Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν στο Παρίσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.
Τις συνομιλίες αυτές φιλοξενεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τη συμμετοχή και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Έπειτα από τρία χρόνια αδιεξόδου ο Πούτιν, ένας βετεράνος της διεθνούς σκηνής, θα σφίξει για πρώτη φορά το χέρι του Ζελένσκι, πρώην ηθοποιού που ανέλαβε την προεδρία της Ουκρανίας τον Μάιο.
Εξάλλου οι σχέσεις Ρωσίας – Γερμανίας διέρχονται μία κρίσιμη φάση μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ τους. Την προηγούμενη εβδομάδα το Βερολίνο απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες μετά τη δολοφονία ενός Γεωργιανού μέρα μεσημέρι στη γερμανική πρωτεύουσα τον Αύγουστο, για την οποία έδωσε εντολή, σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, «μια ρωσική κρατική οντότητα» ή η Τσετσενία.
Από την πλευρά του ο Ζελένσκι έχει αναγάγει την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία –μια περιοχή γνωστή και ως Ντονμπάς, όπου από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι στις συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων αυτονομιστών και του Κιέβου—προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Ωστόσο το γραφείο του Ζελένσκι υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι στις σημερινές συνομιλίες θα σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος.
“Δεν θα τερματιστεί ακόμα ο πόλεμος”
«Ο πόλεμος στο Ντονμπάς δεν θα τερματιστεί στις 10 Δεκεμβρίου», επεσήμανε η εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Τζούλια Μέντελ στο Facebook χθες Κυριακή. Η ίδια πρόσθεσε ότι μετά την προηγούμενη σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια νωρίτερα, δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καθόλου πρόοδος.
Η Γαλλία επισημαίνει ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων αποκλιμάκωσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, βάσει της συμφωνίας του 2015 στο Μινσκ.
«Αναμένουμε επιπλέον συμφωνίες, οι οποίες θα καταστήσουν εφικτό τον τερματισμό της σύγκρουσης, θα εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων του Ντονμπάς, θα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους όπως αυτά προβλέπονται στις συμφωνίες του Μινσκ (…) και οι οποίες θα συμβάλλουν στον τερματισμό της σύγκρουσης αυτής», επεσήμανε την Παρασκευή από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Μόσχα επέστρεψε τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας τα οποία είχε συλλάβει πέρυσι στα ανοικτά της Κριμαίας.