Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την ημέρα που δυο τζιχαντιστές έμπαιναν στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι και σκότωναν στελέχη του περιοδικού. Ήταν 7 Ιανουαρίου 2015 και με αφορμή την έναρξη της δίκης για εκείνη την επίθεση, το γαλλικό περιοδικό δημοσιεύει ξανά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Για σκίτσα του Μωάμεθ είχε γίνει το Charlie Hebdo στόχος των τζιχαντιστών. Και αυτά τα σκίτσα επαναδημοσιεύονται στο φύλλο του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη (02.09.2020), όπως ανακοινώθηκε.
«Δεν θα κοιμηθούμε ποτέ. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ», γράφει ο διευθυντής του Charlie Hebdo, Ρις, στο φύλλο που αναπαράγει στην πρώτη του σελίδα τα σκίτσα και θα βρεθεί στα περίπτερα αύριο αλλά είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο από σήμερα το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από τη δίκη των συνεργών των τζιχαντιστών που αποδεκάτισαν τη σύνταξη του περιοδικού το μεσημέρι της 7ης Ιανουαρίου 2015.
https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1300728001227829257?s=20
Αυτά τα 12 σκίτσα, που είχαν δημοσιευθεί αρχικά στη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, στη συνέχεια από τη Charlie Hebdo το 2006, δείχνουν τον προφήτη να φοράει μια βόμβα αντί για τουρμπάνι ή έναν άνθρωπο που κρατάει μαχαίρι δίπλα σε δύο γυναίκες καλυμμένες με μαύρα ρούχα.
Η εφημερίδα έλαβε επανειλημμένα απειλές μετά από αυτό, τα γραφεία της πυρπολήθηκαν, μέχρι την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στην οποία πολλά στελέχη της σκοτώθηκαν προκαλώντας σοκ σε όλο τον κόσμο και τεράστιες διαδηλώσεις στη Γαλλία και όχι μόνο.
Εκτός από τα δανέζικα σκίτσα, στην πρώτη σελίδα του επόμενου φύλλου της Charlie Hebdo, υπό τον τίτλο, «Όλ’ αυτά γι’ αυτά», αναδημοσιεύεται επίσης ένα σκίτσο του προφήτη που υπέγραφε ο σκιτσογράφος Cabu, ο οποίος δολοφονήθηκε στην επίθεση της 7ης Ιανουαρίου 2015.
«Μας ζητείτο συχνά από τον Ιανουάριο του 2015 να δημοσιεύσουμε και άλλα σκίτσα του Μωάμεθ. Πάντα το αρνούμαστε, όχι γιατί αυτό θα απαγορευόταν, ο νόμος μας το επιτρέπει, αλλά γιατί έπρεπε να υπάρχει ένας καλός λόγος για να το κάνουμε, ένας λόγος που θα είχε ένα νόημα και που φέρνει κάτι στη δημόσια συζήτηση», εξηγεί η σύνταξη της εφημερίδας, σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο.
«Η αναπαραγωγή αυτών των σκίτσων την εβδομάδα που ξεκινά η δίκη των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 μας φάνηκε ως εκ τούτου εκ των ων ουκ άνευ», προσθέτει η ομάδα του Charlie Hebdo.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ