Το Λούβρο συνεργάζεται με τη γαλλική εταιρεία κρουαζιερών πολυτελείας Ponant για να διοργανώσει, του χρόνου, δύο κρουαζιέρες τέχνης με το μουσείο ως… μεσάζοντα: μία στον Περσικό και μία στη Μεσόγειο και την Αδριατική, η οποία θα καταλήξει στη Βενετία. Η δεύτερη επιλογή συδαύλισε τις διαμαρτυρίες σχετικά με την άφιξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, οι οποίες έχουν κορυφωθεί μετά τον εμβολισμό πλεούμενου με τουρίστες – τραυματίστηκαν πέντε – από το MSC Opera, πριν το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο συγκρουστεί με προβλήτα, τον περασμένο Ιούνιο.
Η… επανάσταση που φέρνει το Λούβρο
Σε διαδρομές τις οποίες έχουν σχεδιάσει από την Ponant, οι κρουαζιέρες θα περιλαμβάνουν ομιλίες από επιμελητές και διευθυντές τμημάτων Λούβρου, παρουσιάζοντας στους ταξιδιώτες το πολιτιστικό υπόβαθρο έργων τέχνης που εκτίθενται στο παρισινό μουσείο και τα οποία προέρχονται από χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί το κρουαζιερόπλοιο.
Η πρώτη κρουαζιέρα – Αύγουστος του 2020 – ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στη Βενετία, διασχίζοντας επί 10 ημέρες τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει ο γενικός επιμελητής και διευθυντής του Τμήματος Διακοσμητικών Τεχνών στο Λούβρο Jannic Durant και ο επιμελητής Ludovic Laugier, υπεύθυνος αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Η κρουαζιέρα θα γίνει με το κρουαζιερόπλοιο Le Lyrial, το οποίο διαθέτει μόνον 112 δωμάτια και σουίτες και κατά συνέπεια θα επιβαρύνει λιγότερο τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
Η δεύτερη – Νοέμβριος 2020 – θα αποπλεύσει από τη Μουσκάτ του Ομάν: για εννιά ημέρες, το κρουαζιερόπλοιο Jacques-Cartier θα πλέει στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό, με τον επιμελητή και διευθυντή του Τμήματος Ισλαμικών Τεχνών στο Λούβρο Yannick Lintz επί του σκάφους, το οποίο θα καταλήξει στο Άμπου Ντάμπι δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επισκεφθούν το καινούργιο μουσείο Louvre Abu Dhabi.