Ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ λέει πως το ΝΑΤΟ και η Δύση βοήθησαν την Ουκρανία να επιτεθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.
Η Δύση και η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι άμεσα αναμιγμένες στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ουκρανίας στο Κουρσκ, δήλωσε την Παρασκευή (16.08.2024) ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Νικολάι Πατρούσεφ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αστραπιαία έφοδος στη Ρωσία ξεδιπλώθηκε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικές δυνάμεις, που θέλουν να αποτρέψουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δήλωσαν πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως και πως η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία ανάμιξη στην επιχείρηση, αν και οπλισμός που έδωσαν οι Βρετανία και οι ΗΠΑ φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος.
Ο Πατρούσεφ, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», απέρριψε τις δηλώσεις των Δυτικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ είχε επίσης σχεδιασθεί με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και δυτικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα, χωρίς να παρέχει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
«Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».
Υψηλός κίνδυνος κλιμάκωσης
Οι δηλώσεις ενός από τους πλέον επιδραστικούς «πολεμιστές του Ψυχρού Πολέμου» του Κρεμλίνου σημαίνουν πως η πρώτη έφοδος σε ρωσικό έδαφος την οποία έχει παραδεχθεί το Κίεβο αφότου η Μόσχα έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία το 2022 φέρει υψηλό κίνδυνο κλιμάκωσης.
«Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον έχουν δημιουργήσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου η Ουκρανία να χάσει την κυριαρχία της και τμήμα των εδαφών της», είπε ο Πατρούσεφ.
Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Σίρσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Κίεβο εγκατάστησε ένα γραφείο στρατιωτικής διοίκησης στο τμήμα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ όπου όπως είπε οι δυνάμεις του εξακολουθούν να προωθούνται, παρόλο που τα στρατεύματα της Μόσχας ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία.
Αν και η ουκρανική επίθεση έχει αποκαλύψει αδυναμίες στην άμυνα της Ρωσίας και έχει αλλάξει το δημόσιο αφήγημα για τη σύγκρουση, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτό που αποκαλούν ουκρανική «τρομοκρατική εισβολή» δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Η Ρωσία προωθείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς στον κρίσιμης σημασίας ανατολικό τομέα της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χλμ. και έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή. Ελέγχει το 18% της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ θεωρούν μέχρι τώρα πως η αιφνιδιαστική έφοδος είναι μια προστατευτική κίνηση που επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον.
Εξέφρασαν όμως παράλληλα ανησυχίες για επιπλοκές καθώς ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται πιο βαθιά σε εχθρικό έδαφος.
Αμερικανός αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως αν η Ουκρανία αρχίσει να καταλαμβάνει ρωσικά χωριά και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα και οχήματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εκτείνει τα όρια που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον ώστε ακριβώς να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε εντύπωση για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Η Βρετανία δήλωσε χθες πως οπλισμός που έχει δώσει στην Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στη Ρωσία για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί, και βρετανική πηγή δήλωσε πως βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε εικόνες βίντεο που όπως υποστήριξε δείχνουν ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) να καταστρέφει αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένο άρμα μάχης Stryker στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.
Στη Μόσχα, ένας βουλευτής δήλωσε πως η ουκρανική επίθεση και η παρουσία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ρωσικό έδαφος έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν μια ουκρανική ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς εξοπλισμένη με όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ.
Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς που αφορούν το πεδίο της μάχης και διατυπώνουν είτε η μία είτε η άλλη πλευρά.
Ο 73χρονος «πολεμιστής» του Ψυχρού Πολέμου
Ο Νικολάι Πατρούσεφ είναι ο πανίσχυρος γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος γνωρίζει τον πρόεδρο Πούτιν από παλιά, από την εποχή που οι δυο τους υπηρετούσαν στην KGB στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) πριν από δεκαετίες.
Το 2022 πια, και ενώ έχουν προηγηθεί πια σχεδόν 2,5 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, ο Πατρούσεφ φέρεται ότι ήταν εκείνος που ώθησε τον Πούτιν να λάβει την απόφαση για την στρατιωτική εισβολή, με το αιτιολογικό πως η Δύση απεργάζεται μέσω Κιέβου σχέδια που αποβλέπουν στην κατάρρευση της Ρωσίας.
Και έπειτα, αφού ξεκίνησε ο πόλεμος, ο Πατρούσεφ βγήκε πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Την ώρα που άλλοι αξιωματούχοι έμοιαζαν «εξαφανισμένοι» κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εκείνος έβγαινε στα ρωσικά ΜΜΕ, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της Μόσχας, προωθώντας τους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, προβλέποντας την κατάρρευση της Ευρώπης και τη διάλυση της Ουκρανίας.
Νικολάι Πατρούσεφ: Το «γεράκι» που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Πούτιν
Ο Πατρούσεφ δεν βρισκόταν, όμως, πάντοτε στο προσκήνιο. Αντιθέτως, προτού αποκτήσει ξαφνικά δημοσιότητα, εκείνος είχε περάσει πάνω από δύο δεκαετίες στο παρασκήνιο. Ωστόσο, η ξαφνική άνοδός του ήρθε να υπογραμμίσει πως λειτουργεί πια ως κινητήρια δύναμη εντός του Κρεμλίνου.
Μιλώντας στην «Washington Post», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτει ως αναληθή τα σενάρια που θέλουν τον ρόλο του Πατρούσεφ να έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα.
Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Γεβγκένι Ανοσίν, απορρίπτει και εκείνος τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Πατρούσεφ διαδραματίζει πια μεγαλύτερο ρόλο.