Κόσμος

Κρεμλίνο: Η χρήση αμερικανικών πυραύλων εντός της Ρωσίας από την Ουκρανία θα πυροδοτήσει την ένταση

Εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας, θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και θα βάθυνε την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση, σχολίασε το Κρεμλίνο, σήμερα Δευτέρα.

«Αν μια τέτοια απόφαση έχει ληφθεί και έχει επικοινωνηθεί στο καθεστώς του Κιέβου, τότε αυτό θα αποτελέσει έναν νέο γύρο έντασης και μία διαφορετική κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγορεί την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ότι με την κίνηση αυτή «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και πως επιδιώκει την κλιμάκωση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. 

«Εάν τα δυτικά όπλα εξαπολύσουν πυρ εντός της Ρωσίας, αυτό δεν θα είναι μία απόφαση της Ουκρανίας που στόχευσε αλλά εκείνων των χωρών που έδωσαν την άδεια» κατέληξε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Γιατί ο Μπάιντεν επιτρέπει τώρα στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ανάψει για πρώτη φορά το «πράσινο φως» για τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το εσωτερικό της Ρωσίας.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει διχάσει τους συμβούλους του, έρχεται δύο μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μειώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η άδεια στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να μεταφέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που η Μόσχα έχει αναπτύξει σχεδόν 50.000 στρατιώτες στο Κουρσκ, τη νότια ρωσική περιοχή όπου το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική αντεπίθεσή του το καλοκαίρι, για να προετοιμαστεί για την ανάκτηση εδαφών.

Τα όπλα προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως στο Κουρσκ προς το παρόν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Με την τεράστια συσσώρευση στρατευμάτων εκεί, η Ρωσία προσπαθεί να βγάλει το Κουρσκ από το τραπέζι ως πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ουκρανούς σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν. Η ιδέα είναι να βοηθηθεί η Ουκρανία να κρατήσει το Κουρσκ όσο το δυνατόν περισσότερο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες, περί τους 12.000, έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης, προκαλώντας την ανησυχία του Μπάιντεν και των συμβούλων του ότι η είσοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη νέα φάση στον πόλεμο.

Ουκρανός διοικητής δήλωσε στο CNN ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα αποτελούν «σημαντικό πόρο» για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς ακόμη και αυτά που αναπτύσσονται αμυντικά θα απελευθέρωναν ρωσικά στρατεύματα για επιχειρήσεις επίθεσης αλλού και τελικά θα χρησιμοποιούνταν σε άμεσες μάχες.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Κρεμλίνο, αλλά ορισμένοι Ρώσοι ανώτεροι βουλευτές δήλωσαν ότι η χαλάρωση των ορίων για τη χρήση από την Ουκρανία των αμερικανικών όπλων αποτελεί σημαντική κλιμάκωση.

Η Ρωσία εξαπέλυσε από την πλευρά της μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, η οποία περιγράφεται από αξιωματούχους ως η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, στοχεύοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας αμάχους. Η επίθεση έγινε καθώς μεγαλώνουν οι φόβοι για τις προθέσεις της Μόσχας να καταστρέψει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον χειμώνα.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται επί μήνες να ικανοποιήσει ένα αίτημα όπλων από την Ουκρανία, φοβούμενος ότι θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου. Το Κίεβο αποδοκιμάζει δυνατά την άρνηση και ακριβώς τη στιγμή που το αίτημα φαίνεται να έχει «πεθάνει», η κυβέρνηση Μπάιντεν το εγκρίνει.

Το αίτημα της Ουκρανίας για HIMARS, άρματα μάχης Abrams, F16 – όλα ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο απόρριψης και αντιδράσεων και στη συνέχεια εγκρίθηκαν, κάποια από αυτά όταν ήταν πολύ αργά.

Είναι πολύ αργά για τους αμερικανικούς πυραύλους Tactical Missile Systems του Στρατού, ή ATACMS, να κάνουν τη διαφορά εάν πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία; Η απάντηση είναι περίπλοκη και ίσως εξηγεί εν μέρει την απροθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να χορηγήσει άδεια, εξηγεί το CNN.

Πρώτον, υπάρχει περιορισμένη προσφορά ATACMS που μπορεί να πάρει στα χέρια της η Ουκρανία. Έτσι, ακόμη και εάν το Κίεβο είναι σε θέση να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία – και η μεγαλύτερη εμβέλεια του ATACMS είναι 100 χιλιόμετρα – δεν πρόκειται να επιφέρει μια εν μία νυκτί αλλαγή στο πεδίο της μάχης.

Οι αναλυτές κατέγραψαν τον όγκο των ρωσικών στόχων που βρίσκονται στην εμβέλεια αυτών των πυραύλων – με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου να απαριθμεί εκατοντάδες στόχους – αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς ενημέρωσε ότι τα ρωσικά αεροδρόμια στην εμβέλεια ATACMS είχαν δει τα επιθετικά αεροσκάφη τους να απομακρύνονται βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.

Περισσότερο προκαλεί, παρά αλλάζει την πορεία του πολέμου

Αλλά πραγματικά, η Ουκρανία δεν θα λάβει αρκετά ATACMS για να αλλάξει την πορεία του πολέμου, εκτιμούν αναλυτές στο CNN.

Δεύτερον, η Ουκρανία μπόρεσε να διεισδύσει βαθύτερα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας εγχώρια κατασκευασμένα και φθηνότερα drones. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αυτών των συσκευών, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει όλεθρο στα αεροδρόμια της Μόσχας και σε ολόκληρη την ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας.

Τρίτον, η άδεια χρήσης αμερικανικών πυραύλων ακριβείας για να χτυπήσουν βαθύτερα μέσα στη Ρωσία είναι, όπως ακούγεται, αρκετά προκλητική.

Είναι αλήθεια ότι η Μόσχα είναι μάλλον απίθανο να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. Αλλά κάποια στιγμή, το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την αποτροπή του. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας έχουν κατηγορηθεί για δολιοφθορές πολιτικών στόχων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων αναφορών ότι τοποθετήθηκαν εκρηκτικά πακέτα σε αεροπλάνα ταχυμεταφορών εντός της Ευρώπης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να μιλήσει για ειρήνη, αλλά θα κληρονομήσει έναν πόλεμο όπου τα διακυβεύματα έχουν μόλις αυξηθεί σημαντικά.

Ζελένσκι: «Οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (17/11/24) ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται».

Ρωσία: Φόβοι για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσίδα βουλευτής Μαρία Μπούτινα δήλωσε σήμερα Δευτέρα πως η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διακινδυνεύει να πυροδοτήσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αν ισχύει πως αποφάσισε να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να εξαπολύει πλήγματα με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Αυτοί οι τύποι, η κυβέρνηση Μπάιντεν, προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στο μέγιστο όσο έχουν ακόμη την εξουσία, όσο την ασκούν», είπε η Μαρία Μπούτινα εκλεγμένη με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters για τους αμερικανικούς πυραύλους στη Ρωσία.

«Τρέφω την ελπίδα πως ο (εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θα ανακαλέσει την απόφαση αυτή, αν πράγματι έχει ληφθεί, διότι σοβαρά, διακινδυνεύουν στο ξέσπασμα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε.

Πολωνία: Είναι η «γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν»

Η εξουσιοδότηση που έδωσε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο είναι μια «γλώσσα που καταλαβαίνει (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Στην είσοδο βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο και στη μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση, ο πρόεδρος (Αμερικανός Τζο) Μπάιντεν απάντησε με μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Β. Πούτιν», δήλωσε ο Σικόρσκι στο X.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, «το θύμα μιας επίθεσης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Η Πολωνία παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο, που έχει ήδη υποστεί πολλές ζημιές, δέχθηκε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες σήμερα το πρωί, με επιδρομές που σκότωσαν εννέα ανθρώπους και τραυματίστηκαν περίπου 20 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα