Κόσμος

“Κραυγή αγωνίας” από το Κόσοβο! “Απειλείται κυβερνητική κρίση”

Με επιστολή σε... όλους τους πρωθυπουργούς του κόσμου, το Κόσοβο, μέσω του πρωθυπουργού, Ράμους Χαρντινάι, αναφέρεται στην διένεξη με το Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαρντινάι απέστειλε επιστολή σε όλους τους πρωθυπουργούς του κόσμου, στην οποία εκθέτει την επίσημη θέση της Πρίστινα για τον διάλογο με το Βελιγράδι. Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Χαραντινάι αναφέρει ότι «στην επιστολή παρουσιάζει τον χαρακτήρα της διένεξης με το Βελιγράδι ενημερώνοντας τους ηγέτες ξένων χωρών πως ο διάλογος ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο είναι διάλογος μεταξύ ανεξάρτητων κρατών με στόχο να επιτευχθεί η αλληλοαναγνώριση». Όπως εξηγεί ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, ο λόγος που έστειλε προσωπικές επιστολές ήταν «για να τερματιστεί η σερβική προπαγάνδα που διαδίδει ότι το καθεστώς του Κοσόβου είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Τι υποστηρίζει το Κόσοβο

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Άβνι Αρίφι, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Ράμους Χαραντινάι δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του προέδρου της βουλής και προέδρου του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βέσελι για προσωρινή αναστολή των δασμών για τα προϊόντα από την Σερβία.

Ο Βέσελι πρότεινε να ανασταλεί η επιβολή δασμών για 120 ημέρες ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο Βελιγράδι να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στο Κόσοβο.

Η απόρριψη της πρότασης από τον Χαραντινάι μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και ίσως στην πτώση της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Χαραντινάι δεν απέκλεισε μία τέτοια εξέλιξη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, χθες βράδυ, στο αλβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Syri.net ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας να μην είμαι πρωθυπουργός». Διευκρινίζοντας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κόσοβο, εξαιτίας της διαφωνίας για τους δασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι δασμοί της τάξης του 100% για τα προϊόντα που εισάγονται από την Σερβία και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη επιβλήθησαν στις 21 Νοεμβρίου του 2018 από την κυβέρνηση του Χαραντινάι με την αιτιολογία ότι «αποτελούν μέτρο πίεσης προς το Βελιγράδι και το Σαράγεβο για να αναγκαστούν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου». Η απόφαση αυτή εξόργισε την Ουάσιγκτον που κατηγορεί τον Χαραντινάι ότι με την συμπεριφορά του υπονομεύει τον διάλογο με την Σερβία για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα