Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπήρξε αμοιβαία ανταλλαγή προσκλήσεων για συνάντηση του Αμερικανού και του Ρώσου Προέδρου
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες (12.02.2025) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ακόμα και στο Κρεμλίνο.
Ειδικότερα, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα (13.02.2025) πως έχει «εντυπωσιαστεί» από τις θέσεις και τις προτάσεις που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Βλάντιμιρ Πούτιν αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στη ρωσική όσο και στην αμερικανική πλευρά να εξεύρουν μια διευθέτηση και να τελειώσει ο πόλεμος που διαρκεί τρία χρόνια.
Ο Τραμπ τόνισε στον Πούτιν πως δεν είναι πρακτικό για την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που το Κίεβο επιδιώκει ως εγγύηση για τη μελλοντική ασφάλειά του, γεγονός που ικανοποιεί ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο του Τραμπ ότι μια συνάντηση με τον Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, ο Πεσκόφ είπε πως οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος από τους δύο ηγέτες είχε την πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσκληση του Πούτιν στον Τραμπ να επισκεφθεί τη Μόσχα, ο Πεσκόφ είπε πως υπήρξε αμοιβαία ανταλλαγή προσκλήσεων, όμως η διμερής συνάντηση είναι μια διαφορετική διαδρομή.
«Υπάρχει πολιτική βούληση η οποία τονίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνομιλίας να διεξαχθεί διάλογος σε αναζήτηση μιας διευθέτησης», είπε ο Πεσκόφ. «Υπάρχει συμφωνία πως μια ειρηνική διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων είναι δυνατή».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε την άποψη ότι έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Η παρούσα κυβέρνηση, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, ακολουθεί την άποψη ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει ο πόλεμος και για να υπερισχύσει η ειρήνη», είπε.
«Μας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση η θέση της τρέχουσας κυβέρνησης και είμαστε ανοικτοί στον διάλογο». Απαντώντας σε ερώτηση αν ευρωπαϊκές χώρες θα εκπροσωπηθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε πως είναι πρόωρο να γίνει λόγος για το σχήμα τους.
Υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη» μιας συνάντησης Πούτιν και Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα επιθυμεί, πέρα από το ουκρανικό, μια «εις βάθος συζήτηση» για «την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» στο σύνολό της και «τις ανησυχίες (της Ρωσίας) που συνδέονται με την ασφάλεια».
Η Ρωσία θεωρεί πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της συνιστά υπαρξιακή απειλή και είχε απευθύνει στους Δυτικούς τον Δεκέμβριο του 2021, μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έναν κατάλογο με αιτήματα προκειμένου να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι προτάσεις αυτές περιελάμβαναν την απαγόρευση στην Ουκρανία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να ενταχθούν στην Ατλαντική συμμαχία, καθώς και αποχώρηση στρατευμάτων και οπλισμού του ΝΑΤΟ από χώρες που εντάχθηκαν στον οργανισμό μετά τον Μάιο του 1997, κάτι που περιλαμβάνει τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ή ακόμη τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που έχουν ακτές στις Μαύρη Θάλασσα.
Οι βασικές απαιτήσεις της Μόσχας είχαν απορριφθεί από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιανουαρίου, με τη Μόσχα να εξαπολύει έναν μήνα αργότερα την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.