Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να υπερβεί, για πρώτη φορά το 2014, το όριο του 60% του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ, το οποίο συγκαταλέγεται στα κριτήρια της συμφωνίας του Μάαστριχτ, καθώς η οικονομία της χώρας δεν σταματά να συρρικνώνεται.
Ο λόγος του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ της Φινλανδίας αναμένεται να φτάσει στο 60,7% το 2014 και να αυξηθεί στο 62,0% το 2015, ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας, παρουσιάζοντας το σχέδιό της για τον προϋπολογισμό.
Να σημειωθεί ότι, μόλις τον περασμένο Μάιο, ο οίκος αξιολόγησης «Moody’s» σημείωνε ότι η Φινλανδία είναι «το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ουδέποτε είχε παραβιάσει οποιοδήποτε από τα κριτήρια του Μάαστριχτ»…
Η φινλανδική οικονομία, όμως, διέρχεται κρίση και η προοπτική μοιάζει αβέβαιη. Η κυβέρνηση προέβλεψε ότι, το 2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το φινλανδικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -0,5%.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, στην οποία συμμετέχουν κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, ενώ από αυτήν έχουν εξαιρεθεί οι ευρωσκεπτικιστές και οι κεντρώοι, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές δυσκολίες της χώρας. Η κυβέρνηση προβλέπει για παράδειγμα την προώθηση μέτρων για τη μείωση των δαπανών τής τοπικής αυτοδιοίκησης, την αύξηση του ορίου ηλικίας για την συνταξιοδότηση κ.ά.
Η Τέγια Τιλικάινεν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελετών για τις Διεθνείς Σχέσεις, θεωρεί αυτονόητο ότι το να βρεθεί «λύση στην οικονομική κρίση της χώρας, δεν είναι μόνο στα χέρια της Φινλανδίας». Και πρόσθεσε ότι «στο ίδιο καράβι βρίσκονται όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, άρα τα βλέμματα θα στραφούν στο πώς η Φινλανδία τακτοποιεί τα τού οίκου της».
Κατά τις προβλέψεις της φινλανδικής κυβέρνησης, πάντως, η ύφεση στην Ευρωζώνη «πρόκειται να τερματιστεί» το 2013, επιτρέποντας την ανάκαμψη της οικονομίας της Φινλανδίας το 2014.
Να σημειωθεί ότι η οικονομία της Φινλανδίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η χώρα υπέστη πλήγμα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Παρ’όλα αυτά, η Φινλανδία παραμένει μία από τις τελευταίες στην Ευρωζώνη που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να απολαμβάνει το «τριπλού Α», δηλαδή την καλύτερη βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Φινλανδή ΥΠΟΙΚ υπερασπίζεται τη συμφωνία με την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ