόλις του 3,5% των κατοίκων, προκαλώντας οργή στους Σέρβους που, αν και πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα της χώρας, είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές.
Ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ κάλεσε επίσης το Κόσοβο να αποσύρει την αστυνομία και τους δημάρχους από τα γραφεία τους στις περιοχές με πλειοψηφία Σέρβων κατοίκων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και στη συνέχεια να διεξαγάγει νέες δημοτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Σέρβοι, κάτι που η Πρίστινα δεν φαίνεται να απορρίπτει εντελώς.
“Αν το Κόσοβο θέλει να κινηθεί προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση θα χρειαστεί να εγκαθιδρύσει ένωση σερβικών δήμων“, είπε ο Εσκομπάρ στους δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.
“‘Αρα θα συμβεί. Το ερώτημα είναι αν θα συμβεί με αυτήν την κυβέρνηση (του Κοσόβου) ή με μία επόμενη, μια μελλοντική κυβέρνηση”.
Η Σερβία που υποστηρίζει περίπου 50.000 Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι Σέρβοι της περιοχής θα λάβουν μέρος στις νέες εκλογές, πρόσθεσε ο Εσκομπάρ.
Τέσσερις δήμοι στο βόρειο Κόσοβο με πληθυσμό κυρίως Σέρβους θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι και αψηφούν την κυβέρνηση στην Πρίστινα.
Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο αποχώρησαν από τους θεσμούς της περιοχής τον περασμένο Δεκέμβριο. Θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία, βάσει των όρων της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ το 2013 η οποία προέβλεπε τη σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι εμφανίζεται απρόθυμος να εφαρμόσει τη συμφωνία επειδή φοβάται πως αν τους δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία, οι Σέρβοι μπορεί να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για ένταξη στη Σερβία αντί να παραμείνουν μέρος του Κοσόβου.
Οι ενισχύσεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ άρχισαν να φθάνουν στο Κόσοβο αυτή την εβδομάδα, μετά τις πρόσφατες ταραχές.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μία δεκαετία μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που εκδίωξαν τον σερβικό στρατό και την αστυνομία από την περιοχή.
Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί βόρεια επαρχία της το Κόσοβο.