Κόσμος

Κόσοβο: Ο πρωθυπουργός διέταξε έρευνα για την απέλαση των έξι Τούρκων

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έδωσε σήμερα (31.03.2018) εντολή για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υπόθεση της απέλασης προς την Τουρκία σε αδιαφανείς συνθήκες των έξι Τούρκων που θεωρούνται από την Άγκυρα αντιφρονούντες προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ζήτησα από κάθε ενεχόμενο θεσμό να αποσαφηνίσει τις ευθύνες, τις ενδεχόμενες παραβάσεις του Συντάγματος ή του νόμου και να διεξαγάγει αμέσως ενδελεχή έρευνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός του Κοσόβου έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, ο πρωθυπουργός απέπεμψε και επισήμως τον υπουργό εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και τον αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Ντρίτον Γκάσι για τον ρόλο τους στην υπόθεση αυτή.

«Οφειλαν να με ενημερώσουν για την επιχείρηση αυτή. Δεν το έκαναν. Δεν μου έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για να μου υποβάλουν το ζήτημα, κατά συνέπεια και εγώ δεν τους έχω εμπιστοσύνη», είπε διευκρινίζοντας ότι και οι δύο αντικαταστάθηκαν από τους αναπληρωτές τους.

Οι έξι Τούρκοι, πέντε καθηγητές τουρκικού σχολείου στην Πρίστινα και ένας γιατρός, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος αφού συνελήφθησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των τουρκικών και των κοσοβάρικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu παρουσίασε τους έξι ως στελέχη του κινήματος τους ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Η χθεσινή επιχείρηση είναι απαράδεκτη και αντιβαίνει στις αξίες, τις αρχές μας ως κράτους», είχε δηλώσει χθες ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Έντονες αντιδράσεις στο Κόσοβο για την έκδοση των έξι Τούρκων

Η σύλληψη χθες (30.03.2018) στο Κόσοβο έξι Τούρκων υπηκόων, εκπαιδευτικών που συνδέονται με τα σχολεία Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, και κυρίως η άμεση έκδοση τους στην Τουρκία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, προκαλούν προβληματισμό για τον ρόλο της ‘Αγκυρας στο Κόσοβο. Ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι και ο ΥΠΕΞ Μπετζέτ Πατσόλι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για το γεγονός αφού οι συλληφθέντες εκδόθηκαν στην Τουρκία. Ο Ρ. Χαραντινάι έπαυσε μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας διότι ενήργησαν χωρίς να τον ενημερώσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι εξέφρασε την ανησυχία του για την συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφαλείας. «Τέτοιες ενέργειες όπου δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες προκαλούν σοβαρές υποψίες για την δράση των υπηρεσιών που εμπλέκονται» αναφέρει στη δήλωση του ο Κάντρι Βέσελι. Η εφημερίδα Gazzeta expres αποκαλύπτει ότι η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από την μυστική αστυνομία του Κοσόβου σε συνεργασία με την συνοριακή αστυνομία και με την βοήθεια και την επιμελητειακή υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση τους, αποδόθηκε στους συλληφθέντες ο χαρακτηρισμός «πρόσωπα υψηλού κινδύνου» κάτι που, σύμφωνα με την νομοθεσία, όταν πρόκειται για ξένους, δεν υποχρεώνει την συνοριακή αστυνομία να δικαιολογήσει τους λόγους απέλασης. Ο δικηγόρος του ενός από τους συλληφθέντες, ο ‘Αντεμ Βόξι, με δήλωση του στα ΜΜΕ αναφέρει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν από την συνοριακή αστυνομία την ώρα που πήγαιναν στην δουλειά τους.

Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα με την άδεια παραμονής που επικαλέστηκε η συνοριακή αστυνομία για την ανάκληση της και την απέλαση/έκδοση τους στην Τουρκία επινοήθηκε για να αποκλειστεί από την διαδικασία η δικαιοσύνη. Ο ‘Αντεμ Βόξι αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες είχαν νόμιμη άδεια παραμονής ως εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία που ίσχυε μέχρι το 2023 .

Σύμφωνα με τα μμε στην Πρίστινα, η ‘Αγκυρα εδώ και αρκετό καιρό ζητάει από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απαγορεύσει την λειτουργία των σχολείων Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κοσόβου, αλλά και η σημερινή δεν έδειξαν την πολιτική προθυμία να ικανοποιήσουν το αίτημα αυτό.

Σήμερα στο Κόσοβο λειτουργούν έξι σχολεία Mehmet Akif του εκπαιδευτικού ιδρύματος Gulistan educational institutions και καλύπτουν τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσχολική, στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Στα σχολεία αυτά φοιτούν κυρίως παιδιά πολιτικών και εύπορων οικογενειών του Κοσόβου. Από ένα τέτοιο γυμνάσιο αποφοίτησε πέρυσι και γιος του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι.

Η ‘Αγκυρα παράλληλα με το αίτημα να κλείσουν τα σχολεία που ελέγχονται από τον ιμάμη Γκιουλέν δημιούργησε και ένα δίκτυο δικών της σχολείων για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελίτ του Κοσόβου. Το 2017 το ίδρυμα Maarif που ελέγχεται από τον Ερντογάν ίδρυσε τα σχολεία “International Maarif Schools of Kosova” που λειτουργούν στην Πρίστινα και την πόλη Πρίζρεν.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα