Παρά τις ανακοινώσεις ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου, το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά ακόμη και τις δηλώσεις που γίνονται σχετικά.
Έτσι το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, αντέδρασε έντονα στη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον που επισκέφτηκε την Ουκρανία, ότι τα όπλα που στέλνει το Λονδίνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι και εντός Ρωσίας.
Συγκεκριμένα ο Κάμερον υποσχέθηκε την Πέμπτη 2/5/2024 ότι το Λονδίνο θα παρέχει ετησίως στρατιωτική βοήθεια ύψους τριών δισεκ. λιρών στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά σε ρωσικό έδαφος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η δήλωση αυτή είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Εξάλλου, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνες» και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επανέλαβε την θέση του περί αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Η Γαλλία και ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνεχίζουν να αναφέρονται στην πιθανότητα άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου (…). Είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας (στην Ουκρανία) μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι», είπε.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ο Μακρόν είπε την Πέμπτη ότι εάν υπήρχε κάποιο ουκρανικό αίτημα περί αποστολής στρατού, κάτι που όμως δεν συμβαίνει σήμερα, θα ήταν θεμιτό να εξεταστεί το ζήτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αναταραχή στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι η αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί στο μέλλον. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πάντως ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.