Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει με κάθε τρόπο το Brexit. Ακόμη και αν χρειαστεί να βάλουν οι Βρετανοί ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Καθώς η χώρα συνεχίζει την προετοιμασία της για το Brexit, η κυβέρνηση Τζόνσον διαμηνύει συνεχώς πως δεν θα διστάσει να φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες και θα ξοδέψει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια λίρες για να είναι έτοιμη για το διαζύγιο στο τέλος Οκτωβρίου.
Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στη Ντάουνινγκ Στριτ ως ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον λέει και ξαναλέει ότι η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία. Θέλει μεν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που έκλεισε η Τερέζα Μέι (και απορρίφθηκε τρις από τη Βουλή) αλλά αν αυτό δεν γίνει (σ.σ. οι Βρυξέλλες το απορρίπτουν ήδη) τότε το Brexit θα είναι άτακτο.
[read4more]
Το Λονδίνο επιμένει να διαγραφεί από τη συμφωνία το λεγόμενο backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες αρνούνται.
Στην πρώτη του σημαντική ανακοίνωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει, ο νέος υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ διπλασίασε το ποσό που διατίθεται για την προετοιμασία ενόψει του λεγόμενου no deal Brexit φέτος. Το ποσό θα αξιοποιηθεί για μια διαφημιστική και ενημερωτική εκστρατεία, για τη συνδρομή στους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό, για την εξασφάλιση των προμηθειών φαρμάκων και για τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια.
«Εντός 92 ημερών ώσπου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τον σχεδιασμό μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Τζάβιντ. «Θέλουμε να κλείσουμε μια καλή συμφωνία που θα καταργεί το αντιδημοκρατικό backstop. Αλλά αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία, θα χρειαστεί να φύγουμε χωρίς συμφωνία».
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, να βυθίσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση, να αναστατώσει τις χρηματαγορές και να πλήξει τη θέση του Λονδίνου ως του κυριότερου διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, προειδοποιούν αναλυτές και επενδυτές.
Με το επιπλέον ποσό, η βρετανική κυβέρνηση έχει πλέον κατανείμει 6,3 δισεκατομμύρια λίρες σε δαπάνες για την προετοιμασία της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων 4,2 δισεκ. λιρών το τρέχον οικονομικό έτος.