- "Πολεμικό" παραμένει το κλίμα στη Μεσόγειο με την Τουρκία να μην το βάζει κάτω - Αργά το βράδυ του Σαββάτου (15.07.2017) ξεκίνησε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 υπό το άγρυπνο βλέμμα των Τούρκων που θέλουν να βάλουν "χέρι" στα κοιτάσματα φυσικού αερίου - Το Barbaros μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων σπεύδει στην Κύπρο - Τρίτες χώρες προειδοποιούν τον Ερντογάν να σταματήσει τα... τερτίπια του όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ
Ομαλά κατέβηκε το τρυπάνι και “πάτησε” στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης χθες (15.07.2017) το πρωί. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη –λιπαντικό– αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.
————-> Τουρκικό “σουλάτσο” στην κυπριακή ΑΟΖ – “Μπαρμπαρός” και “Ίμβρος” έξω από την Πάφο
Το τρυπάνι στο γεωτρύπανο West Capella είχε προγραμματιστεί να περιστραφεί από το βράδυ με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα, οπότε ξεκίνησε και πρακτικά η γεώτρηση. Κοντά στο βρίσκονται τα τρία πλοία υποστήριξης ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις πτήσεις ελικοπτέρων που μετέφεραν προσωπικό προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) ξεκίνησε χθες (15.07.2017) να πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιπλέον αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα “West Capella”, που βρίσκεται στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Σίγμα, κάποια στιγμή χθες, η φρεγάτα πλησίασε την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια, μπήκε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από το κυπριακό λιμενικό μέσω ασυρμάτου να απομακρυνθεί. Λίγο αργότερα τοπ έκανε και σήμερα η φρεγάτα έπλεε σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.
Το Barbaros
Το τουρκικό σεισμογραφικό, αρχικά, έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας (σ.σ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν) για σεισμογραφική έρευνα στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς τη συγκεκριμένη περιοχή.
Αργά την Παρασκευή (14.07.2017) άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα Σάββατο (15.07.2017) είχε κατεύθυνση προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.
Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προς το “6”, εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή. Πάντως, η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση.
Το Barbaros αλλάζει συνεχώς δρομολόγια. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας.
Η κάθοδος στην Κύπρο, αύριο Δευτέρα (17.07.2017), της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δεν είναι άσχετη με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της γεώτρησης της TOTAL. Στο γεωτρύπανο West Capella μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης που ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κ. Παρλί να μεταβεί και στην πλατφόρμα της ΤΟΤΑL, που έχει αναλάβει δράση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο. Ως γνωστόν, δύο από τις φρεγάτες έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Λάρνακας, για να είναι εύκολη η πρόσβαση τους στο οικόπεδο 11, εφόσον χρειαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθοδος της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τρίτων χωρών και της Τουρκίας, η Άγκυρα φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη συμπεριφορά της. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι συνήθεις. Ενεργεί, δηλαδή, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν. Η τακτική των προκλήσεων και της δημιουργίας έντασης συντηρείται, με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός και πολεμικών σκαφών.
Σημειώνεται, ότι ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή πανικού από τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός μάλιστα παρατήρησε πως «το συντομότερο, που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο το καλύτερο». Σύμφωνα με τον κ. Φωκαίδη οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι «αναμενόμενες».
Πηγή: Φιλελεύθερος και mignatiou.com