Το Βατικανό θα εξετάσει τους τρόπους αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και όπως δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος θα πρέπει να “ακούσουν την κραυγή των μικρών που ζητούν δικαιοσύνη”.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Βατικανό ο πάπας είπε πως οι καθολικοί πιστοί και τα θύματα ζητούν όχι απλές και προβλέψιμες καταδίκες αλλά συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα.
Στην σύνοδο ορόσημο στο Βατικανό θα συμμετάσχουν περίπου 100 επίσκοποι από όλο τον κόσμο για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση που τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα για την εκκλησίας.
Στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του καρδινάλιου Λούις Ταγκλς από τις Φιλιππίνες. Ο οποίος ξέσπασε σε δάκρυα κατά την ομιλία του, αναγνωρίζοντας πως
“τα θύματα υπέστησαν πληγές από εμάς, τους επισκόπους”.
Οι οργανώσεις των θυμάτων πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικές και θεωρούν πως αυτή η σύνοδος στο Βατικανό διεξάγεται ως παιχνίδι εντυπώσεων με σκοπό να βγει η Καθολική εκκλησία από τη δύσκολη θέση που την έχουν φέρει τα σεξουαλικά σκάνδαλα των τελευταίων 30 ετών.
Επίσης κάποιες οργανώσεις ζητούν να επανεξεταστεί το ζήτημα της αγαμίας των κληρικών ή τουλάχιστον να συζητηθεί, ενώ άλλες θεωρούν πως το Βατικανό είναι πολύ μακριά ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Πίτερ Ίσλεϊ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ending Clergy Abuse, η οποία συσπειρώνει ακτιβιστές από διαφορετικές χώρες, είπε χθες Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η οργάνωση θα απαιτήσει από τον πάπα Φραγκίσκο να λάβει σκληρά μέτρα κατά των παιδόφιλων.
“Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το να πετάξεις έξω από την Εκκλησία τους ιερείς και το να αποβάλλεις τους επισκόπους και τους καρδιναλίους που τους κάλυπταν. Οι παραιτήσεις δεν αρκούν”, λέει ο Ίσλεϊ.
Άλλα θύματα ζητούν την δημοσιοποίηση ονομάτων χιλιάδων ιερέων που κρίθηκαν ένοχη για παιδική κακοποίηση, άλλοι την δημιουργία μιας “ανεξάρτητης Επιτροπής Αληθείας του Βατικανού”, την δημοσιοποίηση των αρχείων της Εκκλησίας για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και της Αγίας Έδρας, και την παράδοση των φακέλων στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ώστε να ξεκινήσουν ανεξάρτητες έρευνες.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύνοδος στο Βατικανό θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και όπως αναφέρει η Κριστίν Πεντότι, διευθύντρια της γαλλικής χριστιανικής εφημερίδας Témoignage Chrétien, “είναι τόσο πρωτόγνωρη ώστε να μην έχει καν όνομα. Είναι μια εσωτερική επικοινωνιακή επιχείρηση για να πει σε όλους τους επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ότι το Βατικανό δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί αυτά τα σκάνδαλα, αλλά και μια άσκηση δημοσίων σχέσεων για να δείξει στον κόσμο ότι η Εκκλησία χειρίζεται άμεσα το πρόβλημα”.