Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ξένια Καρελίνα: Η Ρωσοαμερικανίδα μπαλαρίνα πήγε διακοπές στη Ρωσία και βρέθηκε κατηγορούμενη για προδοσία υπέρ της Ουκρανίας

Ξένια Καρελίνα: Η Ρωσοαμερικανίδα μπαλαρίνα πήγε διακοπές στη Ρωσία και βρέθηκε κατηγορούμενη για προδοσία υπέρ της Ουκρανίας
Φωτογραφία Reuters

Στο εδώλιο για προδοσία “κάθισε” η Ρωσία την ρωσοαμερικανίδα Ξένια Καρελίνα. Η 32χρονη συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2024 όταν επισκέφθηκε τους συγγενείς της και κατηγορήθηκε πως μάζευε χρήματα για το στρατό της Ουκρανίας.

Η δίκη της γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που συνηθίζεται σε τέτοιες κατηγορίες στη Ρωσία, σπάνια αθωώνεται (στη Ρωσία) κάποιος που έχει κατηγορηθεί για προδοσία. Αν κριθεί ένοχη η Ξένια Καρελίνα, αντιμετωπίζει ποινή από 12 χρόνια κάθειρξης μέχρι και ισόβια.

Η 32χρονη γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά έχτισε τη ζωή της ως αισθητικός σε σπα του Λος Άντζελες, αφού μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2012 μέσω ενός προγράμματος πρακτικής εξάσκησης για δουλειά. Παντρεύτηκε αλλά χώρισε. Δουλεύει ως αισθητικός σε σπα στο Μπέβερλι Χιλς, ενώ για ένα διάστημα ήταν και μπαλαρίνα στη Βαλτιμόρη.

Το 2024 αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρωσία για να συναντήσει τους συγγενείς της και συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) για “μια όχι ιδιαίτερα σοβαρή ενέργεια χουλιγκανισμού”. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για προδοσία.

Η πρώην πεθερά της, Ελεονόρα Σρεμπρόσκι, είπε τον Φεβρουάριο στο Reuters ότι η Καρελίνα ταξίδεψε όταν ο σύντροφός της έκανε έκπληξη χαρίζοντας της το αεροπορικό εισιτήριο για να περάσει την Πρωτοχρονιά με τους γονείς και τη μικρή της αδερφή.

Εκείνη ωστόσο τον είχε διαβεβαιώσει πως η Ρωσία ήταν «ασφαλής» προορισμός παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Σρεμπρόσκι πρόσθεσε πως η Καρελίνα συνελήφθη για προδοσία γιατί είχε κάνει μία μικρή δωρεά στο Razom for Ukraine (κάπου 50 δολάρια), μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία στέλνει μη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρώην σύζυγός της περιέγραψε την 32χρονη ως μια γυναίκα που της άρεσε η διασκέδαση και δεν έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική, κάτι που αποδεικνύεται και από τις αναρτήσεις της στα social media, όπου δεν έχει ανεβάσει κανένα πολιτικό μήνυμα.

Μόνο μία φωτογραφία από τον Νοέμβριο του 2021 την δείχνει με ένα μακρύ φόρεμα, χαμογελαστή, να κουνά μια μικρή αμερικανική σημαία, με τη λεζάντα “Υπηκοότητα”.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από το δικαστήριο στο Γεκατερίνμπουργκ, πόλη των Ουραλίων, δείχνει την Καρελίνα να κάθεται μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί, φορώντας τζιν και μια καρό πράσινη μπλούζα και να χαμογελά διακριτικά όταν οι δημοσιογράφοι την φωτογραφίζουν.

Μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 12 Αμερικανοί κρατούνται σε φυλακές της Ρωσίας όταν βρέθηκαν μπλεγμένοι στην κρίση των σχέσεων της Μόσχας και της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις