Κυριακή, 17 Νοε.
11oC Αθήνα

Κροατία: Κόντρα κυβέρνησης- οικονομικών εμπειρογνωμόνων για τον δανεισμό και τη διαχείριση του χρέους

Κροατία: Κόντρα κυβέρνησης- οικονομικών εμπειρογνωμόνων για τον δανεισμό και τη διαχείριση του χρέους

Η κυβέρνηση της Κροατίας απορρίπτει τις αιτιάσεις εμπειρογνωμόνων, ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί ορθά τα δημόσια οικονομικά της χώρας, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε εκτός προγραμματισμού δανεισμό και επισημαίνει ότι ο δανεισμός ήταν αναγκαίος για την αναχρηματοδότηση του χρέους προηγούμενων ετών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το νέο έτος, ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, κληθείς να σχολιάσει ανάλυση του Ινστιτούτου Δημόσιων Οικονομικών (Institute of Public Finance- IJF), που δημοσιεύθηκε χθες και σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για το δανεισμό και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται από άτομα που γνωρίζουν πολύ λίγα για τα οικονομικά.

Το Ινστιτούτο επιχειρεί να τεκμηριώσει την ανάλυσή του, επικαλούμενο- μεταξύ άλλων -τις δύο τελευταίες κυβερνητικές συνεδριάσεις για το 2013 (η μία από αυτές όπως επισημαίνει ήταν τηλεφωνική διάσκεψη), στη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε ο δανεισμός συνολικά 4 δισ. κούνα (525 εκατ. ευρώ), διευρύνοντας το δημόσιο χρέος κατά το ποσό αυτό.

Ο κ.Λίνιτς ανέφερε ότι εμπειρογνώμονες του IJF δεν προσδιόρισαν τι ήταν εκείνο, που κατά την άποψή τους η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει, όπως για παράδειγμα στο θέμα των κροατικών αυτοκινητοδρόμων και του αυτοκινητοδρόμου Ζάγκρεμπ- Ρίεκα. “Αυτά τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρώνονται και αποπληρώνονται από τους πολίτες της Κροατίας, όμως δεν άκουσα τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων πάνω σε αυτό. Επίσης, η αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων έχει καθυστερήσει 10 χρόνια, οπότε ας μου εξηγήσουν γιατί κοιμόνταν τα τελευταία δέκα χρόνια” είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα ήθελε την άποψη του Ινστιτούτου για τη νομισματοποίηση του κρατικού χρέους για τους αυτοκινητοδρόμους ή την χρηματοδοτική μίσθωσή τους.

“Τα χρέη αποπληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτός είναι ο λόγος που δανειζόμαστε” διευκρίνισε ο κ.Λίνιτς, προσθέτοντας ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον υπουργό Οικονομικών, ενώ οι εμπειρογνώμονες θα έπρεπε να εστιάσουν στα χρέη και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινοτικών Κονδυλίων, Μπράνκο Γκρτσιτς ανεφέρε ότι η Κροατία χρειαζόταν 50-55 δισ. κούνα για την αναχρηματοδότηση των χρεών της και γι’ αυτό ήταν απαραίτητο να αναζητηθεί ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών πηγών χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης των χρεών.

Όσον αφορά στο ποσό των 4 δισ. ευρώ, που αναφέρεται στην ανάλυση του IJF, ο κ.Γκρτσιτς είπε ότι είναι μικρότερο του 10% του συνολικού ποσού των αναχρηματοδοτήσεων και κατευθύνθηκε στην αναχρηματοδότηση χρέους προηγούμενων ετών. “Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες πηγές για να το διασφαλίσει αυτό” είπε.
Τις επικρίσεις του IJF απέρριψε και ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκόρνταν Μάρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πώς να διαχειριστεί το έλλειμμα και τα δημόσια οικονομικά για τα επόμενα έτη, ενώ διευκρίνισε ότι ο δανεισμός ήταν απαραίτητος και εντός του προϋπολογισμού.

Στην ανάλυσή του το Ινστιτούτο καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη διαχείριση του δημοσιονομικού κινδύνου. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι οι οικονομικές συναλλαγές, μέσω των οποίων η κυβέρνηση αναζητεί πηγές χρηματοδότησης, δεν θα περάσουν απαρατήρητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνυπολογιστούν κατά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 10 Δεκεμβρίου 2012 κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ, να “ανοίξει” τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure- EDP) για την Κροατία, ώστε η χώρα να μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το 2016. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του επόμενου συμβουλίου Ecofin, στις 28 Ιανουαρίου 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραμυθένιοι γάμοι στα κάστρα της Κροατίας

“Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει ειδική προσέγγιση για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη” δήλωσε η ΥΠΕΞ της Κροατίας

Κροατία: Στο 0,4% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

Προωθείται από πέντε χώρες η κατασκευή διακλάδωσης με τον αγωγό ΤΑP στην ανατολική ακτή της Αδριατικής

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε