Κόσμος

Ξεκίνησε η δίκη Μλάντιτς στο ΔΠΔ

Τον είπαν «ο χασάπης της Σρεμπρένιτσα». Ένα από κεντρικότερα πρόσωπα του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία κάθισε σήμερα για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Μπαίνοντας στο δικαστήριο, έκανε το σήμα της νίκης και χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών στην αίθουσα.

Στη Χάγη, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ξεκίνησε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, που κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και εκείνη της γενοκτονίας. Η πιο σοβαρή απ’ όλες είναι η κατηγορία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995.

Εκείος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».

Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν 17 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ICTY, το οποίο συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διεξήχθησαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι καταγγελίες κατά του 70χρονου Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 και τελικά συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νοσοκομείο με πνευμονία ο Ράτκο Μλάντιτς

Αρνήθηκε ακόμη και να δηλώσει αν είναι αθώος ή ένοχος

Αρνείται ο Μλάντιτς να παρουσιαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

“Είμαι ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς” – Ποιόν “έδιωξε” από την αίθουσα του δικαστηρίου

“Μπράβο παιδιά” είπε ο Μλάντιτς στους αστυνομικούς με τυρί και ρακί

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ