Site icon NewsIT

Κρίσιμες οι 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης Ολάντ

16.05.2012 | 19:54
REUTERS

REUTERS

Οι 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης Ολάντ, αναμένεται ότι θα είναι χωρίς ανάσα και χωρίς περιθώρια θερινής ανάπαυλας, θα ορίσουν όμως το ύφος, τους ρυθμούς και τις πιθανότητες επιτυχίας της νέας πενταετίας.

Καμιά περίοδο χάριτος δεν αναμένεται να έχει ο Φρανσουά Ολάντ, που καλείται να κυβερνήσει υπό την διπλή επίβλεψη των αγορών αλλά και των ευρωπαίων εταίρων του.

 Θα πρέπει να ενεργήσει με ταχύτητα μέσα και έξω από τη χώρα.

   Τον Μάιο ο νέος Γάλλος πρόεδρος έχει βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, με διεθνείς συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (G8, G20, NATO) και στις Βρυξέλλες με το άτυπο Συμβούλιο στις 23 του μήνα.

   Τον Ιούνιο έχει τις βουλευτικές εκλογές (10 και 17) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 του μήνα, όπου θεωρείται ότι θα δοθεί μια κρίσιμη μάχη για το δημοσιονομικό σύμφωνο και την ανάπτυξη.

   Στο μεταξύ θα πρέπει να συντονίσει τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, καθησυχάζοντας δυσαρεστημένους που εργάσθηκαν για τη νίκη του, αλλά θα βρεθούν εκτός σχήματος.

   Έτσι η οικονομική εφημερίδα Λα Τριμπίν δεν διστάζει να κάνει για «Ηράκλειους Άθλους» που θα κληθεί να φέρει σε πέρας ο Ολάντ με την ανάληψη των καθηκόντων του.

   Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, η χθεσινή συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύθηκε από παρατηρητές ως ένδειξη του «κατεπείγοντος χαρακτήρα» που δίνει ο πρόεδρος στην αντιμετώπιση της κρίσης.

   Το ότι δεν δίστασε να προφέρει δημόσια τις δύο λέξεις-ταμπού για την Καγκελάριο –«αναδιαπραγμάτευση» (του δημοσιονομικού συμφώνου) και «ευρωομόλογα»– εκτιμάται επίσης ότι αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα προς το γαλλικό λαό ότι προτίθεται να κρατήσει τις υποσχέσεις του.

   Με τον δικό του τρόπο κατάφερε να πείσει την Καγκελάριο να αποδεχθεί να «τεθούν όλα στο τραπέζι» προκειμένου να συζητηθούν οι λύσεις.

   «Θα μιλήσουμε» είπε, «με τη γλώσσα των κοινών συμφερόντων, της κοινής λογικής, της θέλησης για την εξεύρεση λύσεων για την ανάπτυξη».

   Ο Ολάντ είπε επίσης ότι πρέπει να σταλούν μηνύματα ελπίδας στην Ελλάδα και να βοηθηθεί σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.

   Το επιτελείο του ξεκίνησε ήδη ενεργή συνεργασία με το αντίστοιχο επιτελείο της Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να προετοιμασθούν για το άτυπο Συμβούλιο της 23ης Μαΐου.

   Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική πολιτική και εκεί μοιάζει να θέλει να αποδείξει ότι προτίθεται να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

   Οι επόμενες άμεσες κινήσεις αναμένεται να γίνουν με διατάγματα, διότι πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, λειτουργεί η παλιά Βουλή, στην οποία οι σοσιαλιστές δεν έχουν πλειοψηφία.

   Τα πρώτα διατάγματα που κατά πληροφορίες είναι ήδη έτοιμα και αναμένεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης προκειμένου να ανακοινωθούν, αφορούν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Φρανσουά Ολάντ.

   Ένα από τα πρώτα πιστεύεται ότι αφορά στη μείωση κατά 30% του μισθού του προέδρου και των υπουργών. Αυτό θα σημαίνει για τον Φρανσουά Ολάντ ένα μισθό της τάξεως των 12.000- 14.000 ευρώ.

   Το δεύτερο αφορά στη συνταξιοδότηση στα 60 και όχι στα 62 για όσους έχουν ξεκινήσει να εργάζονται σε νεαρή ηλικία και έχουν συμπληρώσει ένσημα για 41 χρόνια. Το θέμα αυτό αφορά 150.000 άτομα.

   Το διάταγμα αυτό προβλέπεται να δοθεί στις 30 Μαΐου, λίγες μόλις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 10ης Ιουνίου.

   Η αύξηση κατά 25% της οικογενειακής παροχής για τα σχολικά έξοδα είναι ακόμα μια υπόσχεση που στοχεύει να υλοποιήσει για την ερχόμενη σχολική περίοδο.

   Και για τους ξένους φοιτητές, αναμένεται ότι ο νέος υπουργός εσωτερικών θα κληθεί να ακυρώσει την εγκύκλιο του προκατόχου του Κλοντ Γκεάν που δυσκόλευε τη διαμονή των φοιτητών στη Γαλλία, μετά το τέλος των σπουδών τους.

   Παράλληλα ο Φρανσουά Ολάντ έχει να προετοιμάσει το έδαφος για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες στοχεύει.

   Στα μέσα του Ιουλίου, ο Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους για μια συνάντηση που έχει ονομάσει Εθνική Σύσκεψη για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

   Με ορίζοντα το 2020, θα συζητηθούν οι νέες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αύξηση της απασχόλησης αλλά και για την διασφάλιση των συντάξεων πέρα από τα όρια που εξασφαλίζει η μεταρρύθμιση Σαρκοζί, που θεωρείται ανεπαρκής.

   Για τον τραπεζικό τομέα, ο Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί να εμποδίσει την κερδοσκοπία που γίνεται με τις καταθέσεις των πολιτών.

   Θέλει να διαχωρίσει τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες των επενδυτικών τραπεζών από τις πιστωτικές δραστηριότητες των τραπεζών λιανικής, που είναι πολύτιμες για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, της πραγματικής οικονομίας. Πραγματική αναστάτωση για το γαλλικό τραπεζικό σύστημα που βασίζεται στο μοντέλο της τράπεζας γενικών συναλλαγών. Ο νέος πρόεδρος όμως, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα.

   Στα φορολογικά θέματα, ο Φρανσουά Ολάντ έχει μεγάλη εμπειρία και από πολλούς του περιβάλλοντός του θεωρείται «καλύτερος όλων».

   Προεκλογικά, παρουσίασε μια φορολογική μεταρρύθμιση που ο ίδιος είχε εκπονήσει, τόσο λεπτομερή μάλιστα, που θεωρείται άμεσα υλοποιήσιμη.

   Η πρόταση θα παραδοθεί για έλεγχο στους εμπειρογνώμονες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και της Διεύθυνσης της Φορολογικής Νομοθεσίας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού οικονομίας, ήτοι στις προσεχείς μέρες.

   Καλώς εχόντων των πραγμάτων, προβλέπεται να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο των αρχών Ιουλίου.

   Οι 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης Ολάντ, αναμένεται ότι θα είναι χωρίς ανάσα και χωρίς περιθώρια θερινής ανάπαυλας, θα ορίσουν όμως το ύφος, τους ρυθμούς και τις πιθανότητες επιτυχίας της νέας πενταετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος «μούτζωσε» τον Φρανσουά Ολάντ; ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βαλερί Τριερβελέρ: Κομψή και σέξι όσο έπρεπε!

Ο Ολάντ γνωρίζει την ημερομηνία των ελληνικών εκλογών;

Μερκελ-Ολαντ: η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη

Μετά τον κεραυνό έφτασε στο Βερολίνο ο Ολάντ

Εποχή Ολάντ στη Γαλλία – Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version