Πενήντα εννέα άνδρες, οκτώ γυναίκες και τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων ένα μωρό, προερχόμενοι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν πέθαναν από ασφυξία σε ένα ερμητικά κλειστό τμήμα του οχήματος, χωρίς να τους σώσουν οι διακινητές που γνώριζαν τι συμβαίνει.
Περικυκλωμένοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουγγρικής αστυνομίας, οι δέκα από τους έντεκα κατηγορούμενους, Βούλγαροι, Λιβανέζοι και Αφγανοί, εισήλθαν σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου στην πόλη Κετσκεμέτ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγό ψυγείο. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και βασανιστήρια. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες και βασίζεται σε 59.000 σελίδες δικογραφίας. Το δικαστήριο ελπίζει να μπορέσει να λάβει απόφαση φέτος.
Η εισαγγελία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ζητήσει να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για «διακεκριμένη ανθρωποκτονία» σε τέσσερις από τους κατηγορούμενους. Πρόκειται για έναν Αφγανό 30 ετών, που φέρεται να είναι επικεφαλής του δικτύου των διακινητών, και τρεις Βούλγαρους: ο υπαρχηγός του, 31 ετών, ο οδηγός του φορτηγού, 26 ετών, και ο συνοδηγός, 39 ετών. Ποινή κάθειρξης είκοσι ετών έχει ζητηθεί για άλλους επτά κατηγορούμενους, ενώ ένας Βούλγαρος δικάζεται ερήμην.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι 71 πρόσφυγες είχαν οδηγηθεί στο φορτηγό την προηγούμενη της τραγωδίας στην περιοχή Μοραχάλομ, κοντά στα σερβικά σύνορα. Κλεισμένοι σε έναν χώρο 14 τετραγωνικών μέτρων με λιγότερα από 30 κυβικά μέτρα αέρα για να αναπνέουν, πέθαναν από την ώρα που το φορτηγό βρισκόταν ακόμη σε ουγγρικό έδαφος.
Όπως αποκάλυψαν οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, οι διακινητές γνώριζαν το δράμα που εκτυλισσόταν στο φορτηγό ψυγείο.
Όταν ο Σάμσουρ Λ, επικεφαλής της σπείρας, αφού ενημερώθηκε από τους άνδρες του ότι οι πρόσφυγες πεθαίνουν από ασφυξία και φωνάζουν για αέρα, απαγόρευσε να ανοίξει το φορτηγό ψυγείο. «Καλύτερα να τους αφήσετε να πεθάνουν. Είναι διαταγή», φώναξε στον υπαρχηγό του, όταν τον ρώτησε τι να πει στον οδηγό. «Αν πεθάνουν, ας τους αφήσει σε ένα δάσος στη Γερμάνια», είχε προσθέσει.
Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η τραγωδία; Οι Ούγγροι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι οι επικεφαλής της σπείρας των διακινητών, που δρούσε από τον Φεβρουάριο του 2015, παρακολουθούνταν. Όμως οι συζητήσεις τους, που γίνονταν στα βουλγάρικα, τα σέρβικα και στα παστούν, καταγράφονταν και δεν παρακολουθούνταν απευθείας.
Η παράνομη οργάνωση είχε συγκεντρώσει μεγάλα κέρδη διακινώντας τουλάχιστον 1.106 πρόσφυγες σε διάστημα επτά μηνών, καθώς ζητούσε από τον κάθε έναν 1.000 με 1.500 ευρώ για να τον περάσει στην Αυστρία, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Μάλιστα την ημέρα που εντοπίστηκε το φορτηγό ψυγείο και παρόλο που γνώριζαν την τύχη των προσφύγων, οι διακινητές οργάνωσαν μια νέα μεταφορά 67 ακόμα ατόμων με τον ίδιο τρόπο, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να γλιτώσουν τη ζωή τους γιατί έσπασαν την πόρτα.
Χάρη στο έργο της αυστριακής αστυνομίας, όλα πλην ενός, τα θύματα της τραγωδίας του Πάρντορφ αναγνωρίστηκαν και τα περισσότερα πτώματα παραδόθηκαν στους συγγενείς τους. Άλλοι όμως ενταφιάστηκαν στη Βιέννη.