Site icon NewsIT
06:27 | 31.01.11

Ξανά στους δρόμους της Αιγύπτου η αστυνομία -Φόβοι για την αντίδραση του κόσμου – “Αδειάζουν” Μουμπάρακ οι σύμμαχοί του

Ξανά στους δρόμους της Αιγύπτου η αστυνομία -Φόβοι για την αντίδραση του κόσμου – “Αδειάζουν” Μουμπάρακ οι σύμμαχοί του
Newsit Newsroom

Ξαναβγαίνει στους δρόμους η αστυνομία.  Η Ουάσιγκτον θεωρεί τον Μουμπάρακ ήδη παρελθόν.

Να ξαναπάρει τις θέσεις της απο σήμερα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων διέταξε την αιγυπτιακή αστυνομία ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι.
Η αστυνομία είχε αποσυρθεί απο την Παρασκευή και την εντολή διατήρησης της τάξης είχε αναλάβει ο στρατός.

Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν οτι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.

Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει εκτός ελέγχου. Χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους και παραμένουν, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Κατα τη διάρκεια της ημέρας, σε μια επίδειξη ισχύος του καθεστώτος Μουμπάρακ, μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν χαμηλά πάνω απο τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Ταχρίρ.

Εκεί, αργά το βράδυ έφτασε και ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος ενώ εκείνος είπε στους συγκεντρωμένους: “τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω… Θέλετε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα:το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο. Αντιμετωπίζω με σεβασμό το λαό της Αιγύπτου και τους ζητώ υπονομή, η αλλαγή έρχεται σε λίγες ημέρες”.

Οπως μετέδωσε η Σαββούλα Λιάτσου απο την Αλεξάνδρεια αργά το απόγευμα ένοπλοι δραπέτες κατέλαβαν τρένο φορτωμένο με όπλα και πυρομαχικά που ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια για το Κάϊρο, απειλώντας την ζωή των έντρομων επιβατών! Μονάδες του στρατού κινητοποιήθηκαν άμεσα και κατάφεραν με συντονισμένη επιχείρηση να σταματήσουν την αμαξοστοιχία, λίγο πριν αυτή βγει από την Αλεξάνδρεια. Αρκετοί από τους ένοπλους συνελλήφθησαν αλλά οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν. (Διαβάστε την ανταπόκριση της Σ. Λιάτσου στο www.onalert.gr)

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 2.000 έχουν τραυματιστεί στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα. Γιατροί γυρίζουν στους δρόμους και ζητούν από τους πολίτες να πάνε στα νοσοκομεία να δώσουν αίμα.

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Μουμπάρακ να συναντά το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν και άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η απομάκρυνση της κυβέρνησής του από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ δεν είναι αρκετή για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι ανέφερε ότι ο κ. Μουμπάρακ θα πρέπει να εισάγει στη χώρα πραγματικά νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. “Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν ανασχηματισμό. Τα λόγια και οι υποσχέσεις του προέδρου Μουμπάρακ πρέπει να ακολουθηθούν από δράση”, επισήμανε ο κ. Κρόουλι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με ηγέτες άλλων χωρών επανέλαβε την ευχή για μια νέα διακυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων. (Διαβάστε τη σχετική είδηση).

Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δήλωσε οτι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο. (Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr)

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ να απαντήσει στα αιτήματα του λαού για αλλαγές και να αποτρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας να καταφεύγουν στη βία έναντι των διαδηλωτών. Σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία τους με πρωτοβουλία της κ.Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε στον αιγύπτιο πρόεδρο ότι είναι αναγκαία η ελευθερία των επικοινωνιών και της ενημέρωσης και ζήτησε την άμεση αποκατάστασή τους.

O Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω “ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών” ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του, δήλωσε ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανώφελος. Ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι κάλεσε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο Αλ Τζαζίρα. “Πρέπει να φύγει σήμερα, ωστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας” είπε σε συνέντυεξή του στο CNN. Ο πρώην επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι “o λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση –την εντολή– να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας”. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον  ΕλΜπαραντέι στις “διαπραγματεύσεις” του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση, μη βία και σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης είπε: “Οφείλουμε να ακούμε προσεκτικά, πιο προσεκτικά, τη φωνή του λαού, τις προσδοκίες του, τις δυσκολίες του και τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Χαμηλές πτήσεις μαχητικών πάνω από τους διαδηλωτές – H Σ.Λιάτσου μεταδίδει

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version