Site icon NewsIT
14:19 | 19.02.24

Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: Η «νέα Εβίτα Περόν» της Αργεντινής, τα σκάνδαλα και η απόπειρα δολοφονίας

Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: Η «νέα Εβίτα Περόν» της Αργεντινής, τα σκάνδαλα και η απόπειρα δολοφονίας
Newsit Newsroom

Πρώην βουλευτής, έπειτα πρώτη κυρία της Αργεντινής  – που πολλοί χαρακτήριζαν «νέα Εβίτα» – αργότερα γερουσιαστής και μετέπειτα η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ παραμένει κεντρική όσο και διχαστική μορφή της πολιτικής σκηνής της Αργεντινής.

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ διαδέχθηκε τον σύζυγο της Νέστορ Κίρχνερ στην προεδρία της χώρας της Αργεντινής το 2007 και έμεινε στο αξίωμα της προέδρου για οκτώ χρόνια, πριν αποχωρήσει το 2015 υπό τη σκιά σκανδάλων.

Η διακυβέρνησή της, συνοδεύτηκε από οικονομική ύφεση, σκάνδαλα και σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς. Το 2015 έχασε τις εκλογές και την εξουσία ανέλαβε ο κεντροδεξιός Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος εφάρμοσε μέτρα λιτότητας, όπως αύξηση της φορολογίας και απολύσεις, προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενη για σκάνδαλο διαφθοράς, κατά τη 12ετία (2003-2015) που ο εκλιπών σύζυγός της, πρώην πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ, και η ίδια ήταν διαδοχικά στην εξουσία. 

Η «νέα Εβίτα Περόν της Αργεντινής», όπως την χαρακτήριζε ο εγχώριος και ξένος Τύπος όσο ήταν πρόεδρος, φρόντιζε πάντα την εμφάνισή της και ήταν γνωστή ως «κυρία Chanel» ή «Ιμέλντα» λόγω της πλούσιας γκαρνταρόμπας (σ.σ. εκ της πρώην πρώτης Κυρίας των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος με τα χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια).

Πολλοί βέβαια υποστήριζαν πως οφείλει την πολύ καλή εικόνα της και στους τοπ πλαστικούς χειρουργούς της χώρας της.

Οπαδός του λαϊκισμού της νότιας Αμερικής, περονίστρια δηλαδή, φρόντισε να την αποκαλούν μόνο με το μικρό της όνομα, και για να τη νιώθουν οι ψηφοφόροι της πιο κοντά τους αλλά και γιατί με το μικρό τους αποκαλούν τους σταρ!

Η εγκαθίδρυση του «Κιρχνερισμού» και τα σκάνδαλα

H Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1953 στην πόλη Λα Πλάτα στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Δικηγόρος και πολιτικός, το 2007 έγινε η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη πρόεδρος της Αργεντινής.

Διαδέχθηκε τον σύζυγό της, Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος από το 2003 έως το 2007.

Η Κριστίνα Φερνάντες σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς της, όπου γνώρισε τον Κίρχνερ, συμφοιτητή της και παντρεύτηκαν το 1975.

Ένα χρόνο αργότερα, στο πραξικόπημα του 1976 στη Αργεντινή, το ζευγάρι εγκατέλειψε τη Λα Πλάτα και δίδαξαν Νομικά στο Ρίο Γκαγιέγος στην περιοχή Σάντα Κρουζ. Η Κριστίνα Φερνάντες ήταν μέλος του Κινήματος της Νεολαίας των Περονιστών.

Η επάνοδός της στα πολιτικά θα γίνει στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε και εξελέγη βουλευτής στη Σάντα Κρουζ το 1989, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 1993.

Το 1995 εξελέγη γερουσιαστής στο Σάντα Κρουζ, ενώ το 1997 βουλευτής. Το 2001 επανεξελέγη γερουσιαστής. Το 2003 συνετέλεσε στην εκλογή του συζύγου της στην προεδρία, καθώς η ίδια ανέλαβε την επικοινωνιακή του εκστρατεία.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η Φερνάντες ντε Κίρχνερ εκπροσώπησε δύο φορές τη Σάντα Κρουζ στη Γερουσία της Αργεντινής (1995-97 και 2001-05). Διετέλεσε επίσης (1997-2001) μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Κογκρέσο, ήταν μία από τους πιο ηχηρούς επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής του προέδρου Κάρλος Μένεμ, ψηφίζοντας συχνά κατά των νομοθετικών πρωτοβουλιών του.

Ο σύζυγός της ανέλαβε την προεδρία στις 25 Μαΐου 2003, αφού ο Μένεμ  – αντιμέτωπος με μια σίγουρη ήττα από τον Κίρχνερ στον δεύτερο γύρο – αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα εκείνης της χρονιάς.

Το 2005 η Κίρχνερ βρισκόταν σε διαμάχη με τον πρώην πρόεδρο Εντουάρντο Ντουχάλντε για τον έλεγχο του περονιστικού κόμματος στην κρίσιμη επαρχία του Μπουένος Άιρες, όπου κατοικούσε το 38% του πληθυσμού της Αργεντινής.

Ο αγώνας κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν η Φερνάντες ντε Κίρχνερ αναμετρήθηκε με τη σύζυγο του Ντουχάλντε, την Χίλντα Γκονζάλες ντε Ντουχάλντε, στις εκλογές για τη γερουσία της επαρχίας του Μπουένος Άιρες.

Στην αναμέτρηση αυτή η Φερνάντες ντε Κίρχνερ κέρδισε το 46% των ψήφων, νικώντας εύκολα την Γκονζάλες ντε Ντουχάλντε, η οποία διεκδίκησε μόλις το 20%.

Ενώ η μεγάλη νίκη βοήθησε τον σύζυγό της να κερδίσει την αναγνώριση ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Περονισμού, επιβεβαίωσε επίσης την αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Το 2007 ο Κίρχνερ αποφάσισε να κάνει πίσω και να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή κι έτσι η Φερνάντες ντε Κίρχνερ ξεκίνησε εκστρατεία για την προεδρία.

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα, η Φερνάντες κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κοντά στο 45% έναντι 23% για την Ελίσα Καρριό και 17% για τον πρώην Υπουργό Οικονομίας, Ρομπέρτο Λαβάνια.

Η Φερνάντες ντε Κίρχνερ ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της στις 10 Δεκεμβρίου 2007, για να ξεκινήσει μια τετραετή θητεία. Σχεδόν αμέσως αντιμετώπισε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποκλέψει προεκλογικά κονδύλια που είχαν σταλεί από την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Την επόμενη άνοιξη η Φερνάντες ντε Κίρχνερ επέβαλε ένα νέο φορολογικό σύστημα για να αυξήσει σημαντικά τους φόρους εξαγωγής στα σιτηρά, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές των τροφίμων στην Αργεντινή.

Οι ενέργειές της αντιμετωπίστηκαν με μεγάλης κλίμακας απεργίες και διαμαρτυρίες από τα συνδικάτα των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι η αύξηση θα μείωνε τα κέρδη τους.

Οι δρόμοι αποκλείστηκαν ώστε να μην μπορούν να περάσουν τα φορτηγά με σιτηρά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα.

Οι απεργίες συνεχίστηκαν για τέσσερις μήνες και μοίρασαν τη χώρα στα δύο: σε εκείνους που υποστήριζαν την κυβέρνηση και σε εκείνους που υπερασπίζονταν τους αγρότες.

Τον Ιούνιο η Φερνάντες ντε Κίρχνερ συμφώνησε να φέρει το μέτρο στο Κογκρέσο. Η αύξηση των φόρων εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία της Αργεντινής με μία ψήφο.

Οι Κίρχνερ θα καταφέρουν να ανακάμψουν χάρη στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση και σε μια οικονομία που ανθεί.

Η Φερνάντες ντε Κίρχνερ ακολούθησε δημοφιλή κοινωνικά προγράμματα και τον Ιούλιο του 2010 υπέγραψε νομοθεσία που έκανε την Αργεντινή την πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που επέτρεψε τον γάμο μεταξύ ομόφυλων.

Επίσης, το 2010 η κυβέρνηση της Φερνάντες ντε Κίρχνερ μεθόδευσε μια επιτυχή ανταλλαγή χρέους με τα 2/3 των πιστωτών που είχαν απορρίψει την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής το 2005, για το οποίο η χώρα είχε κηρύξει στάση πληρωμών το 2001.

Αυτή η ανταλλαγή, σε συνδυασμό με εκείνη του 2005, εξασφάλισε ότι πάνω από το 90% των αρχικών ομολογιούχων συμμετείχαν σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης.

Ο σύζυγος της Φερνάντες ντε Κίρχνερ θεωρούνταν πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2011 αλλά ο αιφνίδιος θάνατός του τον Οκτώβριο του 2010 προκάλεσε ευρεία συμπάθεια προς τη Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2011, σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Φερνάντες ντε Κίρχνερ κέρδισε μια σαρωτική νίκη και εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Αργεντινής και το κυβερνών κόμμα της ανέκτησε την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο.

Τον Ιανουάριο του 2012 πήρε 20ήμερη αναρρωτική άδεια από το αξίωμά της προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς. Η επέμβαση της Φερνάντες υπήρξε επιτυχής, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε πως τελικά προέκυψε, από τις εργαστηριακές εξετάσεις, πως ο αδένας που αφαιρέθηκε δεν περιείχε ποτέ καρκινικά κύτταρα!

Η άνοδος του πληθωρισμού άρχισε να υπονομεύει την οικονομία της Αργεντινής, καθώς οι έλεγχοι τιμών και εξαγωγών που επέβαλε η κυβέρνηση της Φερνάντες ντε Κίρχνερ αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικοί.

Η οικονομία απειλήθηκε επίσης από τους πιστωτές που είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν οποιαδήποτε από τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις του χρέους και οι οποίοι ανέλαβαν συνεχείς νομικές προσπάθειες για να ανακτήσουν όλα τα χρήματα που είχαν δανείσει στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Τον Ιούνιο του 2014 η Φερνάντες ντε Κίρχνερ δεν μπόρεσε να αποτρέψει την χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέλεξε να μην εκδικάσει την έφεση της Αργεντινής κατά απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που είχε διατάξει τη χώρα να καταβάλει την πρώτη δόση από το συνολικό ποσό των περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμερικανικά hedge funds που είχαν αρνηθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η εν λόγω απόφαση απαγόρευσε στην Αργεντινή να καταβάλει πληρωμές τόκων στους πιστωτές που είχαν συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση.

Το σκάνδαλο Νίσμαν

Τον Ιανουάριο του 2015 η προβληματική οικονομία μπήκε σε δεύτερη μοίρα αφού η Φερνάντες ντε Κίρχνερ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αφορούσε τον θάνατο ενός ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος ερευνούσε τη βομβιστική επίθεση με όχημα σε εβραϊκό κοινοτικό κέντρο στο Μπουένος Άιρες το 1994, όπου σκοτώθηκαν 85 άτομα.

Στις 18 Ιανουαρίου – την ημέρα πριν από την προγραμματισμένη κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου και αρκετές ημέρες μετά τη δημοσίευση έκθεσης στην οποία κατηγορούσε τη Φερνάντες ντε Κίρχνερ ότι προσπαθούσε να υπονομεύσει την έρευνά του – ο εισαγγελέας, Αλμπέρτο Νισμάν, βρέθηκε νεκρός από τραύμα στο κεφάλι στο διαμέρισμά του.

Ο Νίσμαν, ο οποίος είχε αρχίσει να ερευνά τη βομβιστική επίθεση το 2004 και ο οποίος είχε από νωρίς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Ιράν βρισκόταν πίσω από την επίθεση, κατηγόρησε την Φερνάντες ντε Κίρχνερ, τον υπουργό Εξωτερικών της και άλλους ότι συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να συγκαλύψουν την ευθύνη ιρανικών κυβερνητικών αξιωματούχων για τη βομβιστική επίθεση με αντάλλαγμα τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας του Ιράν με την Αργεντινή.

Λίγο μετά την ανακάλυψη του θανάτου του Νίσμαν, η πρόεδρος ανακοίνωσε την πεποίθησή της ότι αυτοκτόνησε.

Ωστόσο, καθώς η δημόσια κατακραυγή αυξανόταν και οι θεωρίες συνωμοσίας οργίαζαν, η Φερνάντες ντε Κίρχνερ χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντιστρέψει την εικόνα της.

Ανέφερε ότι τώρα πίστευε ότι ο Νισμάν είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας και ότι «αχρείοι» πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τον είχαν παραπλανήσει σχετικά με τη συμμετοχή της στην έρευνα για τη βομβιστική επίθεση, σε μια προσπάθεια να σπιλώσουν τη φήμη της.

Βασισμένη σε αυτή τη δήλωση, η Φερνάντες ντε Κίρχνερ βγήκε στην τηλεόραση στις 27 Ιανουαρίου για να ανακοινώσει τα σχέδιά της να διαλύσει την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας και να στείλει στο Κογκρέσο νομοθεσία για τη δημιουργία ενός νέου, πιο διαφανούς οργανισμού ασφαλείας.

Στην Φερνάντες ντε Κίρχνερ απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα να θέσει υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2015.

Ο διάδοχός της, ο Ντανιέλ Σιόλι, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, θεωρούνταν σίγουρος υποψήφιος, αλλά κέρδισε οριακά μόνο τον πρώτο γύρο των εκλογών τον Οκτώβριο και απέτυχε να συγκεντρώσει το 45% των ψήφων που ήταν απαραίτητο για να αποτρέψει την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.

Τον δεύτερο γύρο, που διεξήχθη στις 22 Νοεμβρίου, κέρδισε ο συντηρητικός υποψήφιος Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος έλαβε περίπου το 51% των ψήφων έναντι περίπου 48% του Σιόλι.

Κι άλλα σκάνδαλα, αντιπροεδρία και απόπειρα δολοφονίας

Μετά την αποχώρησή της από το αξίωμα, η Φερνάντες ντε Κίρχνερ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σειράς σκανδάλων για απάτη και διαφθορά. Μια υπόθεση αφορούσε το γεγονός ότι φέρεται να είχε «τσεπώσει» κρατικά κονδύλια που προορίζονταν για δημόσια έργα.

Μια άλλη την κατηγορούσε ότι χειραγώγησε τις αγορές συναλλάγματος, και ακόμη μια άλλη ισχυριζόταν ότι η εταιρεία ακινήτων της οικογένειάς της είχε επωφεληθεί από την ενοικίαση ακινήτων με αντάλλαγμα την παραχώρηση κυβερνητικών συμβάσεων και άλλες χάρες.

Παρ’ όλα αυτά, η Φερνάντες ντε Κίρχνερ παρέμεινε δημοφιλής στους φτωχούς Αργεντινούς που είχαν επωφεληθεί από τα κοινωνικά προγράμματα και τις επιδοτήσεις της κυβέρνησής της.

Καθώς πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές του 2019, ήταν πολύ πιθανό η Φερνάντες ντε Κίρχνερ να ήταν η υποψήφια ωστόσο τον Μάιο του 2019, ανέβασε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ανακοίνωνε ότι είχε ζητήσει από τον Αλμπέρτο Φερνάντες να έχει εκείνος την πρώτη θέση σε ένα ψηφοδέλτιο που θα την περιλάμβανε ως υποψήφια αντιπρόεδρο.

Η Φερνάντες εξελέγη Αντιπρόεδρος της Αργεντινής, στο πλευρό του εκλεγμένου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες τον Οκτώβριο του 2019. Η ορκωμοσία τους έγινε στις 10 Δεκεμβρίου.

Τον Αύγουστο του 2022 ο εισαγγελέας στη δίκη της πολύκροτης υπόθεσης διαφθοράς γνωστή ως «Vialidad» η οποία είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ζήτησε να καταδικαστεί η Φερνάντες ντε Κίρχνερ σε 12 χρόνια φυλάκιση και να της απαγορευτεί να αναλάβει ξανά δημόσιο αξίωμα.

Η ίδια απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι είναι θύμα πολιτικής και δικαστικής πλεκτάνης.

Διαδηλωτές – τόσο υποστηρικτές όσο και πολέμιοι της Φερνάντες ντε Κίρχνερ – άρχισαν να εμφανίζονται έξω από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες και υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου, ένας άνδρας που κρατούσε πιστόλι φαίνεται ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τη Φερνάντες ντε Κίρχνερ έξω από το σπίτι της, αλλά το όπλο του δεν εκπυρσοκρότησε. Η πρόεδρος Φερνάντες απάντησε απευθυνόμενη στο έθνος και κηρύσσοντας την επόμενη ημέρα εθνική αργία για να μπορέσουν οι Αργεντινοί να συσπειρωθούν μετά το περιστατικό.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Φερνάντες ντε Κίρχνερ κρίθηκε ένοχη για «δόλια διοίκηση» στην υπόθεση Vialidad. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και της απαγορεύτηκε ισόβια η ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων εφ’ όρου ζωής.

Η 69χρονη Κίρσνερ καταδικάστηκε για κατάχρηση κατά την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων της, που ζημίωσε το κράτος, στη δίκη της για αναθέσεις συμβάσεων του δημοσίου στο πολιτικό οχυρό της, στη Σάντα Κρουζ, την περίοδο που ήταν αρχηγός του κράτους (2007-2015).

Ο εισαγγελέας ζήτησε τον Αύγουστο να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών και ισόβια στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Η Φερνάντες δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της είχαν πολιτικά κίνητρα. Μιλώντας μετά την ετυμηγορία, χαρακτήρισε τον εαυτό της θύμα μιας «δικαστικής μαφίας», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Κατήγγειλε, από την αρχή της διαδικασίας το 2019, «πολιτική» δίκη, διωγμό της από δικαστές που κατ’ αυτήν εργαλειοποιήθηκαν από τη δεξιά, ιδίως το στρατόπεδο των οπαδών του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ στην Ακρόπολη – Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ τόνισε πως δεν θα είναι «υποψήφια για τίποτα, ούτε για τη Γερουσία, ούτε για την αντιπροεδρία, ούτε για την προεδρία» στις εκλογές του 2023.

«Τελειώνω στις 10 Δεκεμβρίου [του 2023] και θα πάω στο σπίτι μου», διακήρυξε η «Κυρία», όπως την αποκαλούν στη χώρα της, όπου πολλοί τη θεοποιούν και άλλοι τη μισούν θανάσιμα.

Οι οκτώ από τους δώδεκα συγκατηγορούμενους της Κίρσνερ στη δίκη, ανάμεσά τους επιχειρηματίας του τομέα των ακινήτων, καθώς και πρώην στελέχη του οργανισμού οδοποιίας Vialidad Nacional, καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές από 3,5 χρόνια φυλάκιση ως 6 χρόνια κάθειρξη.

Τρεις απαλλάχθηκαν, άλλος ένας επωφελήθηκε από την παραγραφή των αδικημάτων.

«Αυτή η ποινή ήταν ήδη γραμμένη. Η βασική ιδέα ήταν να με καταδικάσουν», ήταν η αντίδραση της Κίρσνερ μέσω βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στο γραφείο της στη Γερουσία λίγη ώρα μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας και ανέβηκε στον λογαριασμό της στο Twitter. Κατήγγειλε το «παράλληλο κράτος», τη «δικαστική μαφία».

Μάλιστα παραλλήλισε τον διωγμό της με αυτόν του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας, που φυλακίστηκε για διαφθορά (2018-2019), προτού η καταδίκη του να ακυρωθεί για διαδικαστικούς λόγους.

Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται για έγκλημα αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Αργεντινή.

Το ταξίδι στην Ελλάδα 

Η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής ήρθε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2017 μετά από πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

«Και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μια πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, στο γραφείο του στη Βουλή.

Η ίδια εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση της όταν αντίκρισε τον Παρθενώνα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με θεσμικούς και πολιτικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε στην εκδήλωση με θέμα «Κρίση της δημοκρατίας και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη: Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής», που διεξάχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Megaron Plus».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και να φωτογραφηθεί και με Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να βγάλει μαζί τους selfies.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version