Κόσμος

Κρεμλίνο: Δεν ζήτησε άσυλο στη Ρωσία ο Μοράλες

«Οποιεσδήποτε επαφές (του Κρεμλίνου) δεν υπήρξαν, ούτε με τον κύριο Μοράλες, ούτε με εκπροσώπους του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

Οι στενές σχέσεις του παραιτηθέντος Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες με τη Ρωσία είναι γνωστές. Όπως και τα συμφέροντα της Μόσχας στην συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας χτίζει ένα πυρηνικό κέντρο στη Βολιβία.

Έτσι στο μυαλό πολλών δημιουργήθηκε η εντύπωση πως αν ο Μοράλες εγκαταλείψει τη χώρα του και ζητήσει άσυλο σε κάποια ξένη χώρα, αυτή θα μπορούσε να είναι η Ρωσία.

Το γεγονός προκάλεσε την επίσημη διάψευση του Κρεμλίνου, πριν προλάβουν να φουντώσουν οι υποψίες και να γίνουν φήμες. «Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση στην Βολιβία θα διευθετηθεί χωρίς έξωθεν επεμβάσεις.

«Οποιεσδήποτε επαφές (του Κρεμλίνου) δεν υπήρξαν, ούτε με τον κύριο Μοράλες, ούτε με εκπροσώπους του» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «όσον αφορά το άσυλο, κανείς δεν ζήτησε άσυλο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η κατάσταση στη Βολιβία δεν θα επηρεάσει την επικείμενη στις 13-14 Νοεμβρίου επίσκεψη του Πούτιν στην σύνοδο κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία. «Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ήδη συμφωνηθέν πρόγραμμα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει στην διευθέτηση της κατάστασης στην Βολιβία σε νόμιμα πλαίσια και χωρίς παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την κατάσταση στη Βολιβία, αναφέρει ότι η Ρωσία ανησυχεί βαθύτατα για το ότι τα γεγονότα στην Βολιβία εξελίχθησαν «με βάση τη συνταγή ενός κρατικού πραξικοπήματος» παρότι η κυβέρνηση της χώρας επιχείρησε να βρει εποικοδομητικές λύσεις στη βάση του διαλόγου. «Φυσικά, πρόκειται για μια απολύτως πάγια αντίδραση της ρωσικής πλευράς» δήλωσε Πεσκόφ.

Ο Μοράλες είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιούνιο όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο βολιβιανό φυσικό αέριο και στο λίθιο ως τομείς εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Washington Post: Οι όροι Τραμπ για να διαπραγματευτεί τους δασμούς – Περισσότερο φυσικό αέριο, μειωμένοι φόροι στη Silicon Valley, απομόνωση της Κίνας
Το «παζάρι» Τραμπ με τον υπόλοιπο κόσμο - Ο Λευκός Οίκος πιέζει συμμάχους και εταίρους να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες με όρους που ευνοούν αμερικανικές βιομηχανίες
Ντόναλντ Τραμπ
Κρυόλιθος, ο «λευκός χρυσός» της Γροιλανδίας και το ντοκιμαντέρ που άνοιξε παλιές πληγές στη Δανία
Το σπάνιο ορυκτό ήταν - για περίπου ενάμιση αιώνα - ο βασικός παράγοντας στην παραγωγή του αλουμινίου - Από το 1854 ως το 1987 η Δανία είχε έσοδα 54 δισ. ευρώ από την εξόρυξή του
Γροιλανδία