Παρασκευή, 4 Οκτ.
28oC Αθήνα

Ξανανοίγει η πολύκροτη υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ μετά το ντοκιμαντέρ του Netflix

(Photo by Ted Soqui/Sygma via Getty Images)
(Photo by Ted Soqui/Sygma via Getty Images)

Νέα στοιχεία πρόκειται να εξετάσουν οι εισαγγελείς του Λος Άντζελες για την καταδίκη των αδελφών Μενέντεζ που καταδικάστηκαν για τις βάναυσες δολοφονίες των γονιών τους το 1989 και η υπόθεσή τους έγινε σειρά στο Netflix.

Τα δύο αδέλφια, Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ, που βρίσκονται ισόβια στη φυλακή για τους φόνους των γονιών τους το 1989, υποστηρίζουν πως ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα και τη μητέρα τους, κάτι που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story».

Οι ισχυρισμοί τους δεν έγιναν αποδεκτοί από το δικαστήριο που τους καταδίκασε σε ισόβια, παρά το ότι η υπόθεση είχε διχάσει ενόρκους, δικαστές και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε την Πέμπτη (03.10.2024) ότι το γραφείο του θα επανεξετάσει «νέα στοιχεία».

Τα στοιχεία, όπως έγινε γνωστό αφορούν στη φερόμενη παρενόχληση των γονιών των Μενέντεζ προς άλλο ανήλικο παιδί και πιθανώς να οδηγήσει στην «εκδίκησή» τους τρεις δεκαετίες μετά την δολοφονία και την καταδίκη τους.

Ο εισαγγελέας George Gascon ανακοίνωσε ότι νέα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση που φέρεται να υπέστησαν τα αδέλφια θα επανεξεταστούν περισσότερα από 30 χρόνια μετά την περιβόητη δίκη που καθήλωσε την Αμερική.

«Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο έτοιμοι να πούμε ότι πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε η εισαγγελία.

«Όμως είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να αναθεωρήσουμε αυτά που μας παρουσιάζονται και να αποφασίσουμε».

Το 1989, ο Έρικ και ο Λάιλ Μενέντεζ σκότωσαν τους γονείς τους με κυνηγετικά όπλα στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς καθώς το ζευγάρι παρακολουθούσε μια ταινία στο οικογενειακό δωμάτιο.

Τα αδέρφια πυροβόλησαν τον πατέρα τους, Χοσέ, στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας, συνολικά πέντε φορές – και χρειάστηκε να ξαναγεμίσουν τα όπλα πριν σκοτώσουν τη μητέρα τους, Κίτι, η οποία σερνόταν με αγωνία στο έδαφος.

Ο Έρικ ήταν 18 ετών τότε και ο Λάιλ 20.

Τα νέα στοιχεία 

Πέρυσι, τα αδέρφια υπέβαλαν αίτηση μετά τις αποκαλύψεις από το ντοκιμαντέρ των Peacock «Menendez + Menudo: Boys Betrayed», το οποίο περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι ο πατέρας τους επιτέθηκε σεξουαλικά και σε ένα ανήλικο -τότε- μέλος της μπάντας αγοριών της δεκαετίας του 1980, Menudo.

Σε αυτό τις ντοκιμαντέρ, ο Roy RoRossello ισχυρίζεται ότι ήταν περίπου 13 ετών όταν ο Χοσέ Μενέντεζ, που τότε ήταν στέλεχος της RCA Records, τον νάρκωσε και τον βίασε. «Αυτά τα νέα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα», είπε ο Νέρι Ίνκλαν, ένας από τους δημοσιογράφους πίσω από το «Menendez + Menudo», δήλωσε στους Los Angeles Times την Πέμπτη.

«Μετά από 35 χρόνια, να δείξουμε σε αυτά τα θύματα αιμομιξίας το έλεος που τους αξίζει», είπε ο ίδιος

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ πιστεύουν ότι αυτά τα νέα στοιχεία προσδίδουν αξιοπιστία στους ισχυρισμούς τους ότι ο πατέρας και η μητέρα τους τούς κακοποιούσαν σεξουαλικά από την εποχή που ήταν μικρά παιδιά.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία είχε απαγορευθεί κατά τη διάρκεια της δίκης των αδελφών – αν και συμπεριλήφθηκε στις αρχικές ξεχωριστές δίκες τους, οι οποίες έληξαν και οι δύο με τους ενόρκους αναποφάσιστους.

Τα αδέρφια ανέφεραν στην έκκλησή τους ότι οι δολοφονίες ήταν μια πράξη αυτοάμυνας και ότι φοβούνταν ότι οι γονείς τους θα τους σκότωναν εάν έλεγαν σε κανέναν για την κακοποίηση που υφίσταντο.

Τους πιο πρόσφατους μήνες, η υπόθεση Μενέντεζ επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω και της εξαιρετικά δημοφιλούς μίνι σειράς του Netflix «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story», η οποία αφηγείται τους φόνους και τις δίκες χωρίς να προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα τους.

Ο δημιουργός της σειράς, Ράιαν Μέρφι είπε στο Variety ότι «δεν ενδιαφέρεται» να μιλήσει με τους δύο κατάδικους. «Δεν ξέρω τι θα τους έλεγα», εξομολογήθηκε ο δημιουργός του «American Horror Story», προσθέτοντας:

«Τι θα τους ρωτούσα; Ξέρω ποια είναι η οπτική τους».

Εκπρόσωποι των αδερφών Μενέντεζ θεωρούν πως η σειρά δεν είναι καλή. «Πιστεύω ότι ο Ράιαν Μέρφι δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής και ανακριβής σχετικά με τα γεγονότα της ζωής μας, ώστε να το κάνει αυτό χωρίς κακή πρόθεση», έγραψε ο Έρικ Μενέντεζ στο Facebook λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία της σειράς.

Ο Μέρφι είπε στο Variety ότι η σειρά είναι «το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί στους αδελφούς Μενέντεζ τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα συζητούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Πληροφορίες από New York Post

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις