Κόσμος

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον του ΝΑΤΟ

Σύνοδος Κορυφής για τον καθορισμό του νέου δόγµατος της Συµµαχίας αρχίζει αύριο στην Πορτογαλία...
Στη Λισαβώνα συγκεντρώνονται αύριο οι αρχηγοί των κρατών – µελών του ΝΑΤΟ προκειµένου να εγκρίνουν το νέο στρατηγικό δόγµα του Βορειοατλαντικού Συµφώνου, σε µια Σύνοδο την οποία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν χαρακτήρισε ως «µια από τις πιο σηµαντικές στην 61χρονη ιστορία του».
 
Το νέο δόγµα που προβλέπεται να ισχύσει για τα επόµενα 10 χρόνια αναµένεται να επιβεβαιώσει ότι στόχος της Συµµαχίας είναι η προστασία των εδαφικών δικαιωµάτων των µελών της, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει την εντολή στο ΝΑΤΟ να διεξάγει επιχειρήσεις και αλλού στον κόσµο – όπως η υπάρχουσα αποστολή στο Αφγανιστάν. Θα τονίζει την ανάγκη τα κράτη – µέλη να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάµεις τους προκειµένου να αντιµετωπίσουν τις απειλές του 21ου αιώνα, όπως η κυβερνοπειρατεία, ενώ θα προτρέπει και στη συνεργασία σε αµυντικά θέµατα. Στο τελικό ανακοινωθέν αναµένεται να υπογραµµιστεί η συνεργασία για θέµατα ασφαλείας µε χώρες που δεν είναι µέλη του Συµφώνου, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
 
Οι ηγέτες των 28 κρατών – µελών αναµένεται να αποφασίσουν την επένδυση 200 εκατ. ευρώ τα επόµενα δέκα χρόνια προκειµένου να συνδέσουν τα πυραυλικά αµυντικά συστήµατα τους µε τα συστήµατα ραντάρ και πυραύλων που προτίθεται να αναπτύξει στην Ευρώπη η Ουάσιγκτον, δηµιουργώντας την αντιπυραυλική ασπίδα. Το ΝΑΤΟ αναµένεται να καλέσει τη Ρωσία να συµµετάσχει σ’ αυτό το αµυντικό σχέδιο. Οµως οι Αµερικανοί ανησυχούν διότι οι ευρωπαϊκές χώρες κόβουν δισεκατοµµύρια ευρώ από τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισµούς λόγω της οικονοµικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ αναµένεται να περιοριστούν σε 7 από 11 και ο αριθµός του προσωπικού σε 8.500 σε όλο τον κόσµο από 13.000. Το ποιες βάσεις πρόκειται να κλείσουν – ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέµα – θα συζητηθεί τον Ιούνιο.
 
 
Βασικό θέµα των συζητήσεων θα είναι η µεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ αυτήν τη στιγµή – εκείνη στο Αφγανιστάν όπου βρίσκονται 150.000 στρατιώτες από40 χώρες (εξ αυτών οι 100.000 είναι αµερικανοί στρατιώτες). Ο στόχος ήταν να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τα αφγανικά στρατεύµατα έως το τέλος του 2014, όµως χθες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάµεις θα πρέπει να µείνουν στη χώρα αυτή και έπειτα από τη συγκεκριµένη ηµεροµηνία – σε κάποιες περιοχές µάλιστα προβλέπεται ότι η αποχώρηση θα γίνει και µετά το τέλοςτου 2015.
 
Πάντως οι ηγέτες των χωρών – µελών της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας αναµένεται να υπογράψουν τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευµάτων τους από το Αφγανιστάν.
 
 
H Τουρκία πάντως, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οποίας θα είναι ο πρόεδρος της χώρας Αµπντουλάχ Γκιούλ, αναµένεται να προκαλέσει µε τα αιτήµατά της κάποιες συζητήσεις. Η Αγκυρα δηλώνει έτοιµη να συµµετάσχει στα σχέδια των Αµερικανών για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας, φιλοξενώντας στο έδαφός της ραντάρ και πυραύλους, όµως ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτό θα συµβεί µόνο εάν εκείνη αναλάβει τον έλεγχο του σχεδίου. Στην εγκατάσταση πυραύλων στο έδαφός τους έχουν ήδη συµφωνήσει η Πολωνία και η Ρουµανία. «Το θέµα είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δηµοσιογράφους. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί σε εµάς, µιας και το σχέδιο αφορά το έδαφός µας. Αλλιώς είναι αδύνατο να το δεχθούµε».

Αξιωµατούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι για την αντιπυραυλική ασπίδα θα υπάρξει µια κατ’ αρχήν συµφωνία στη Λισαβώνα και οι λεπτοµέρειες θα οριστούν αργότερα. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πως η Τουρκία, που τον τελευταίο καιρό έχει ενισχύσει τις σχέσεις της µε το Ιράν, προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες. Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχµέντ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η τελική απόφαση για την αντιπυραυλική ασπίδα δεν αποτελεί επιλογή µεταξύ Ιράν και Ηνωµένων Πολιτειών.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα